Thursday, November 1, 2012

Kuih Asam Gumpal

 
Assalamualaikum wbt..salam khamis buat semua teman2...ape khabar semua ekk?? saba masih lg sok sek sok sek...demam je dah ok...harap2 cepat laa sembuh..xsuke betol bile idung tersumbat nih hehehe...sementara tgh tgu housekeeping tgk buat keje...ermm sempat laa saba update 1 n3 kan...
hehe...
 
 
sbny kuih asam gumpal  ni br je buat bpe ari lepas..menu ngidam jgk laa org kate...da lame sgt22 xmkn...kuih ni bole dikatakan kuih tradisi terengganu jgk..sagu mata ikan diisi dgn inti kacang hijau dan di makan dgn kuah santan..yg bestnyee kuah santan die ltk halia, bawang merah dan sedikit halba...so bile kite masak kuah die bau die ala2 mcm nk buat nasi dagang hehehe..org ganu...xlari dr nasi dagang kannn hehee.....ermmm ade yg bertny knp dipanggil asamgumpal?? xdek pon asamnyee...wallahu'alam.....rasenye mungkin kejadian kuih ni tuan punye resepi pk inti kacang tersebut nmpk seperti asam yg digumpal kot.......waahhhh hipotisis merapuuuu suke suke hati jerkkkk hahahaa....kuih ni nmpk je mcm rumit nk buat,....tp sbny mudah dan kejap aje.....asal cukup bahan2..dan ade pengukus...semua jd mudah...tp tips2 dr mak saba kene applykan...bg saba la....slunye org main kepal dgn tangan je kan..tp mak saba ni kdg2 bab2 masak ni kreatif...mak saba tekan2 biji sagu tuh ke dalam penapis teh...kemudian masukkan inti dan tutup balik dgn biji sagu...tekan2 sehinggan padat dan xberderai....so bentuk die jd cantik dan kemas...hehehe...sile cube k...mekasih buat kak liza di atas resepi ni....sbny dah tny mak...mak kite plak jwb...mak main ltk aje xdek sukatan yela zaman dulu main2 agak je time masak..tp tetap rase sedap!..ok selamat mencube..
 

 
KUIH ASAM GUMPAL
Source: Kak Hanieliza

Bahan
500 gm sagu mata ikan
1 biji kelapa [3 cawan santan]
1 s/b halba
2 cm halia [hiris]
2 ulas bawang merah [hiris]
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula

1 ikat daun pandan ~ saba tambah

Cara:
1. Kacang hijau direbus sehingga empok dan nampak pecah.
2. Bila nampak agak kering masukkan gula dan kacau sehingga kering betul.
3. Tutup api dan biarkan sejuk.
4. Bulatkan inti kacang hijau dan ketepikan.
5. Sagu direndamkan dan toskan. Siramkan dengan air panas dan kacau rata.
6. Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
7. Letakkan dalam kukusan. Kukuskan sagu sehingga masak.[lebih kurang 20 minit]
8. Masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.
9. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
10. Sejukkan dan hidangkan



*** tips dr mak saba: utk dptkan asam gumpal yg cantik dan kemas, tekan2 biji sagu tadi ke dalam penapis teh, kemudian masukkan inti dan tutup balik dgn biji sagu..tekan2 sehingga kemas dan padat..insyaallah akan dpt asam gumpal yg same size dan kemas.

 

4 comments:

  1. Pestime tgk nie...
    X tau plak ada kuih nma mcm nie..macam sdap je tgknya....:)

    ReplyDelete
  2. btul Saba..pestime tgk..sedap x..
    mne sedap dmkn sejuk @ panas..

    ReplyDelete
  3. x pernah makan lg saba..nampak menarik sangat..kalau ada org jual kt kaw nie boleh jgk cuba..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...