Thursday, April 4, 2013

Daging Palembang


Assalamualaikum wbt...salam sayang buat semua....ape khabar.....harap2 dlm lindungan Allah sentiasa yer...arini dah nk masuk petang br laa dpt nk bukak blog...bz bz bz....haiii bile laa xbz ehh...
ermm semalam mood sedih aje bile sahabat saba da selamat pulang ke tanah air....bb ishqie pon dah balik..so yat skg tinggallah sorg2 xdek kawan kt sini..the only baby in this project...waaa sedey tau bile hantar sya balik malaysia smlm....kuar dr hyatt, dpt je kete masuk2 brg dlm kete...nk salam je terus rase sebak..yelaa mosh @fadhly ni da 5 tahun keje xpnh berpisah dgn husband saba...diorg keje pon mmg mcm adik beradik...sekali bile berpisah 2 2 rs mcm kehilangan...saba plak bile sya da balik da xdek daa umah utk lepak ...umah utk anak2 bermain pon da xdek..skg...tmpt lepak umah sendiri je..xpon choitram xpon naik kt kolam renang.....yat pon sedey smlm balik diam ajee die..mcm da boleh faham die akan lonely kt sini..kwn aje laa dgn mak die....huhuuh..utk sya, mosh dan ishqie semoga selamat sampai ke tanah air, selamat memulakan kehidupan baru di tanah air dan semoga berjumpa lg..harap2 ishqie dpt adapt dan adopt life di malaysia yer...


ok laa berbalik kpd menu...arini saba nk dtg menu yg semakin glemer...for sure rmi dah cube....dan bile dpt rs..aduhaiii tido pon xlena..terigt2 kesedapan daging palembang ni...saba pnh makan org jawa pure punye masak...seyes pedas gilerr mcm nk meletop...tp kite ni buat pedas2 manja jelaa kan...seyes mmg sedap....mule2 igtkan daging masak hitam...rupenye nama die daging palembang...hehe..ok laa terima kasih buat empunye resepi....izin kite share kt sini plak yer..



Daging Palembang

Bahan-bahan:

700 gram daging - potong lebar dan nipis

2 batang serai - dititik

500ml santan pekat - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ MaDiHaA tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar

1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)

minyak

(MaDiHaA tambah 1/2 batang carrot & sebiji bawang besar yang dibelah 6)

Bahan kisar:

1 labu bawang besar

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

3 cm lengkuas

15 biji cili kering


Rempah penumis:

3 cm kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga


Cara:

1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.

4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.


P/S: Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.

2 comments:

  1. sedapkan saba daging ni..
    akak suka sangat...

    ReplyDelete
  2. kemain mgoda lagi daging palembang tu..mesti sedap tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...