Monday, April 29, 2013

Spicy Garlic Tofu & Crab Stick


Assalamualaikum wbt....ape khabar semua...da tengahari br dpt nk update...bz bz aje skg ehh...xle nafikan skg bz sgt2 nk mengemas..adoyaii bile pk balik...brg2 skg mcm duk umah 10 org pon ade...huhuhuhu ...kalo la ade doreamon kan sonang...perintah aje...hehehe


ok la saba hny mampu update resepi yg mudah2 aje...ermm kali ni nk share resepi dr kak diana..sbny sebelom ni pnh buat..tp versi pki fishball ..sbb xtau kat mane ade jual crabstick..rupenye kat carrefour berlambak hua hua hua...ni la kite..kalo bab beli brg xreti nk merayau...skema betol....beli yg ditulis or yg dipk aje..kalo nk cek2 brg lain..kompem mcm baik giler tetibe..tp kalo bab brg daiso...haa jgnnnn tauuu kompem satu kedai nk beli..ni laa pompuan..hehe...resepi ni kan kalo da cube mesti nk lagi...saba kdg2 terngiang2 lg rs kesedapan menu ni...dpt mkn dgn nasi panas perghh sedap tau..lagi2 kite ni tgh pulun gnati pose..haii bile laa nk habis nihh huhuhuhu....ok laa jom kite semak resepi..kalo nk cite smpi esok pagi pon xhabis..mcm2 nk cite....mekasih yer sekali lg kak diana..ni bkn versi derhaka..ni versi oriii punyaa yer ehehe


Spicy Garlic Tofu & Crab Stick
Source: Kak Diana Skybluemelley

Bahan²

4 bungkus kecil egg tofu _ dipotong bulat
250 gm jejari ketam _ dipotong kecil
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan dicincang kasar
1/2 inci halia _ dicincang
1 ulas bawang merah _ dicincang
6 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dicincang
2 tbsp sos tomato Maggi
4 tbsp sos cili Maggi
1/4 tsp serbuk cili
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Daun sup atau dau ketumbar _ dihiris
Cili padi _ ditumbuk ( kalau tak nak pedas jangan bubuh )
Sedikit gula
Garam secukup rasa
** saba ikut semua bahan2 kak diana..

Cara²
  1. Panaskan minyak dan goreng tofu hingga garing kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali / periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  3. Masukkan udang kering, cili padi dan serbuk cili. Tumis lagi hingga garing.
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan jejari ketam dan masak seketika.
  6. Akhir sekali masukkan tofu goreng dan cili merah cincang. Gaul perlahan.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Taburkan hirisan dau sup atau daun ketumbar semasa menghidang.
  9. Hidang semasa ianya masih panas.

3 comments:

  1. lama tak sembang dengan Saba... harap okey semuanya. Tofu crab tu nampak special betullah Saba...

    ReplyDelete
  2. sabaaaaa... koishiiiiii..... cantik giler kek pelangi ko tuh! aku curik bwk balik!! hahahaha

    ReplyDelete
  3. salam kenal Saba..sedapnya resepi tofu crab ni..jarang org buat..sy copy ya.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...