Thursday, May 3, 2012

Tart Telur


Assalamualaikum wbt.. salam hari khamis buat semua...alhamdulillah masih diberi kesempatan utk update n3 kt sini...lately tuan umah asyik lambat aje update kan...pastu bw pon jarang2..bukan ape..2 3 arini kite rs mcm kurang sihat...badan sikit lemah......baru2 ni follow diet utk diabetic...utk elak kencing manis..tp portion makanan die...ya allah mayb kite rs badan kite xcukup...sbb kite rs lapa dan lemah sgt2....smpi rs badan ni masuk angin...kalo ikut menu die...pagi roti 2 keping+boiled egg+susu 1 cup ...lunch 1 service spoon nasi + 90 gm ikan/daging+ boiled vege+1 fresh fruit....malam plak kite xle makan nasi....just sup sayur atau 2 keping brown bread...huhuhu seyes kite rs lapa gilerrrr uwaaaa......tmbh plak skg dah masuk summer...kdg2 da cecah 43 degree...so kene bersabar ajelaa skg......kesian kt baby kan huhuhu

arini kite nk tayang menu beberapa hari lepas....kite buat tart telur ni sempena kawan buat makan2 kt umah die...so bwk laa ni utk buah tangan...hehe hubby request tart...so buat tart telur ok jgk kan..sonang pon sonang...arituh tgk kt umah kak ummie..punye laa terliur....tp bile da buat kite dpt makan sebiji yg kecik aje.....nk jaga diet laa kunun..tp dlm hati seyes xcukup huhuh...kpd kak ummi dan zlinda my resepi izinkan kite kopipes resepi kt sini plak yer...


Tart Telur
Resepi Doh Tart: HappyHomeBaking
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Base :-
  • 40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
  • 30 gm gula kastor
  • 1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
  • 80 gm flour
  • 20 gm serbuk almond

Cara-Cara:-
  1. Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
  2. Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
  3. Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
  4. Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
  5. Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
  6. Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit.
  7. Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
  8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling

Bahan Filling:-Sumber : (zlinda@myresipi)
  • 1 cawan susu segar
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan:-
  1. Pukul telor dengan gula hingga sebati.
  2. Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
  3. Tuang ke dalam acuan tart tadi.
  4. Bakar dalam oven hingga masak. (*ummi set oven agak-agak je pada suhu 175C selama 45 minit untuk loyang besar dan 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan.



5 comments:

  1. hmmm nmpk comeiii tart telur tu...mesti sedapkan bile buat sdri...resepi ni dh ade dlm list dh...cuma tu la xtau lg bile nk buatnye...

    ReplyDelete
  2. Salam saba! akak yg tak de babay dlm perut nak kena diet balik nii hihihi.. minggu depan tgk lerr mmg akn tak akan masuk FB n blog hihihi.. menyesal dah niiii ececece... berat maintain tp hari2 lari2 pun dia tak nak turun huh! penat mak :D Tart telur akak sekali jer buat, lepas tu tak buat lagi sbb akak lg suke cistart :D

    ReplyDelete
  3. Assalam Sabar, weee terbuat juga akhirnyaaa...berapa punya rajin makyung ni melayan tekak..ni la untungnya blogger yg preggy, masak ikut tekak baby kaann...kan...akak ni kena masak ikut tekak org lain..aiiseeeyyy..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Sab.dah sihat ke...diet masa preggy susah sikit sbb kita perlu mkn utk tenaga dan kesihatan baby. akak masa preggy mkn tetap mkn cuma kurangkan makanan/minuman yg manis sbb takut kena kencing manis masa preggy dan bykkan minum air masak.dan kalau masa nak test gula, 2 hari sebelum langsung tak minum/makan air manis.
    panas betul kat sana 43', kat Cairo skrg ni dlm 33'C panasnya. tengok tat telur Sab...akak dok teringin nak buat tp belum sempat lagi...

    ReplyDelete
  5. sedapnye tat telur... panasnye kt sana ye...43degC...fuh...boleh pengsan kepanasan...kalo kt nihon masa summer pun maksimum 40deg dah membahang panasnya...minum air byk2...on air-cond utk elak dehydration... ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...