Monday, October 17, 2011

Bubur Kacang Hijau Lemak Manis

Assalamualaikum wbt.....salam petang isnin buat semua pengunjung umah kite....br settle lunch....nk siapkan kuih minum petang....br laa ade mase terluang sikit nk mencuci habuk kt umah kite nih hihih...

arini kite nk tayang menu minum petang semalam....alahaii br dpt nk update arini...sbny dah lame sgt xmakan bubur kacang...kat nihon manyak rajin plak nk membubur...kt malaya nii ade je dtg rs malas tuh....nk buat mcne...dah duk sini nk makan ape soonang kalo malas sikit p tunjuk2 aje....huhuh...tp sampai bile laa nk tunjuk je kan...kdg2 yg slu beli ni xpuas makan....kdg2 termahal sgt la,....goreng pisang pon sekeping ade smpi 40 sen...haii imagine laaa kalo mulut da ramai mcm kt umah kite ni mane laa cukup kan....kalo dah murah tuh ade plak jual mcm ala kadar....terkurang santan la ape la...dan ade jgk yg sgt mulia p jual kuih semalam arini die p goreng balik..alih2 makan kuih yg dah masam....xpasai2 sakit perot plak...ini laaa ragam manusia....nk komen byk2 org ckp kite byk komen plak kan...tp kite sbg pengguna ade hak jgk nk bersuare sbny....lagi2 kite agak terkilan skg ni yg duk jual makanan2 ni skg da ramai bkn local people byk dr seberang.....mtk ampun yerr jgn marah tau...tp ni laa realiti....kebersihan x jaga...jual ala kadar...termahal gilerr macam2 laa kan...semua tau nk kaut untung lebih aje.....lame2 kite pon rs dah bosan nk tunjuk2 baik kite buat sndrii ajee br puas hati......huhuh...( kite xdek niat nk mengeluh ke nk mengomen ke ape tau..sekadar nk berkongsi pengalaman sbb selalu sgt terkene mcni skg...)

ok mai menjamu mata dgn resepi bubur kacang hijau ni yer..kite buat semalam sbny...tp br dpt update arini..utk resepi ni kite dah try resepi dr nuanza myresepi....alhamdulillah sedappp sgt terasa lemak manisnya..mekasih bebyk ...izin kite kopipes resepi ni kt sini plak yer..


Bubur Kacang Hijau Lemak Manis

Bahan-bahan ( seperiuk )

  • 2 cawan kacang hijau
  • 2 cawan santan pekat (saya guna yg dlm kotak tu)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 2 susu gula merah / putih (kena agak2 sendiri, sbb susu pekat tu dh manis)
  • 1/2 susu teh garam
  • 2 helai daun pandan
  • 2-3 sudu sagu

Cara-cara

  1. kacang hijau digoreng tanpa minyak dlm kuali dlm 3-4 mnt kemudian tutup api dan masukkan air. rendam dlm 1 jam
  2. bilas sekali 2, pastu rebus kacang sampai empuk. bila semua kacang dah pecah dan empuk, masukkan semua bahan lain kecuali sagu. biarkan mendidih sekejap, kemudian masukkan sagu.
  3. tambah air jika agak pekat sbb bila dh sejuk nti, kuah akan makin pekat. kalau masak agak lama skit, bubur x mudah basi


2 comments:

  1. ehh susu ke sudu dkt atas tu.kompius..huhu..aa nk buat gak tp x terbuat je lg..uhuuuu

    ReplyDelete
  2. アヌム ちゃん


    hahah bagusnyee anumm akak sendiri xperasan plak..sudu bkn susu hahaha kalo nk cr susu garam habis laa smpi bile pon xkn jmp agaknyee hihih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...