Wednesday, March 20, 2013

Laksa Sarawak...yummmehhhhhh!!!



Assalamualaikum wbt....salam sayang buat semua....dah sarapan pagi? ehh ke dahh lunch?? kt sini matahari masih malu2 nk keluar....si anak masih enak dibuai mimpi....wadduhhh mimpi ape laa tuh yer....mimpi berjalan? mimpi bubur yg sedap2..keeee mimpi laksa sarawak kt atas nuhhh.....uuuppmmhhh gitu.....harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..

mekasih buat semua yg mengucapkan ucapan tahniah xkire di dalam blog, fb, instagram,email,sms,msg,call...dll...domo arigatou gozaimas!...ermm terime kasih buat kwn2,akak2 dll yg sudi membeli majalah midi...arini byk msg ckp dah beli...alhamdulillah...beli jgn xbeli k.....



berbalik kpd menu....bru2 ni ternampak kak noorsha duk tayang laksa sarawak nih..terus cepat2 cek2 stok brg dapo..cukup kite x nk buat ni....hati ni meronta2 bile tgk kak noorsha duk tayang laksa swak yg sgt menggiurkan...terus terang saba ckp.saba mmg peminat segala2 mee/laksa...bg jela ape mmg saba sebat habis habisan...kalo tgk laksa ni mmg terubat sdikit rindu mase zaman study2 dulu...kat labuan dulu ade 1 foodcourt kt ujana kewangan (UK)...ade makcik yg jual mee kari, laksa swak dll...kat situ laa saba mula kenal laksa sarawak...penah jgk sesekali goda macik tuh mtk resepi tp die ckp pki pes dr swak...mase zaman tuh faham2 ajelaa xdek laa berusaha sgt2 smpi nk pg cari pes tuh....bile tgk kak dayang tayang resepi ni...alhamdulillah..syukur ade jgk yg sudi kongsikan resepi mcne nk buat pes yg sgt2222 yummmmeehh tuh hehehe....ok laa sebelom saba menaip lebih panjang mengalahkan karangan ucapan menteri...jom kite semak resepi....resepi ni spt biase dr kak canteekk kitee..kak dayangjack...mtk halal resepi yerr kak..



Laksa Sarawak
Source: Kak Dayangjack

Pes Laksa Sarawak
Bahan-bahan : anggaran 200 gm
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 10-12 tangkai cili kering*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sk ketumbar
  • 1 sk jintan manis
  • 1 sk jintan putih
  • 3 biji buah keras*
  • 2-3 batang serai*
  • 1 inci belacan bakar*
  • 1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
  • 1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
  • sedikit garam
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara :
  1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
  2. Bahan-bahan seperti jintan manis/putih, ketumbar, kacang tanah dan bijan dikisar/ditumbuk halus terlebih dahulu sebelum disatukan dengan baha-bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tadi sehingga keperangan. Tambah garam dan sedikit gula. Kacau rata-rata.
  4. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sekiranya ingin menyimpan lama.



Laksa Sarawak (Resepi II)
Bahan-bahan : 6-8 orang makan
  • 200 g pes atau perencah laksa (DJ guna pes laksa HJ Manan)
  • isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
  • 1/2 kilo udang basah
  • 1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
  • 4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 200-250 ml santan pekat
  • garam dan gula secukup rasa
  • taugeh (dicelur)
  • sedikit daun ketumbar (diracik)
  • limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
  1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan.
  2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan limau kasturi. Hidangkan panas-panas. Untuk menyedapkan lagi rasanya, masukkan sedikit sambal udang kering.


 
Resepi Sambal Udang Kering
Bahan-bahan :
  • 6 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
  • 4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
Cara-cara :
Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat

2 comments:

  1. nk cuba juga nti...nmpk sedap n myelerakn la..jap nk kutip udang dlu ehh..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...