Thursday, March 21, 2013
Blueberry Panna Cotta
Assalamualaikum wbt....salam sayang buat semua....ape khabar arini...harap2 sihat2 semuanyaa k....saba mcm biaselaa...sihat walafiat..makin bertambah2 'seehatt' ade....alhamdulillah da 3 mgu saba ganti pose....xsaba nk habiskan..almaklumlah sebulan kite xpose tahun lepas....huhuhu...bersabar aje laaa...
arini saba xle nk taip n3 panjang2...sbb arini bust sesgt..huhu ni ade plak nk jahit suar hidayat...sempena ade tenants party kt hotel ni...semua penyewa kene attend satu party ..dala tema black and gold..manyakk susahhh nk carik baju uwaa..berjubah aje laa kite...huhuhu..ok saba nk ckp byk pon sbny kepala tgh buntu...pagi2 ni rs mcm otak krem plak.....pening duk mikir nk masak apelaaa bukak pose ni....ok la...kite layan resepi k...resepi ni asalnye resepi kiwi panna cotta dr kak nor...asal dr gert resepi mango panna cotta....disebabkan teringin sgt222....ade plak blueberry dan anak beranak 'berry' byk sgt dlm peti ais..maka terderhakalahhhhh resepi nih..hua hua hua.....neway sedap tauuu bile dpt makan blueberry panna cotta nih...bile hias sikit dgn buah 'berry2' yg pelbagai tuhh ermmm manyaakkk uuummphhh...jom kite layan resepi k...
Blueberry Panna Cotta
source : Gert (Mango Panna Cotta)
source : K.Nor SecubitGaram (Kiwi Panna Cotta)
diolah: saba shiawasemrsbangpek
Bahan2:
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk ~ saba pakai 250ml whipping cream + 300 ml fresh milk full fat1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila300gm buah blueberry segar ~ blend utk dijadikan puri + 2sudu besar gula
mix berries fruit ~ sbg hiasan
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan whipping cream,susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah blueberry ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri blueberry keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Huwaaa mengancam betul panna cotta you ni dear!!!
ReplyDeletefuhh meleleh air liur tengok ni...yummy....
ReplyDeleteaduh duh duh... sedapnyer lah sabar... tak mampu kot akak nak beli blueberry fresh tu... pejam mata jelah tgk ni.. huhu..
ReplyDeletenyaman akak tgk panna cotta ni saba..tak pernah lagi buat yg bluebery..
ReplyDelete