Wednesday, March 5, 2014

Rosemary Grilled Chicken (Ayam Panggang Rosemary)


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...ape khabar ..harap semua sihat2 ok....musim jerebu skg ni...mesti jaga kesihatan tau...banyakkan minum air...skg ni nk kuar umah pon xbest...bukak tingkap lgla...jemur baju ermmm bau mcm asap...lately byk hutan terbakar...mcm kt umah saba ni 2 mgu lepas ade hutan terbakar... byk hari jgklaaa rs mcm sakit dada xle nk bernafas..... harap2 cuaca panas skg ni semakin berkurang....kite doakan yer...


da dekat seminggu tak bersiaran...mood mmg ke laut giler2...ermm tp memikirkan minat dan sayang dgn blog...ku gagahkan juaa hehe...ade jgk kekadang mcm da malas nk melayan aktiviti blogging..tp bile fikirkan minat dan ade jgk sedara mara dan kawan2 gunakan blog ni sbg rujukan...Alhamdulillah saba rs teruja dan terima kasih kerana sudi mengjenguk kt sini...yelaa blog sekangkang kera...harap2 blog ni akan dpt dijadikan rujukan hidayat kelak....amin..


oklah arini kite layan menu mgu lepas yer... nk mintak ermm alamatnye kene jilat gambar jelaahhh ihihihh... tetibe anak tekak nk makan grilled chicken...erm bile try resepi...alhamdulillah mmg sedap gilerr...saba makan ratah mcmtuh aje...2 thumbs up saba bg..saba suke sbb bau rosemary tuh mmg menusuk kalbu...tp makan dgn nasi panas ermm laju jee makan..hehe...okla resepi ni saba cedok dr blog kak wana potretkasih..mekasih kak wana...izin kopipes kt sini plak yer...


ROSEMARY GRILLED CHICKEN (AYAM PANGGANG ROSEMARY)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega

Cara penyediaan:
1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk  perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.



2 comments:

  1. Assalamualaikum kak saba. kat Malaysia pun teruk jerebunya. hmmm sodapnya kak. tapi sheila tak reti sangat... mungkin perlu cuba buat sekali, baru tahu jadi ke idok kan.... ~~~

    ReplyDelete
  2. Nyum..nyummm.... ambik semangat dari sini... mudah2an tempiaslah angin rajin dan buat ayam panggang rosemary he heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...