Assalamualaikum wbt....salam sayang buat semua...da berapa hari xbersiaran....busylaa tuan rumah kebizian....n3 ni pon xdpt taip panjang2..sbb kt galleria ni skg tenet mcm hazabbb sgt je...tghari nnti plak...tenet takdek utk seluruh hotel...piitaamm sabo jelaa.....
okla...ade yg terliur ke tgk popia yg posing cekci tuh....ermm arini saba akan kongsikan menu popia yg dimuatkan di dalam Majalah MIDI tempoh hari..ampun yerr lambat sikit dpt masukkan n3 sbb gambar2 ni dlm sdcard yg lame....jenuh mencari kt mane,.,rupenyee da save dlm pc dah lame dah.....penat p salahkan sdcard...menu ni saba olah sikit dr popia jejari ketam biasa...erm kalo kt pasar malam biasenye just ltk jejari ketam aje kan..ade stgh ltk sayur seciput aje...ok kali ni saba olah sikit bg berempah utk kasik lebih kick..ehehhe....jgn lupe mencubenye k..sedap sgt tau.....hehehe....selamat mencube..
Popia
Jejari Ketam Berempah
Source: Saba Shiawasemrsbangpek
Bahan – bahan:
1 paket kulit popia
1 paket jejari ketam
1 sudu makan bawang
putih kisar
3 ulas bawang merah –
dihiris halus
½ sudu kecil serbuk
lada sulah
1 sudu kecil mix
spices (rempah lima)
3 sudu makan udang
kering – direndam dan ditumbuk halus
300 gram parutan
kubis
200 gram lobak merah
dipotong memanjang
Sedikit garam dan
gula
1 sudu tepung gandum
dan sedikit air - dijadikan gam
Minyak untuk
menggoreng
Cara – cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang merah
sehingga kekuningan.
2. Kemudian, masukkan serbuk lada sulah dan mix spices,
biarkan sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan udang kering yang ditumbuk. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Akhir sekali masukkan hirisan lobak merah dan kobis.
Jangan masak terlalu lama untuk mengelakkan sayur tadi menjadi terlalu lembik.
5. Setelah inti tadi sejuk, ambil kulit popia,letakkan
inti dan sebatang jejari ketam di atasnya.
6. Kemudian, lipat dan lekatkan dengan gam tepung. Gulung
kulit popia sehingga kemas.
7. Panaskan minyak dengan menggunakan api perlahan,
goreng popia tadi sehingga kekuningan dan angkat.
** Tips: Inti popia yang siap dimasak perlu
ditoskan/diperahkan airnya terlebih
dahulu untuk mengelakkan daripada kulit popia menjadi lembik dan mudah
terkoyak.
sedapnya nmpk popia ketam tu Saba..rajin nti nk try..
ReplyDelete