Wednesday, May 2, 2012

Sotong Percik


Assalamualaikum wbt..salam siaran buat semua....alhamdulillah dpt bersiaran lg arini..smlm bkn main excited nk update tetibe plak terbz...adoi...saba ajela...slow2 laa yer..smlm kite kan ade check up lg....makin dekat nk deliver ni..makin kerap kene jmp doktor..biase laa kan..kt malaya pon mcmtuh jgk rasenye...tp alhamdulillah semuanya ok..dan harap terus ok sehingga hari bersalin..

arini saba nk tayang menu yg lepas jgk...sotong percik...resepi asalnyee sotong percik ramadhan..tp ni ramadhan ke..adoii sabo jela..ramadhan ke zulhijjah ke zulkaedah ke...xkisah laa yer...asal menerai sotong percik ni mmg da cukup da rs mcm duk bulan ramadhan hehee....mmg meletop habis resepi ni...sedap sangat..tp ntah mcne arini termasak pedas sikit...rs mcm bengkak bibir pon ade..en somi berpeluh2 makan..tp tetap licin berkilat pinggan hehehe...mekasih buat kak rossitamz di atas resepi yg best ni yer..izin kite panjangkan resepi kt sini plak k...



Sotong Percik
Source: Rossitamz ~ myresepi

Bahan-bahan:
  • 8 ekor sotong yang besar
  • 10 biji cili kering (**)
  • 5 biji cili padi (**)
  • 5 biji cili merah (**)
  • 1 labu bawang besar (**)
  • 2" halia (**)
  • 2" lengkuas (**)
  • 2 batang serai (**)
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar air asam
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
  5. Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!

3 comments:

  1. Assalamualaikum Saba

    wah sotong...sedap mkn ngan nasi panas2...kak Nur tk pernah buat sotong msk percik...mesti nk cuba nie...boleh masuk list...hahaha.

    ReplyDelete
  2. Salam saba! tak kesahlah apa2 bulan pun boleh makan sotong ramadhan ni kan ehehe... td masuk kat sini guna ipon tak leh antar komen, sbb tadi akak kat bwh tunggu dak kecik balik tadika, ni dah sampai umah baru leh komen :D

    ReplyDelete
  3. aduii sedapnya sotong...saya tak pernah cuba lagi resepi kak rossitam ni...memang glemer resepi sotong ramadhan ni..kekeke

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...