Assalamualaikum wbt....wordless wednesday!....lmbt bersiaran plaks arini..smlm kan..hadoi kite sbny lgsg xtido...kire mgu ni lgsg xckp tido la...ntah mcne laa Hidayat-kun ni da terbalik siang dgn malam...siang punye laa nyenyak die tido...bile tang malam jer....die ajak kite main2 plak daahhhhh hadoii anak oi...knp laa tetibe jd mcni plak...siang die tido kaw2 punye...kite kejut die minum susu pon dgn mata pejam...mandi pon dlm tido...saba ajela...mcne laaa nk buat nih....tang malam plak..jgn katelaa dgn die yg makin aktif kaki dgn tangan asyik bergerak mcm nk berdangdut....mulut plak bising dgn areeee aaareeeee panggil org layan die...pastu sengih2..kalo x layan....ermmm siaplaa dgr die menangis mcm nk pecah umah...anak oooo anak.......harap2 cptlaa kembali normal nak oii...mama leh fingsan ari2 xckp tidoo huhuhh....
ermm cukup cite psl hidayat-kun...arini nk share resepi yg baikkk punyeee..mmg terbaekkk laa bile menikmati mano delights ni di musim panas...alkisahnye mgu lepas p carrefour..ternampak mangga alphonso cantikkkk jeee tergolek ....seyes terliur..mule2 segan nk amik...last2 dgn malu ckp dgn ottosan nk mangga tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!! huii nasib xpilih buah lain dulu..kalo xmelepeh!...peh tu..mase beli kite plak buat sengal xtgk betol2 rege die..mule2 nmpk 11 dirham sekilo...sekali amik ko.....20 dirham sekilo makcik!..leh plak p gatai tangan amik 3 biji...merasa laaa kene kene bayo smpi 39 dirham.....adoii tepuk dahi 14x....ape lg xkn laa nk makan mcmtuh jek kan..so kite nerai la manggo delight ni..perrgghhh xdek laa rs bersalah sgt dgn ottosan kalo x..ermmm sape suh memilih sgt kalo membeli hihih..ok la jom kite layan resepi jom....sebelom tuh kite amik resepi kt blog kak wan...resepi asal dr dessert.net.au....hehe..ok jgn lupe mencube yerrrr
Mango Delight / Manggo Panna Cotta
Resepi Asal: Dessert.net.au
Source/Diolah: Kak Wan ~ Citarasawan
Puri Mangga ***
3 biji mangga masak
Kupas dan kisar hingga halus, jadikan 300gm puri mangga. Ketepikan
Lapisan Bawah - Krim Panna Cotta
150ml susu segar
100ml whipping cream / thickened cream
2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil gelatin halal brd Nur, Nona, Kijang + 2 sudu besar air panas (larutkan)
Lapisan Tengah - Kiub Mangga
1 biji mangga di potong kiub kecil
150gm puri mangga ***
1 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
1 sudu besar gula pasir
Lapisan Atas - Mousse Mangga
150gm puri mangga ***
1 sudu besar gula pasir
100ml whipping cream / thickened cream - di pukul hingga kental
2 sudu kecil gelatin + 2 sudu besar air
Cara-cara :
1. Lapisan Bawah (Krim Panna Cotta) :
Masukkan air panas ke dalam mangkuk, tabur gelatin kemudian kacau hingga gelatin betul2 larut. Ketepikan.
2. Panaskan susu segar dan whipping cream hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Tutup api, masukkan gelatin dan kacau hingga rata. Biarkan suam dahulu kemudian baru di tuang ke dalam 3 biji gelas yang di letak condong di atas bekas telur. Simpan dalam freezer selama 15 minit hingga beku.
3.Lapisan Tengah (Kiub Mangga) :
4. Campurkan puri mangga dan gula ke dalam periuk, masak hingga gula larut. Angkat dan masukkan kiub mangga dan gelatin cair. Gaul rata.
5. Keluarkan gelas dari peti sejuk (pastikan krim telah beku), sudukan campuran kiub mangga ke atas lapisan bawah panna cotta. Simpan semula di dalam freezer selama 15 minit hingga beku.
6.Lapisan Atas (Mousse Mangga) :
7. Panaskan puri mangga dan gula di dalam periuk dengan api perlahan . Kacau hingga gula larut. Angkat dan biarkan suam dahulu baru di masukkan whipping cream dan gelatin cair, gaul hingga rata.
8. Masukkan mousse ke dalam piping bag dan picit di bahagian lapisan tengah atau sudukan ke dalam gelas. Masukkan semula ke dalam peti sejuk (chiller) hingga beku. Sedia di hidang.
