Friday, September 28, 2012

Ikan Pais


Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua...smg memberikan seribu barakah drNya yer..arini n2  kontot...versi org demam...arrghh  ni nok kabo royak ni....kt dubai skg dah nk tukar cuaca ..dah nk start sejuk kot sbb smlm tetibe je jd gelap...ribut pasir..pastu skg dah start berjangkit demam...leh kate setiap umah mesti demam hehee...so kene pandai2 kontrol suhu badan skg..saba plak arini da 50% demam dah...dr anak...smlm suami..arini kite plak..dapo pon da xberasap...nasib dpt mc gantung kuali...eeyaaahh eyaahhh sonoknyee hehee

k la saba nk tayang menu 3 ari lepas..kite buat pais ikan sbb da xtau nk masak ape dgn ikan kembung ni...pergh mengancam plak rase bile pekene dgn nasi panas..ni makin rindu dgn kemamang ni...kalo kt kemamang niii kompem xrajin laa nk buat...ehhee kite beli aje...xpon lg rajin p beli otak2 kt geliga lg sedap hahaha...jom kite semak resepi jomm...thanks buat che'iza...tp sorry dah terderhaka sikit...kite ltk kelapa parut...tuh yg rs mcm ala2 otak2 ikan gitu hehehe....mtk halal resepinyerrr yerr kak..


Ikan Pais
Source: Che'iza myresepi

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat  ----- saba ltk 4 sudu kelapa parut
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus


Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.



7 comments:

  1. Rajinnya dia memais ikan... tapi pais ikan kembung memang sodap Saba!

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Sab.perubahan musimkan....itu yg ramai tak sihat...anak2 akkpun baru semboh dr selsema. moga Sab sekeluarga juga cepat semboh...
    kat sana ada ikan kembong...sedapnya masak2 buat pais gini.kat tempat akk dah bulan2 tak jumpa ikan kembang...

    ReplyDelete
  3. Alamak sedapnya!!! Lapar pulak dibuatnya...huhu! Hru my friend??? :)

    ReplyDelete
  4. rajinnya mama hidayat ni..
    kak mas tak pernah buat lagi pais ikan..
    selalu beli jerk...

    ReplyDelete
  5. Amie >> Hehehe teringin ni kak amie..tp kalo kembung segar mmg sedap giler aa kan..

    Mamasya >> wslm...yeke sane pon dah nk sejuk yer...kt sini kembung byk segar2 kdg2 tuh besar gile pon adee

    LOve2cook >> im fine..baby je br baik demam....buat laa love sedap nih..

    Mas >> kak mas..teringinnnn hahaha kes balas dendam dlm pantang gak ni hehe

    ReplyDelete
  6. sedor tak sedor ghupernyer ko dah makan sedap2... errr maksud aku k dah abes pantang! hahaa... mana baby dak molattt... meh sini aku nak gegett! kekekeke...

    ikan pais spoloh ekor!! wallaaaaaaa

    ReplyDelete
  7. sedapnya pais..makan dengan nasik panas2. dekat Kuala Kangsar ni pun popular pais ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...