Wednesday, March 6, 2013

Snow Cheese Cupcakes

 
 
Assalamualaikum wbt...salam sayang buat semua teman2....alhamdulillah arini dpt peluang utk menaip2 kt ruang blog nih..smlm busy sesgt...sbny skg kite tgh ganti pose...almaklumlah kan tahun lepas cuti sebulan....kite lahirkan dayat mase bulan pose..maka kene laa ganti sebulan...saba ajelaa...kalo dgr nk ganti sebulan bunyik mcm payah aje...tp alhamdulillah skg maghrib kt sini masih awal...kalo makin lame tangguh makin takot xberupaya nk ganti...kalo masuk summer nnti addooyai fiinggsan plak kang...doakan smg kite sihat yerk....yela kan kite ni breastfeed utk hidayat...smlm rs mcm xbermaya jgk laa sbb cpt sgt rase lapa...tp syukur masih sabar nk habiskan pose sehari..hehehe
 
 
ok la berbalik kpd menu kt atas...sejak terguda tgk cupcakes kak nor..terus rs mcm xtido malam uols!...asyik terigt2 aje keenakan snow cheese ni...dulu pnh buat farewell member tp xnyempat plak nk snap2 gambar...bru ni singgah kt umah kak nor rs mcm pitammm...tergudaa uu.....dah berhari2 nk buat...smpikn bru ni sanggup jelajah kedai nk cr cheddar cheese..alhamdulillah jmp...terus sambar 1 kotak....bile dah buat..addooyaii menggoda iman org pose....asyik2 bukak tupperware..jap2 cek..jap2 cek...bile dah bukak pose..terus ngap 4 ketuiii makkk hambekk kooo..4 ketul terus....en somi pon ckp sedap giler...bile ikut resepi kak nor masukkan 3/4 cawan je susu mmg best...xmanis sgt..kite suke!....ok la jom kite semak resepi...mekasih kpd semua diatas perkongsian resepi ni..lps ni sure saba akan terus pki resepi ni.esp tang kek span die tuhhh ok......
 
 


KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz ~myresepi

UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
k.nor letak 3/4 cawan jer

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


* utk menghasilkan SNOW CHEESE CUPCAKE spt yg K.Nor buat:

isikan adunan 3/4 penuh cup dan bakar selama 15 - 20 min bergantung pd saiz papercup yg digunakan.

 
 
 
 

4 comments:

  1. salam...tgk pun dah tau buat...tp belum lagi ada masa nk buat ...mai sini seketui

    ReplyDelete
  2. alahai comeiiinye..nmpk sedap sgt..

    ReplyDelete
  3. menarik ni.....teringin nak try lah :)

    ReplyDelete
  4. hajimemashite..
    salam kenal.
    wahhh, lawanyaa gambar2 kat blog ni.. resepi pon menarik.. boleh cuba.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...