Wednesday, April 3, 2013

Fresh Fruits Tart...HAPPY BELATED BIRTHDAY TO ME!


Assalamualaikum wbt....nk cite byk pon xgune..tp sebelom tuh nk wish HAPPY BIRTHDAY TO ME....hahaha kene laa wish bday utk diri sendiri..sbny bday smlm..tp mem busy sgt2...yelaa ari bday kite ade buat makan2 cum farewell utk member da nk balik malam ni sekali....nk jeling blog pon xnyempat.....bls komen kt fb lagi laaa kan...newayy mekasih byk22222 kps semua yg sudi wish bday utk saba tahun ni...ehemm eheemm tgl tahun ni jela nk merasa umur kepala 2....lepas kepala 3 dahhh lalalaa.....isshhh tuanyeee plak rase..mcm xnk ngaku pon ade isk isk isk



berbalik kpd resepi..ni dah kire ulang tayang ntah berapa kali...kite ni hantu tart...setiap mgu wajib kne buat tart..aduhaii kalo xbuat rs mcm xtentu arah plak hehe...kite buat ni pon sbny mgu lepas..biasak laa kan..kompem update menu tertangguh ajelaa..jarang2 je dpt update on the spot..heheh...ok laa jom semak resepi..resepi ni mcm biase..mem pakai resepi CMG....mtk halal yer che mat...



FRESH FRUITS TART
Source: CMG ~ CHE MAT GEBU

BAHAN KULIT TART :-)
150 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Buah starwberry segar secukupnya
Buah kiwi secukupnya, hiris
Sedikit coklat susu, dicairkan (cooking chocolate also can lah!)
Piping jelly-----> saba xbuat
Croquant secukupnya (bertih jagung kisar)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KULIT TART :- Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.
  3. UNTUK FRESH FRUIT TART :- Buah strawberry dipotong 2 atau ikut saiz kulit tart, begitu juga buah kiwi. Ambil satu kulit tart, sapu sedikit coklat cair pada dasarnya, kemudian sudukan kastard 1/2 penuh. Susun buah strawberry dan kiwi tadi. Beruskan dengan sedikit piping jelly pada permukaan buah dan tepi kulit tart. Berhati2 tabur croquant disekeliling tart. Buat kaedah sama untuk baki kulit tart dan buah2an segar tadi. Boleh hidangkan. Sesuai untuk majlis formal atau santai. Boleh juga disimpan dalam peti sejuk.
CATATAN MAT GEBU :- Tujuan menyapu coklat cair ialah bagi mengelakkan kulit tart menjadi lemau terkena kastard dan jus dari buah2an segar tadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...