Friday, February 24, 2012

Pavlova........vavava...lagi....


Assalamualaikum wbt..........ohayou gozaimasu minna san.....................yeeehaaaaaaaaaaaaaaa....salam jumaat semua yer....arini bersemangat bersiaran nk update psl pavlova ni.......hahaha.....bkn ape...sbb smlm 2 biji berjaye siapkan...dan sebiji dibedal oleh laki bini yg xreti2 nk stop makan....seyes ckp...sbny xcukup buat pavlova kali ni...ntah kenapala la...nk kate ade derhaka resepi xdek la plaks.....smlm saba buat pavlova ni utk sorg kawan...sbny die nye wife nk tempah...almaklumlah satu geng...same2 pregnant kan...so disebabkan br ni bday suami ni..so saba buat la sbg hadiah hari jadi....hhehe....eh...cite bab pavlova smlm ni kan..xtau la...tetibe rs pavlova ni mmg memikat hati....mayb sbb bile dah pavlova ni nipis sikit dr dulu..so rasenye lg sedap kot...crispy di luar..lembut di dalam...arituh buat tebal sikit..nk potong pon susah pastu mcm byk sgt mkn marshmallow...bile da nipis2 gini terasa laaa kerak2 rangup tuh....ffuuhhhhh hubby makan 3/4...org mengandung dpt makan suku aje...tuh pon rs mcm nk jilat2 je piring tuh......uwaaa mcm arini kene buat lg jerk.....ehehee...

ok utk resepi ni...saba refer kt resepi kak IRMA...sbb bile dgn cara2 dan nada2 garang kak irma tuh lg syok buat dan lebih berhati2....cewahh....to kak IRMA....izin kite share resepi sekali lg kt sini yer.....kalo boleh nk bg 10 thumbs up kat resepi ni ehhehe...



Pavlova


Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

 
Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai


6 comments:

  1. Saba...terliur tengok pavlova saba ni..nak sikit..heheh..weekend ni nak try lah.

    ReplyDelete
  2. JieJ

    hehee jgn terliur2 k...tp wajib buat..sedap nii

    ReplyDelete
  3. アヌムちゃん

    anummmmm rindunyeee...nk rase dtg laa dubai k..eheheh

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum saba.

    akak jumpa link awk dlm traffic source blog akak.

    cantik pavlova awk. :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...