Monday, January 13, 2014

Nasi Ayam Planta


Assalamualaikum wbt....bz sikit arini....oh yer n3 kedua arini bz ke hape kan hihih...xpela xpela...yg penting yat tgh tido nila mase utk update....lgpon nk nunggu ayam defrost bek kite update sikit2 hehe..



menu nasi ayam ni saba buat mgu lepas..,,,mudah dan menyelerekan..yg ptg bg saba is xmuak sgt..hehe kekadang tuh mmg buntu jgk nk masak ape...lagi2 kalo nk ekpress siap hehe...resepi ni saba cedok dr umah kak ita..resepi asa dr buku resepi planta...olahan puan sabariah...ehh kite ke tuhhh hehe xla...ni kak saba yg da teramat glemer esp nasi ayam beliau...jom kite semak resepi jom..

NASI AYAM PLANTA
by : Pn. Hajah Sabariah
Sumber : Buku Resepi Planta

Sumber Saba: Kak Azlita Aziz

Bahan Ayam
1 ekor ayam - dipotong 10
3 sudu besar kicap pekat
1 senduk kicap manis
1/2 senduk gula
1 kiub ayam
3 sudu minyak bijan
3 biji bawang putih - dikisar
5 inc halia - dikisar


 Rebus ayam yg telah di potong dan di cuci bersih hingga empuk.
Air rebusan ayam jangan di buang kerana akan di gunakan untuk menanak nasi.
Campurkan semua bahan- bahan di atas.
Lumurkan pada ayam yg telah di rebus tadi.
Perap sekejap.
Panaskan minyak yg banyak dan goreng ayam tadi.




Bahan Nasi
4 cwn beras - cuci bersih toskan
air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi
1 senduk planta
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
2 batang serai - dititik
sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 ulas bunga cengkih
garam secukup rasa.

Masukkan planta dalam periuk nasi dan tumis sekejap bahan2 untuk menanak nasi.
Masukkan air rebusan ayam dan beras.
Tanak nasik sehingga masak.


Bahan Sos Cili
3 ulas bawang putih - kisar
1 inc halia - kisar
6 biji cili merah -  dikisar
2 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar planta

Campurkan semua bahan untuk membuat sos.
Masak atas api dan kacau.
Bila dah 3/4 masak masukkan 3 sudu besar planta, untuk mendapatkan aroma dan sos yang berkilat.
Perasakan dengan garam dan gula.


Bahan Sos Kicap
1 sudu besar planta
2 ulas bawang putih - kisar
1 inc halia - kisar
1 senduk kicap manis
3 biji cili padi - dihiris

Tumiskan semua bahan sos kicap dgn planta.
Tambahkan hirisan cili padi untuk menambahkan kepedasan.




4 comments:

  1. Saba..rasa cam nak ratah jer ayam tu....

    ReplyDelete
  2. wowww sedapnya....ngn ayam tu pasti terangkat bila makan....

    ReplyDelete
  3. Sedappp..time bby tido tu le kita dpt rest sikit kn..he hee..klu dh bgun x jd keja.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...