3 biji mangga masak
Kupas dan kisar hingga halus, jadikan 300gm puri mangga. Ketepikan
Lapisan Bawah - Krim Panna Cotta
150ml susu segar
100ml whipping cream / thickened cream
2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu kecil gelatin halal brd Nur, Nona, Kijang + 2 sudu besar air panas (larutkan)
Lapisan Tengah - Kiub Mangga
1 biji mangga di potong kiub kecil
150gm puri mangga ***
1 sudu kecil gelatin + 1 sudu besar air
1 sudu besar gula pasir
Lapisan Atas - Mousse Mangga
150gm puri mangga ***
1 sudu besar gula pasir
100ml whipping cream / thickened cream - di pukul hingga kental
2 sudu kecil gelatin + 2 sudu besar air
Cara-cara :
1. Lapisan Bawah (Krim Panna Cotta) :
Masukkan air panas ke dalam mangkuk, tabur gelatin kemudian kacau hingga gelatin betul2 larut. Ketepikan.
2. Panaskan susu segar dan whipping cream hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Tutup api, masukkan gelatin dan kacau hingga rata. Biarkan suam dahulu kemudian baru di tuang ke dalam 3 biji gelas yang di letak condong di atas bekas telur. Simpan dalam freezer selama 15 minit hingga beku.
3.Lapisan Tengah (Kiub Mangga) :
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin. Biarkan seketika. Panaskan secara double boiler atau di dalam microwave oven selama 20 saat, angkat dan kacau hingga gelatin larut. Ketepikan.
4. Campurkan puri mangga dan gula ke dalam periuk, masak hingga gula larut. Angkat dan masukkan kiub mangga dan gelatin cair. Gaul rata.
5. Keluarkan gelas dari peti sejuk (pastikan krim telah beku), sudukan campuran kiub mangga ke atas lapisan bawah panna cotta. Simpan semula di dalam freezer selama 15 minit hingga beku.
Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin. Biarkan seketika. Panaskan secara double boiler atau di dalam microwave oven selama 20 saat, angkat dan kacau hingga gelatin larut. Ketepikan.
7. Panaskan puri mangga dan gula di dalam periuk dengan api perlahan . Kacau hingga gula larut. Angkat dan biarkan suam dahulu baru di masukkan whipping cream dan gelatin cair, gaul hingga rata.
8. Masukkan mousse ke dalam piping bag dan picit di bahagian lapisan tengah atau sudukan ke dalam gelas. Masukkan semula ke dalam peti sejuk (chiller) hingga beku. Sedia di hidang.
salam sabar...
ReplyDeleteAduyaiii.. terliur akak melihatnya..
dah lama juga mengindam nak membuat tapi manggo bila beli tak berapa cantik pulak warnanya .. tu yg tak terbuat2 lagi..
Bila tengok sabar buat ni dah tak tahan pulak nak buat..
tapi masih lagi tak sihat batuk ngokol-ngokol ni.. tunggu baik lah nanti baru nak cari manggo.. ^_^
adoiiii Saba...sabaaarrr ajeee...sedap amat dah terasa kat tekak ni ..kna buat la ni gayanya..tapi bila la tuh..hihi..
ReplyDeletepst : time bb tdo tu kita tdola skali..abaikn kerja rumah semua tu..nnt lama2 okla dia tu..biasa budak2 baru nk knl dunia..sabo jek..hihi
aduhh terliur betul...mcm nk wat jgk jer..xsabar nih..kihkih..
ReplyDeleteSalam Saba...
ReplyDeletebiasenya anak akak mcm tu bila dalam pantang, samalah dgn lagu "Siang mengantuk, malam berjaga".Tapi bila dah habis pantang ,dah normal dah kitaran tu..hehe
pasal manggo tu...aduhhh..asyikkk!! memang sedap!!
Salam saba! eeeee... akak lama tak mkn manggo masak lerrr asyik mkn yg masam ajerr ehehe.. tengok ni sedapnya, semalam nmpk kat rumah kak rohah aduhhh tak leh thn pulak tengok, kena sabo tunggu beberapa bulan tak pun tunggu bbsitter akak dtg lerr mcm nii ehehe..
ReplyDeleteaduhhhh Saba...mmg harus bsabar la jwbnya ni...
ReplyDeletesgt tliur tgknye...teringin pula utk mnerainya...QH nk amik resepi yer..tq
sangat kreatif... nak cuba buat kat rumah la..
ReplyDelete