Monday, October 29, 2012

Lompat Tikam Kelantan

 
Assalamualaikum wbt..salam isnin buat semua...ade yg tgh monday blues?? hehehe tentulah kan...dek kerana seronok bercuti sempena hari raya ...pastu mayb ade yg tersangkut dgn traffic jam semalam..tup2 arini kene dtg kirije...kompem laaa bermonday blues kan kan kan...xpe saba yer...kerja utk mencari rejeki xbaik mengeluh2 hihih...ape khabar semua? harap2 xdek laa sakit2 darah tinggi sbb terlebih makan daging ke, sup tulang segala....ermm sup tulang?? dapnyeee kt sini xdek org buat korban laa...kalo x sure dah berkampung menghirup sup tulang kt umah nih heheheh....
 
 
ok la berbalik kpd resepi kali ni...kuih lompat tikam ni kan sbny kegemaran saba dgn mak...suami? haha die igt kuih tako jee..sekali mkn lompat tikam terus jatuh cintan gitu....mmg feveret sbny kalo kecik2 dulu mak mmg slu buat sendiri je..tp skg main tunjuk2 jelakan..saba plak dulu kalo makan suke amik yg putih tuh je...lemak2 santan..haaiii makan memilih...yg hijau tolak tepi hihi...kuih ni xtau laa mcne dpt nama mcne lompat dan tikan tuh..nama perghh gile kejam...mcm nk bunuh org....tny org2 tua pon diorg xdek jwpn....hehe xpela..makan ajela...name tuh tolak tepi....kuih ni kan sbny saba buat mgu lepas...mmg sedap gilerrrr xhengat nye laa bile makan time sejuk2...nyaman je anak tekak...dpt plak air gula melaka tuh kite buat kurang manis huhuhu sungguh sedap menjilat mangkuk yer....k laa buat kawan2 jgn lupe cube resepi ni...kalo dulu mak saba ckp org2 terengganu buat lompat tikam yg kaler hijau tuh ltk daun cekur...mslhnye daun cekur pon saba xkenal yg mane hihih...ltk air kapur pon dah cukup la...mekasih buat umi_e di atas resepi ni...mtk halal dan izinkan kite share kat sini plak yer...
 
 
Lompat Tikam Kelantan
Source: Umi_e
 
Bahan-bahan
 
A: Tepung hijau
  • 250gm tepung beras
  • 700ml santan cair
  • secubit kapur sirih (campur dalam santan cair)
  • secubit garam
  • sedikit pandan paste/pewarna hijau
B: Santan pekat
  • 1500ml santan pekat
  • 80gm tepung beras (untuk pekatkan santan)
  • secubit garam
C: Pulut merah
  • 1 cawan pulut
  • 1 cawan santan cair
  • sedikit pewarna merah
D: Air gula
  • 300gm gula melaka
  • 3 cawan air
  • sehelai daun pandan

Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan A dan tapis
  2. Masak atas api hingga pekat
  3. Umie masuk dalam microwave tapi kena sentiasa dikacau setiap 2mins)
  4. Campur kesemua bahan B dan buat serupa dengan A (adunan B lebih cair dan lembut berbanding dengan A) >>> (umie masuk microwave je - cepat)
  5. Cuci beras pulut kemudian masak dengan air dan sedikit pewarna merah (umie masuk microwave je - cepat)
  6. Masak gula melaka bersama air hingga cair dan mendidih. Kemudian tapis.
  7. Setelah semuanya siap, ambil serba sedikit setiap dari nya dan curahkan air gula secukupnya :)
 
 >>> utk step2 ni..semua saba masak di atas kuali...tp jgn gune api terlalu kuat nnti cepat berketul2..

8 comments:

  1. Makanan kampung Kak Ros ni.Memang suka sangat. Tapi malasnya nak buat.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum... singgah sini sbb nampak lompat tikan yang sangattttt cantekkk.. terguda tau.. :) lawa sangat..

    ReplyDelete
  3. Sedapnyeee nk cuba la..thanks ya kongsi resepi...my favourite food nih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...