As salam semua..
ini dia hasil karipap frozen ku arini...samosa ikan lah..org ganu panggil....terlebih rajin nk penuhkan frozen food memikirkan hubby balik dr seatrial ahad ni..sure die nk melantak gile22 lah..
eceli resepi dpt dr sini...SINI Ssaba kopipes jela sbb da malas nk taip...saba tgk resepi die lebih kurang mcm mak saba selalu buat...cume mak saba slu pakai 2 cawam tepung 4 sudu marjerin...kalo pakai minyak ni mcm liat sikit la doh tuh saba rase....ok layan resepi ok..kali ni saba pakai ikan saba....ok...
KARIPAP INTI IKAN @ SAMOSA IKAN
Source:http://ummuayman.wordpress.com/
Bahan Kulit Karipap :
3 cawan tepung gandum - saba gune 2 cawan jek2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan) - saba guna 4 sudu marjerin dicairkanSedikit air
3 cawan tepung gandum - saba gune 2 cawan jek2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan) - saba guna 4 sudu marjerin dicairkanSedikit air
garam.
Cara Membuat:
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.
Bahan Inti Karipap:1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya------ saba pakai ikan saba1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya------ saba pakai ikan saba1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
2. Masukkan dalam kuali isi ikan dengan santan, kacau hingga hampir kering.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan.
6. Ambil doh karipap canaikan dan letakkan doh dalam acuan karipap.Masukkan sesudu inti. Boleh juga dikelim tepi karipap dengan tangan. Goreng sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment