Friday, September 9, 2011

Fruits Tart


Assalamualaikum wbt..ohayou minna san..kembali bersiaran yer...arini kene bertarung lg....sambil bertarung kemas sambil update blog...boleh gitu?? hehehe....neway fruits tart ni saba buat utk majlis hari raya sabtu lepas..ade kawan buat open house dan farewell party celebrate dgn jepon2..member2 office ottosan kite laa kan..

respon dr nihonjin.....diorg terkejot org malaysia tau buat kek2 tart2 cenggini..bertuah betol diorg ni leh ckp gitu...musti laa kalo mencube reti kan....tp saba jwb laa ini aje laa hobi yg dpt hilangkan boring...ooo diorg igt org malaya ni mcm perempuan jepon suke shopping aje...gulp!!!eh tuh salah satu hobi jgk tuh hahhaa...

utk resepi ni saba pakai resepi che mat gebu kite...sedap.....tp sayang acuan tart saba kecik sgt2 so le nk ltk buah besa gabak gitu huhuh...kpd che mat gebu kite...izinkan kopipes resepi ni yer...halalkan yerrr abg mat..

Fruits Tart
Source: Che Mat Gebu ~ myresepi

  • BAHAN2 PASTRY:-
  • 113 g mentega
  • 75 g gula halus
  • 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
  • 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
  • BAHAN2 KRIM PASTRY:-
  • 300 ml susu segar
  • 3 biji kuning telur
  • 50 g gula halus
  • 20 g tepung gandum*
  • 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Coklat cair secukupnya
  • Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
  • Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)

Cara-cara

  1. UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut. Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
  2. UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang. Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
  3. Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn garfu.
  4. Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 - 12 minit atau hingga kuning ke emasan.
  5. Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
  6. Sapukan bhg dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
  7. Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
  8. Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat. (sorry... fruit tat mat tak bbuh, sebab dah habis stok)
  9. Contoh acuan tat yg mat guna utk buat fruit tart nie....acuan terpulang pada kehendak masing2. Jika acuan kecil bilangan tat mungkin jadi byk...Selamat mencuba utk semua...

4 comments:

  1. fruits tart yg yummy!..akak suka, nk buat jer bercinta sikit....pernah baru buat 2x kut...slm syawal saba

    ReplyDelete
  2. ida japan

    hahah kak ida mmg bercinta gilerrr nk siap...start buat thari malam baru siap....byk betol step2 die...dr kulit....coklat....kastard...susun buah....kalo 100 biji maunyee fingsann dulu hahaa....salam aidilfitri jgk kak ida..

    ReplyDelete
  3. Sedap2 akak suka tar saba... Geram rasa nak ngap

    ReplyDelete
  4. hhhehe same laa kite kak ita..hantu tart sedapp kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...