Friday, November 9, 2012

Bihun Tom Yam Seafood



Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua pengunjung....dah lame bebenor tak bersiaran...habuk jgn ckp la...da dkt 15 inci tebalnye...naik bersin plak bile masuk umah sendiri....hihih...ermm maafkan patik sbb kebusyan skg tahap dewa yg tak dpt dielakkan...yela kan skg br tau mcne perasaan bile dah jadi ibu..lagik2 bayi br umur 3 bulan....anak makin nk membesor makin byk laa kene bg perhatian...skg hidayat kun dah pandai xnk tido siang..malam alhamdulillah dah normal balik...leh laaa maknye tido lena memalam...tp tang siang plakk die ajak maknye main pok amai2...aduhaii saba ajela...byk kirije2 tergendala kekadang..time masak siap dukung segala...sabo jela..yg xtahanyee pernah kantoi dgn cleaner ltk anak dlm stroller masuk dapur..mak tgh cincang bawang anak main patung monyetnyeee ua hua huaaa terbaaeeekkk....anak omakk la katekann hahahaa...


skg dah nk start cuti sekolah kan..erm mcm kejap aje masa berjalan tahun ni...tup2 dah bulan 11..bermakne da 11 bulan jgk laa saba duk dubai ni...aduhaii rindunyee dgn malaysia..bile nk balik nihh...saba rindu sgt2 dgn suasana malaysia...nak2 skg org duk update slu ckp ujan sane sini...kt sini mcne nk tgk hujan...huuhuuhu ..time sejuk2 ni kalo pekene sup ke tom yam ke sure terangkat kan kan kan...tp yg saba buat ni bkn laa sbb hujan..tp sebab mengidam hihih...pekene bihun tomyam mmg terangkat....terigt dulu makan dkt restoren kunang kunang mmg sedap xhengat nyee laa...sape pnh makan kat sane sila angkat tangann!!! hihih...


ok laa jom kite semak resepi...kali ni saba masih gunekan resepi dr sunkist myresepi...same mcm n3 lepas..leh semak SINI yer...cume kali ni makan dgn mihun ..ok..layan...



Bihun Tom Yam Seafood
Resepi Asal: Thai Style Tom Yum Seafood
Source: Sunkist myresepi
Bahan-bahan
  • 3 1/2 cwn stok ayam
  • 20 ekor udang - dibuang kulit
  • 4 ekor sotong
  • 3 thin slices lengkuas muda
  • 2 keping daun limau purut (kaffir lime leaves)
  • 1 btg serai - di titik
  • 2 biji bawang merah - dihiris nipis
  • 1 sb roasted chili paste (roasted tom yum paste)
  • 2 sb sos ikan (fish sauce)
  • 3 sb jus limau nipis
  • 4 biji tomato - dibelah empat
  • 6 biji Thai chilies
  • 10 cendawan tiram segar (fresh straw mushrooms)
  • 1 cwn bunga kobis - dipotong sederhana besar
  • 1 cwn putik jagung muda (baby corn) + lobak merah (carrot) - dipotong panjang
  • 1 sb daun ketumbar (cilantro) - dicincang
  • 1 sb daun bawang (spring onion) - thinly sliced

Cara-cara

  1. Panaskan stok ayam di dalam kuali. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.
  2. Kemudian, masukkan bawang merah, chili paste, sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan pula bunga kobis, putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.
  3. Masukkan tomato, thai chilies & cendawan tiram. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun ketumbar & daun bawang. Kemudian masukkan udang dan sotong.
  4. Boleh dihidangkan.
  5. Nota: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.
  6. Rendamkan mihun di dalam air panas kemudian toskan setelah ia lembut.Kemudian hidangkan.

1 comment:

  1. Alhamdulillah... walaupun sibuk dengan baby tapi tetap aktif di dapur....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...