Friday, February 14, 2014

Ayam Kremes & Sambal Terasi



Assalamualaikum wbt ..salam jumaat yg barakah buat semua.... smg sihat2 semuanye ok....alhamdulillah dikurniakan kesihatan dan masa utk menaip..syukur....klo ikut mood maunye tarik selimut join hidayat tido hehe....tp apekan daya tugas seorg ibu masih byk menanti...eceh bermadah plak...
ade yg terliur tgk ayam kremes dgn sambal yg menggoda tuh? ahaaa mesti kecur2 dah kan..hehe alkisahnye bile godek fb tertengok senpai saba kt mrsmkt yg skg stay kt JAPAN...kak che wan nooraishah..rasenye klo sape2 slu bukak myresepi sure kenal minami133 kan...byk resepi yg senpai saba sumbangkan....tgk fb senpai tayang ayam kremes waduhh meronta2 rase arituh jgk nk buat...hehhe sbny byk kali makan kt kedai nasi ayam penyet sblm ni...mmg jatuh cinta gituu tp pnh buat kremes tak berapa nk comeyy ni pon ayam tergeseng dek kerana dayat nangih adoyaii mmg coooobaaaaaaaaannn..hehe tp papepon kali ni mmg sgt2 pueh hati.. hehe


 oklah jom kite semak resepi k...resepi kali ni saba kopipes dari kak nuridah salleh & senpai che wan....mmg 2 2 bermanfaat.... mekasih semua...izin kopipes kt sini plak yer....

Ayam Kremes & Sambal Terasi
Resepi Asal: Maya mimiek (kak Nuridah Salleh)
Sumber : Kak Nuridah Salleh & Minami133

Ayam Kremes
* saba olah sikit dr resepi kak nuridah yer..mix n match dgn senpai gitu hehe

Bahan-Bahan
1 ekor ayam dicuci dan dipotong kecil
3 helai daun limau purut --saba ltk sebtg serai
3 helai daun salam

sepotong lengkuas dititik

Bahan kisar
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu teh jintan
sedikit kunyit
2 sudu makan garam

Bahan Kremes --- ni saba ikut cara senpai che wan
1/2 cawan air rebusan ayam
3 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
**bancuh seperti adunan pisang goreng


Cara-Cara
1. Rebus ayam dengan semua bahan kisar serta daun limau,daun salam dan lengkuas.
2. Bila telah empuk diangkat dari air rebusan tadi.
3. Biarkan sebentar dan digoreng ayam tadi hingga kekuningan.
4. Campur semua bahan kremes, ambil satu senduk dan digoreng dalam minyak yang panas.
5. Sajikan ayam dengan taburan kremes.



Sambal Terasi
Sumber: Minami133

Bahan2:
10-15 biji cili
1 biji tomato (besar) - dipotong2
8 ulas bwg putih -dikupas kulit
1/4 biji bwg besar - dihiris
2 cm belacan (terasi)
2 cm gula merah
1 sk garam
Minyak



Cara:
1. Panaskan minyak.
2. Masuk ke semua bhn kecuali gula merah dan garam.
3. Goreng hingga sedikit garing. Masukkan gula merah.4. Setelah gula merah sebati tutup api.
5. masukkan ke dalam bekas. Masukkan garam. Penyetkan semua bahan.
6. Sedia dimakan. 


5 comments:

  1. Assalamualaikum awak.. sodap gila makan ni, cicah dengan tauhu atau tempe! waaa terliur, in shaa Allah ada masa nak cuba resepi ni (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm shiela hihi haaa mmg boleh meletop perot sbb pedas giler nnn sedapppppp slmt mencube

      Delete
  2. amboi! sedapnye tengok pun dah tetliur...ni masakan indonesia kan...sambal terasi tu rasa nak buat jer nanti...

    ReplyDelete
  3. Asalamualaikum sabar...x penah mkn ..nmpk menyelerakan....

    ReplyDelete
  4. Kalah Wong Solo atau Pecel Lele ni (mouth watery)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...