Tuesday, June 5, 2012

Sup Tulang Gaya "Chef Wan"


Assalamualaikum wbt....salam sejahtera buat semua..ohayou gozaimas minna san..alhamdulillah masih dipanjangkan umur dan diberi kesempatan utk bersiaran..cuaca arini cerah...tp nmpk masih ade sand storm...sgt2 laa kite xsuke...huhuh...bkn ape...kite xsuke sbb nmpk mcm sgt2 berhabuk aje kt luar tuh..pemandangan pon sgt kabur...tp layan ajela..sbb kt sini aje laa dpt tgk sand storm...kalo kt tmpt lain sure xtau mcne sand storm ni kan..

arini hajat dihati nk tayang 2 resepi...tp satu lg lom siap edit la laa plak...ala bkn ade ape pon...ltk watermark name ajee...ermm kalo kite ni..bab edit sambil tgk tv..rasenye tgk tv lagi laju kot...hehehe...malas nye pasal..ehhee...menu utk arini mmg kompem menu dah lepas la...sbny da buntu nk buat ape dgn tulang ni..sbb byk sgt2 hehe...habis resepi kite buat..last2 utk habiskan stok tulang ni..kite cube laa sup tulang gaya chef wan ni..mmg meletop habis...lagik2 kite plak mmg suke pedas...berpijar ajelaa rase mulut lepas pekene sup ni..hehe...sgt sedap...ottosan pon suke resepi ni sbb die ade rase masam2 sikit....xpnh die rase sup tulang ade ltk tomato puree dan rase masam2 gitu..slu kt kt kedai dpt rase masam sbb ltk cuke yee dak.........resepi ni p0n menepati citarasa..hehe..kalo cicah roti pon perghh semua masukk...mekasih buat che mat gebu di atas perkongsian resepi ni...2 thumbs up tau..mtk halal dan izinkan kite kopipes resepi kt sini lak yerr che mat..



Sup Tulang Gaya "Chef Wan"
Resepi Asal : Dato Chef Wan
Source: Che Mat Gebu ~Tiffinbiru

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram ekor lembu (mat guna 1 kg tulang lembu berdaging)
2 camca besar serbuk ketumbar
1 camca besar serbuk jintan putih
1 camca besar serbuk jintan manis
1 1/2 camca besar tomato puree
Air secukupnya
1 batang lobak merah, kupas dan dadu
1 biji kentang, kupas dan dadu
2 batang saderi, didadu
Garam secukup rasa (mat tambah sedikit gula)
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Hirisan daun ketumbar (mat guna daun sup/daun bawang)
Bawang goreng

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, hiris
1 inci halia

BAHAN TUMIS :-)
4 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tulang lembut dicuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, goreng tulang lembu tadi hingga perang, angkat dan toskan. Dalam minyak yang sama, masukkan rempah tumis dan bahan kisar halus, goreng hingga naik bau.
  2. Tambah serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih, kacau 3 - 4 minit hingga harum. Tambah tomato puree. Masak sekejap dan masukkan tulang lembu tadi, gaul rata dan tuang air secukupnya.
  3. Renih kan hingga daging pada tulang tadi empuk (kurang lebih 2 jam). Tambah kentang, lobak merak dan saderi, masak lagi hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan lada hitam, kacau dan masak 2 - 3 minit lagi.
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama roti. Jika kelihatan minyak agak banyak, boleh ceduk keluar..

5 comments:

  1. asslm Sab...sedap nmpknye sup tulang tu n sgt rajin buat carrot tu bunga2 cmtu...

    ReplyDelete
  2. Segar rasanya kalau dapat hirup sup tulang tu..boleh berpeluh-peluh tau..hehe..

    ReplyDelete
  3. Assalam sbar,
    wah ada sup tulang kat sini ya..
    confirm buat hirup2 ..yang tinggal tergolek2 tulangnya kan..heheh..sedap ni sabar..

    ReplyDelete
  4. syoknye hirup2 sup tulang, best tauuuu...

    ReplyDelete
  5. ya Allah sab
    sgt rajin ok..
    ur carrot bentuk bunga..rajin sgt2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...