Monday, October 22, 2012

Kari Kepala Ikan Ala India



Assalamualaikum wbt..salam mesra buat semua...dah lame x berupdate kan...huaaaa rindu bangat sih sbny nih....tp ape boleh buat kekangan masa skg ni sgt2 menghalang saba utk bukak blog...kabare semua ehh....alaa intro dah pjg br nk tny khabar kan... arap2 semua sihat la k..saba sini alhamdulillah sihat jgk..hidayat-kun pon alhamdulillah semakin hari semakin sihat dan bijak..hihih..

lepas bincang dgn en somi....ermm bkn bincang la...ngadu.....dah lame x update blog...die terus tarik muke..byk jgk kene ceramah nihh huhuh..lps ni will try update and blogwalking ...tp mayb versi n3 kontot2 aje laa kot huhuh asal ade update....hihih..

ok berbalik kpd cite kari ni...alahai jgn laa nk mintak sikit ke...mtk sepinggan ke...hihihhi sbb semua da selamat masuk perot...kite kdg2 kan kalo dtg angin nk mkn kari..hari2 pagi petang siang malam pon xpe...tp kalo da bosan berbulan laa xjmp kari..hehehe....tp bile buat kari ala india ni kan..alamak aii...mcm 2 ari berturut2 makan kari....seyes sedap gilerr tauu...kite lom pernah lg try masak kari ltk belacan bile ikut resepi che mat ni..seyes ade kelainan...sedapp menjilat pinggan tauu...ok laa jom kite semak resepi k...tq che mat atas resepi yg mabeles nih...izin share yer..



Kari Kepala Ikan Ala India
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 kepala ikan tenggiri bersaiz besar, belah 2
3 keping isi ikan tenggiri ~ saba pakai kepala ikan bawal hitam2 biji tomato, dibelah 4 setiap sebiji
1 camca besar cili kisar
3 1/2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
1 keping asam gelugor
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan santan
~ saba tambah

5 biji bendi ~ saba tambah

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Secubit belacan

BAHAN TUMIS :-)
1 camca teh penuh halba campur
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 pelepah daun kari, dilurut

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba campur hingga harum, masukkan daun kari, bawang merah hiris dan bawang putih hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing.
  2. Sementara itu bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, kacau rata dan masukkan ke dalam periuk, masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.Tuang air secukupnya dan kacau rata. Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan juga asam gelugor. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...

5 comments:

  1. salam Saba..
    yalah kekangan masa kadang2 kita terpaksa kena dahulukan tanggungjawab sama jugak dngn akak kdg2 blog sepi mcm tkde orang heee welcome semua ber bw ya tak mau minta kari tu sbb akak nak buat sendiri esuk heeee hantu kari ni jugak orang sini seminggu mesti sekali...

    ReplyDelete
  2. slm Saba...

    sedapnya...kati fav QH tau...buh la ape..mesti sapu aje..hehe

    QH pon suka jugak amik resepi dr CMG ni..kena dgn citarasa...

    ReplyDelete
  3. salam saba,
    baby sihat tak..:) mesti dh besar tue..kari kita pun suka..mableess cich roti pun ok jgk kan:)

    ReplyDelete
  4. lahaiii... habis dah ye... untuk hentikan ngences kenalah pi kedai mamak cari kari kepala ikan di sana ha ha ha ahh

    ReplyDelete
  5. Assalam sabar,
    kari ikan ala india ni memnag sedap..akak pun dah pernah try..memnag terasa keindiaannya..heheh..buat kuah lebih sikit untuk cicah prata instant..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...