Wednesday, November 14, 2012

Apam Indon....WW


Assalamualaikum wbt...rabu tanpa kata! terlebih dahulu saba nk ucapkan Happy Diwali buat semua rakan berbangsa India di seluruh dunia ni....sonok x? haii musti sonok kan bile dah raye..tentu byk muruku2 tuh hehhe..


saba xle nk ckp byk..cume layankan ajelaa apam indon yg saba buat mgu lepas...gomen ne! skg mmg xsempat nk update blog...anak teruna sy skg xle berenggang...masak pon ala kadar aje...tuh pon nk amik gambar mmg bercinta habis la..snap satu merengek nk dukung...ltk balik...merengek lg..skg dah pandai main mainan die..kalo terlepas dr tangan die xdpt nk amik balik maunye satu umah die mengamuk...adoii saba jela kan...kerenah budak2..tp kdg2 sonok plakk hehe..apam ni ermm tanpa kata jgk.,.buat laa byk kali pon mmg xpuas makan...mekacih kpd semua penyumbang resepi...sbny terguda tgk apam indon kak ita....mmg sungguh kretip kak ita kite ni...ehehe..ok layan yerk..




APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Disumbangkan oleh :
MamaFami
Rujukan :
Cikpuan Mieza My Resepi
Rujukan Saba: Kak Ita
5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ saba guna susu segar1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna

 
 
Cara - cara:
 
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna



4 comments:

  1. sweetnya kaler purple... gebus jer... nak sepotong!

    ReplyDelete
  2. rajinnya mama hidayat nie....
    cantikk gebu apam indon tu...

    ReplyDelete
  3. Kak Sidah.

    Terima kasih Sabariah...resepi yg ringkas tp menyelerakan..sesuai utk org yg x pandai memasak cam kakak ni..

    Salam Maal Hijrah buat Sabariah sekeluarga dr. Basel,Switzerland.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...