Thursday, September 8, 2011

Biskut Semperit Pandan


Assalamualaikum wbt...salam aidilfitri...masih dlm mood raye kan....hehehe...ffuhhhhhh ffuhhhhh jom kite tiup habuk kt blog ni same2 yer...heheheh...gomen ne sbb br arini dpt bernafas sedikit lepas kemas2 umah...tp not fully siap laa...tgl lg dlm 20% nk siap kemas sbb ade few brg ottosan stil nk gune lg.....

utk pengetahuan kawan2 semua, tgl la 8 ari saba dan suami berada di bumi sakura nih..uwaaa aihh ni nk start sebal balik nih....kami akan depart pada 15hb september ni jam 11.00 am...flight kami dr Kansai Osaka ke Kuala Lumpur..terasa kejap aje berlalu masa ni kan..pejam celik dah nk balik.....mood jgn ckp laa kami 2 2 mmg xmo balik...hati masih lom puas menyintai bumi sakura nih ceewaaahh....

panjang lak saba erepek dlm n3 nihh waduh...oh yer..sbny byk sgt2 n3 tertunggak dan saba akan try utk update slow2 yer...mayb akan buat auto publish ..ampun yerr harap2 rakan2 xpening dan memahami keadaan masa saba nih..sbny tenet kt umah ni akan dicancel pada 12hb...tgl 4 ari je lg nk bertarung update pape....harap2 kawan2 memahami laa yer...

ok stop melalut jom kite layan resepi yer...ni resepi biskut semperit pandan saba buat utk hari raya..tp maaf yer bentuk xmcm semperit..sbb machine gun saba patahhhhhhhhh uwaaa saba aje la.....penat bwk dr malaysia igt nk buat semperit sekali jd bentuk lain..tp xpelaa kan rasa masih sama...kpd kak norhasmiza myresepi mekasih di atas resepi yg sedap nih...izin kite kopipes kt sini lak yer...


Biskut Semperit Pandan

 Bahan-bahan:

  • 200gm mentega
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • 3/4 cawan gula icing
  • 1sudu teh esen vanila
  • sedikit pewarna hijau
  • 2 sudu teh pandan paste (dlm botol)
  • manik gula warna warni untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila, paste pandan dan pewarna hijau. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung. Gaul sehingga sebati.
  4. Bentukkan dengan acuan semperit. Hiaskan dengan manik gula berwarna warni.
  5. Bakar di dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 15-20 minit atau sehingga masak. Bergantung kepada oven anda.

2 comments:

  1. hehheeh kak izah ini semperit versi derhaka bentuk nih hehehee machine gun patah gara2 tekan kuat sgt huhuuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...