Monday, October 8, 2012

Puding Roti Pelangi II


Assalamualaikum wbt...salam rindu buat semuaa...waduh rindu bangat sih nk berblog....ape khabar semua yer...saba dan family alhamdulillah masih sihat walafiat...maafkan kite sbb lgsg xjenguk umah sendiri beberapa hari ni..mgu ni agak bz...last saturday ade baby check up plak..so nk jenguk pon xsempat..
arini saba xle nk ngomel byk sgt sbb byk baju nk dilipat...bergunung2 u...kang fingsan plak en suami kalo tgk nnti..hehe..arini saba nk tayang menu last week...dek kerana tensen tgk roti asyik duk jeling2 kite bile laa nk makan die tuh kan...haha...last2 buat puding roti sedap jgk kan...dah lame xbuat ni...bile dpt seketui ermm nyaman je anak tekak...nak lagi....nak lagi....igtkan buat ni xhabis sbb dpt byk kan....sekali hambek ko....da lame xmkn ni laa jadinye...mcm org kebulur pon ade..hihih...
ok la..jom kite layan resepi laa yerr..dulu saba pnh buat puding roti pelangi jgk..boleh tgk SINI yer..tp ni saba pakai resepi dlm majalah punye..kali ni kite try plak dr kak Hana..resepi lebih kurang jek..cume resepi sebelom ni kene ltk sunquick...k laa jom kite semak resepi jom..arigatou ne kak Hana diatas resepi ni...mtk ijin kopipes kt sini lak yerr kak hana cayangggg..



PUDING ROTI PELANGI  II
Source:Kak Hana

Bahan-bahan

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
  • pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2) ~ saba ltk pink, biru, purple

Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati. (hana gune merah,hijau dan kuning)
  5. Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler hijau pula. ulang smula kaler merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.

2 comments:

  1. sdp nye napok.. nk try... izin copy paste ye

    ReplyDelete
  2. hebattt...sgt cantik Sabo kejadiannya tu...kombinasi kaler pon sgt mnarik..wah mcm juri mastercheppp la pulak..hehe...

    tp serius nmpk sedap...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...