Assalamualaikum wbt.....wordless wednesday! tetibe br k muncul...ape khabar kawan2 semua...lame kite menghilang..ade yg rajin nk tulun tiupkan habuk kt blog kite....hahaha mekacih byk2 kite ucapkan...lately tuan umah mmg liat bebenor nk jenguk umah sendiri...nk tekan butang dashboard tuh pon lg laa maleh....sejak balik dr bercuti terus mood hilang...tinggalkan dkt istanbul agaknye hihih...lepas balik mood nk unpack...pastu jari jemari plak dah kaku nk tekan butang kamera...yoshhhhh makin mengada2 jadiknye kemalasan ini yer hihih...
baiklah arini dpt nk tayang menu yg simple2 aje dulu..memandangkan tuan umah sendiri pon masih dgn mood mengada ngadanye...nk demand menu dasyhat2 ampunlah yerkk...ade tuan umah lagik mengada-ngada ayamnye yg lg buruk...karang payah!..tako sbny antara menu peberet tuan umah...tp bile da nyelam sambil minum air kt umah kak ita..terjumpe resepi tako ni terus jatuh cintan gitu....nangka pon ade byk stok bertin2 dlm almari...oh yerr kite xdek laa pki yg ori..tin haje yg mampu...ngr arab ni pokok nangka pon segan nk hidup hihih...resepi ni kan...kalo yg belum mencube,\...dinasihatkan mencube..rugi tau...kesedapan die mmg menggamit kolbu...rupenye gandingan santan dgn nangka sgt2 masyuk....ala2 dessert dr ngr siam pon ade....hahaha...haiilaa byk merapik plak arii....jom kite semak resepi....resepi ni mcm biasa dr diva masak, diva, kek, diva dessert....segala diva bg kat akak ni...hehee maceh yg kak ita....mtk ijin share kt sini plak tau..tq..muah muah muah..
KUIH TAKO NANGKA
Source: Kak Azlita
Lapisan Bawah
25gram Tepung Hoen Kwe Kuning
25gram Tepung Beras
1 1/2 Cawan Air
1/2 Cawan Gula
6 Ulas Nangka Buang Biji dan Dipotong Dadu
Lapisan Atas
25gram Tepung Hoen Kwe Putih
2 Cawan Santan
Secubit Garam
Cara Penyediaannya
Sediakan kotak pandan secukupnya
Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali nangka ke dalam periuk.
Kacau rata.
Kemudian masak atas api sederhana sehingga ia pekat.
Tutup api dan masukkan nangka.
Kacau sebentar.
Tuangkan adunan ini kedalam kotak pandan hingga ukuran setengah kotak.
Biarkan ia sejuk dan mengeras. Ketepikan.
Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata.
Masak atas api sederhana sambil dikacau hingga ia pekat.
Tuangkan adunan keatas lapisan bawah. Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.
sedappp tu..
ReplyDeletemana dapat nangka saba...he3
mengiurkan je nmpknya...!
ReplyDelete