Friday, March 25, 2011

BROWNIE COKLAT & WALNUT

BROWNIE COKLAT & WALNUT
resepi bersambung lagi....kite layan brownie plak...buat baru ni sempena makan2 utk Officemate hubby dtg Japan...Resepi godek dr majalah RASA keluaran Sept 2010....bwk majalah dr msia tau dak....hehehehe

BROWNIE COKLAT & WALNUT
Source: Majalah RASA

Bahan2...

  • 100 gm coklat masakan, dicincang
  • 80 gm tepung gandum
  • 2 sudu besar serbuk koko--- diayak bersama gandum
  • 90 gm gula kastor
  • 2 biji telur a
  • 1 sudu besar krim
  • 90 gm minyak jagung
  • 50 gm walnut yg telah dibakar
Cara2nya..

  1. Cairkan coklat dgn kaedah double boil atau gunakan microwave.
  2. Putar tepung, gula, serbuk koko,dan minyak jagung sehingga sebati sahaja dan tak perlu kembang.pastikan adunan tidak berketul2.
  3. Masukkan walnut ke dalam adunan tadi dan kacau rata dgn menggunakan spatula.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang bersize 9" yg telah digris.
  5. Bakar pd suhu 175 degree selamat 20 minit atau sehingga masak.sejukkan.
  6. Hias dgn coklat ganache di seluruh brownie.Potong kecil dan hias mengikut kesukaan anda...


ok selamat mencuba yeeee........

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...