Friday, April 26, 2013

♥Kek Kukus Velvet Hawflakes™

 
Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua teman2....smg mendapat keberkatan dan kebahagiaan buat semua kkkkk....arini saba dpt update laju2 aje...almaklumlah cuti...jumaat ni saba sbny sgt2 busy...husband xkeje..so masa perlu dihabiskan utk bersama2 family..hehe...
 
utk n3 arini...saba just nk share kek yg saba br buat semalam...alhamdulillah dpt jgk merasa kek kukus yg teramat laa glemer sebelom ni...dah alem nk menerai tp apekan daya bile duk obesea ni mane laa nk carik hawflakes ye dak..kt dubai ni...asam masin ke ape segala mak nenek asam mmg xpnh jumpe...jeruk sayur ade laa byk..huhuhu....nasib aritu balik malaysia bercuti sempat jgk merembat hawflakes....ermm kalo igt ni...mase kecik2 dulu kalo beli seposen aje...skg dah mahai kot...pastu kalo bwk ke sekolah dulu mesti buat main mcm main dam..hahaha kalo igt balik mcm kelakar pon ade....ermm ok la...saba xle nk berckp byk..hidayat skg semakin aktif...xle duk diam....nk naip kene curik2 jgk nih....ermm jom kite semak resepi yer...resepi ni dr kak fida myr....utk kali ni saba buat pelangi nye style...saje sbb skg rs demam rainbow nii susah betol nk kebah kan...habis semua bnd nk di rainbowkan hehehe...ok mtk halal resepi yer kak...
 
 
♥Kek Kukus Velvet Hawflakes™
Source: Kak Fida myresepi
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka ~ saba pakai warna2 pelangi
  • secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)


Cara-cara
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
 
 

4 comments:

  1. menarik jer kek ni....lama tak jumpak hawflakes tu

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Saba...
    yang kukus begini memang kita suka buat, suka makan.. harus dicuba ni!.

    ReplyDelete
  3. cantikkk menarikkkk la saba...
    suka akak tengok..

    ReplyDelete
  4. nampak hebat sekali,syabas pada saba kerana menghasilkan kek yang begini cantik..hati tertarik!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...