Wednesday, October 31, 2012

Mee Udang



Assalamualaikum wbt....salam sayang dr saba buat semua...ape khabar? arini malam br dpt bersiaran..sbny kite ni tgh demam......uwaaaaaaa..biase la kan  skg ni tgh nk tukar cuaca dr summer kpd winter so mmg senang kene demam...dr smlm lg hidung dah sok sek sok sek.....huhuh tp igt mcm ok...lepas mkn ubat lg terok plak demamnye....skg ni dah jangkit kt ottosan...cepat laaa baik yerr mudah mudahan....susah jgk bile makpak xsihat nih...isau jangkit kt anak.....alhamdulillah hidayat kun masih sihat...harap2 laaa badan dayat kuat yerr sayang....

ok la...kite sbny br bangun tido ni....lps mkn ubat tertido....ni dah bangun agak ok sikit dah xtau nk buat ape...ape lg update laa sikit2 kan..hehehe..ok la kite nk share menu mgu lepas...mee udang ni sbny da lame duk ngidam..tp tak terbuat...bile da dpt semangkuk xlepas lg ngidam...makan laa bermangkuk2 hihih...ok la..mekasih buat che'iza di atas resepi yg mantoppp ni yer...seyesss sedap gilerrrrr resepi ni...kite mtk halal resepi k...



Mee Udang
Source: Che'Iza

Bahan-bahan ( 3-4 org )
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis ------ saba ltk 1 inci belacan
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah) ---- saba ltk 1 biji kentang
  • gula n garam
  • 1/2 sudu kecil pati ayam ------ saba tambah
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng


Cara-cara

  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah ---- masukkan pati ayam
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....


5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...