Thursday, January 26, 2012

Salad Terung Grill


Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san....ogenki deska? ermm arini br dpt bersiaran balik...harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera la yer....2 3 arini busy sikit...bkn bus ape pon..cume smlm brg kontena dr malaysia br smpi..waaduhhh kurang 5 hari nk cukup sebulan br sampai..lame gilerr kan...mase brg dr nihon dulu 2 mgu aje....cepatt gilo.....tensen jgk bile brg da smpi lambat ni..almaklumlah blender, alat2 masak semua dlm kotak lg....rasenyee kalo laa kite ade janggut....maunye smpi ke lutut janggut tuh panjang hehee...

erm arini saba nk tayang menu 2 ari lepas..hahah sory sape mtk amik kapak belahlah perot ana lah hahaha....menu ni ulang tayang..dek kerana segala rempah segala bahan masih dlm kontena maka masak ikut ape bahan ade jela.nasib da jenguk2 secubit garam..hehehe terigt pernah buat salad terung grill ni..waduhhh ni menu feveret kite dgn somi..die kalo makan berkilat pinggan la...menu sihat org ckp..no minyak2...kpd kak nor...kite cedok lg resepi kak nor yer.....even ulang tayang tp resepi ni mmg heaven hehe...

SALAD TERUNG GRIL
resipi dr buku masakan Thai
source: Kak Nor Secubit Garam

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan (nk goreng tanpa minyak pun boleh)
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Gril atau celur terung hingga lembut. Bg K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2

4 comments:

  1. assalammuallakum.

    hahaha....tnya somi kkanie.Dubai guna bhs apa yek?adeh...dia lagi le tak tahu.huhuhu...cek kat kamus, huhu...lagi tak tahu.kalo arab.memang tak pas bhs arab.

    tang terung tu.nak cuba le.kalo kat jpn.bako n curah gan soy sauce n katsuo.simple kan?

    ReplyDelete
  2. wah masih bercakap jepun ingat dah ber ahlan wasahlan. hehe.. gurau je. sedap la nmpk ni, akk x pernah cuba lg. tengok org buat teringin je nk buat. tp bila nak buat pun x tau. hehe..

    ReplyDelete
  3. anie ,Nagoya

    wslm kak anie cayang...

    heeheh dubai bahasa arab,,...tp kite sumpah satu habuk xreti..siap kdg2 ter arigatou hahaha..

    try ler kak anie sedap ni..menu sihat tanpa minyak...kalo nk diet lerr heehe

    ReplyDelete
  4. Asmara,

    kak as hehehehe ohayou...kalo kak as nk tau..kite setiap masa prektis nihonggo dgn ottosan...sbb lidah masih di japan...ni pon nk makan onigiri ari2....mati lerr kan duk arab ni hahahhaa....sini jiran pon nihonjin...bak kate somi...darah nihon sebati dgn die...kunun laaaa

    sedap ni kak as...musti cube tauu heheh senang ajee nk buatnye..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...