Thursday, January 2, 2014

Tako Nangka


Assalamualaikum wbt....Selamat Tahun Baru 2014 semua...harap tahun ni memberikan permulaan yg amat baik buat semua......ermm ape azam tahun baru? saba sbny xdek pape azam...mcm biasa lah kan...harap hari lebih baik dr semalam....

ermm ade yg tertanya2 ape dlm bekas kecik tuh? haaa pasti teragak2 nk meneka kan....hehe sbny ni adalah misi saba nk habiskan stok nangka...baru2 ni ternampak nangka dlm paket murah giler kt jusco...ape lag rembatla satu....ermmm tuh Berjaya dirembat tahun lepas...tahun kene laa belajar berjimat cermat...saba harap sgt2 harga akan diturunkan balik...bkn ape..bile tengok balik resit lame2 mak aiii byk betol beza....skg ni kalo rm50 dlm poket..haii dpt beli 3 4 jenis brg je...kalo dulu 50 boleh pakai seminggu saba rs...mcm saba dulu...kt japan...1000yen (dlm 30 hengget gitu) saba boleh beli brg dapo utk pakai seminggu...ni adoi tepuk dahi...mahalnye brg2 di Malaysia skg...


okla...cukup bebelan arini...kite layan resepi tako nangka ok....rasenye ni da byk kali saba buat tako nangka....mase kt Dubai dulu...jumpe nangka dalam tin pon rs nk lompat tinggi2..happy! hehe skg jelling je kt kedai kan..berlambak....saba suke dgn resepi tako ni selain dr tako pandan tuh..bkn ape kelainan pada tako ni amat2 buat saba rs selalu terngidam ..hehe sedap sgt222 tau...

ok laa ape lg jom kite semak resepi....resepi ni seperti biasa saba cedok dr sifu kak azlita..maceh yer kak....tp saba xde byk daun pandan utk buat kotak...yg ditanam pon masih kecik lg....alamatnye bekas kecik ni jela penyelamat..hehe...ok jom kite semak resepi..

KUIH TAKO NANGKA
Sumber : Kak Azlita Aziz
Lapisan Bawah
25gram Tepung Hoen Kwe Kuning
25gram Tepung Beras
1 1/2 Cawan Air
1/2 Cawan Gula
6 Ulas Nangka Buang Biji dan Dipotong Dadu

Lapisan Atas
25gram Tepung Hoen Kwe Putih
2 Cawan Santan
Secubit Garam
 
Cara Penyediaannya
Sediakan kotak pandan secukupnya
Campurkan semua bahan lapisan bawah kecuali nangka ke dalam periuk.
Kacau rata.
Kemudian masak atas api sederhana sehingga ia pekat.
Tutup api dan masukkan nangka.
Kacau sebentar.
Tuangkan adunan ini kedalam kotak pandan hingga ukuran setengah kotak.
Biarkan ia sejuk dan mengeras. Ketepikan.
Dalam periuk lain satukan semua bahan lapisan atas dan kacau rata.
Masak atas api sederhana sambil dikacau hingga ia pekat.
Tuangkan adunan keatas lapisan bawah. Biarkan ia mengeras dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.

 

1 comment:

  1. Assalamualaikum kak, tak pernah rasa ni. hehee tapi nampak macam sedap je. nangka tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...