Monday, March 25, 2013

Popia Jejari Ketam Berempah


Assalamualaikum wbt....salam sayang buat semua...da berapa hari xbersiaran....busylaa tuan rumah kebizian....n3 ni pon xdpt taip panjang2..sbb kt galleria ni skg tenet mcm hazabbb sgt je...tghari nnti plak...tenet takdek utk seluruh hotel...piitaamm sabo jelaa.....


okla...ade yg terliur ke tgk popia yg posing cekci tuh....ermm arini saba akan kongsikan menu popia yg dimuatkan di dalam Majalah MIDI tempoh hari..ampun yerr lambat sikit dpt masukkan n3 sbb gambar2 ni dlm sdcard yg lame....jenuh mencari kt mane,.,rupenyee da save dlm pc dah lame dah.....penat p salahkan sdcard...menu ni saba olah sikit dr popia jejari ketam biasa...erm kalo kt pasar malam biasenye just ltk jejari ketam aje kan..ade stgh ltk sayur seciput aje...ok kali ni saba olah sikit bg berempah utk kasik lebih kick..ehehhe....jgn lupe mencubenye k..sedap sgt tau.....hehehe....selamat mencube..


 
 
Popia  Jejari  Ketam Berempah
Source: Saba Shiawasemrsbangpek
 
Bahan – bahan:
1 paket kulit popia
1 paket jejari ketam
1 sudu makan bawang putih kisar
3 ulas bawang merah – dihiris halus
½ sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil mix spices (rempah lima)
3 sudu makan udang kering – direndam dan ditumbuk halus
300 gram parutan kubis
200 gram lobak merah dipotong memanjang
Sedikit garam dan gula
1 sudu tepung gandum dan sedikit air - dijadikan gam
Minyak untuk menggoreng
Cara – cara:
1.    Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
2.    Kemudian, masukkan serbuk lada sulah dan mix spices, biarkan sehingga garing dan naik bau.
3.    Masukkan udang kering yang ditumbuk. Perasakan  dengan garam dan gula.
4.    Akhir sekali masukkan hirisan lobak merah dan kobis. Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan sayur tadi menjadi terlalu lembik.
5.    Setelah inti tadi sejuk, ambil kulit popia,letakkan inti dan sebatang jejari ketam di atasnya.
6.    Kemudian, lipat dan lekatkan dengan gam tepung. Gulung kulit popia sehingga kemas.
7.    Panaskan minyak dengan menggunakan api perlahan, goreng popia tadi sehingga kekuningan dan angkat.
** Tips: Inti popia yang siap dimasak perlu ditoskan/diperahkan airnya  terlebih dahulu untuk mengelakkan daripada kulit popia menjadi lembik dan mudah terkoyak.


1 comment:

  1. sedapnya nmpk popia ketam tu Saba..rajin nti nk try..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...