Thursday, May 24, 2012

Strawberry Shortcake Mont Blanc



Assalamualaikum wbt.....salam hari khamis buat semua....sihat tak?? kite alhamdulillah arini sihat2 aje...alhamdulillah arini masih dpt bersiaran seperti yg diharap2kan dr smlm...igtkan mood ke laut dah...tp syukur diberi kekuatan lagik..arini kite nk tayang menu lom basi lagik..hehee sbb baru aje buat petang semalam...masih ade lg 1 slice utk ottosan makan..die ckp...sayang nk makan semua..simpan utk esok 1 slice..heehe..ini pon buat atas permintaan ottosan tersayang..



Errmm di Japan...strawberry shortcake adalah kek paling femes dan paling digemari...die musti ade ichigo (strawberry) dan jugak cream yg sgt2 sedap ala2 mcm aiskrim gitu....mont blanc cake ponn antara yg femes jugak......ape tuh mont blanc?? eehh jgn tny kite yer.....kite xdek laa pakar sgt22 dlm dunia baking nih...ni pon masih lagi tahap sekolah tadika yg xlulus periksa lagik.....hehehhee...bak kate ottosan..mont blanc ni keknye mcm kat atas kite tayang tuh....die slunyee ade garis2 jalur2 xkisah laa perisa or warna ape..mayb style agaknye....haaiii mcm2 nihonjin ni cipta resepi kan...tp sorry kite mmg xtau asal usul mont blanc ni dr mane...jgn marah kite bg info salah tau....kite cume tau mont blanc tuh ade jalur2 kat atas tuh jee hehehehhehehe...ngelat....ngelat....
tp kite rs asal mont blanc ni dr italy....dan die musti ala2 mcm spagetti gitu...kalo kt itali slu die ade chestnut "spageti" on top.....tp...tapi....xkn laa shortcake ni nk ltk chestnut kot kan.....so ni cume satu variety laaa utk nmpk lebih cantik...kunun..kununyee hehehe
.....** ampunkan patik kalo info ni salah dan merepek..tp ni sumber ottosan kite...kalo nk marah....mai cekik ottosan kite yer..hihihihi**


utk kali ni...jom kite semak resepi kek yg paling mudah, sedap, mantap, terangkat..dan sewaktu dgnnye...kite buat kek ni kejap aje...dlm sejam da siap...bahan2 pon sonang...hehe..mule2 resepi ni kite rujuk kt buku 500yen tuh...yg kite beli kt nihon dulu..tp ade kanji yg xfhm plak...godek punye godek jmp laa resepi kt umah kak hana...jiran kite dolu2 kt kanazawa..(jiran ken ke kak?? mak aii jauhnyeee kan hehe)...pastu idea utk mont blanc ni datang bile rujuk kt cookpad...olahan dr nyonta....so dr 3 sumber ni..maka terjadilah strawberry shortcake mont blanc yg comot ni.....hehehehe...tp kalo ikut ottosan...senyum meleborrrrr aaa die kan...dpt kek mcm ala2 nihon kite...ces...ces..ces...ok mekasih buat semua di atas bantuan kecemasan resepi yg mantap.....2 thumbs up ok....jom semak resepi jom..



Strawberry Shortcake Mont Blanc
Sumber & Idea Mont Blanc: Nyonta ~ cookpad
Sumber Resepi : Buku Masakan 500yen & Kak Hana ~Hanamemories

 
Bahan-bahan (loyang 18cm) | saba pakai loyang panjang utk roti
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat) | saba pon skip step ni
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling


Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.


ni buku 500 yen yg kite gune tuhh..

 

12 comments:

  1. wah Sabo...sedapnye tgk kek tu...kaler pon mnarik lembut aje...

    ReplyDelete
  2. Salam Kenal,
    pinky keknya, cantek..

    ReplyDelete
  3. My mood memang dah ke laut...haha. But ur cake with that soft color melting me here...soooooo gorgeous ya! ;)

    ReplyDelete
  4. Qasey Honey

    hehe kek mudah dan sedapp ni..wajib cube tauu

    ReplyDelete
  5. Rohah..

    wslm kak rohah..salam kenalan jgk yer...

    ReplyDelete
  6. Love2cook

    hehehe kite mood ke laut ni susah nk baik tau...hehee...jom dtg dubai nak kite suapkan..

    ReplyDelete
  7. amboi...stoberi shortcake tuuu...sedapnye...terguda sudaaa...

    ReplyDelete
  8. salam saba.. sedapnya.. cantik.. akak pun suka kek ni .. tapi kreatif saba hias macam tu.. akak ada resepi mont blac dan dah beli barang pun tak tahu bila nak buatnya hahaha.. tunggu masa tak busy boleh buat

    kalau pelik id tu terguna id suami la ni. kak ita yokohama ni.

    ReplyDelete
  9. dah macam cake kat cafe dah ni
    oishii sou...ai loikeeee

    ReplyDelete
  10. sedapnya! lama tak baking ni. terasa2 nak mkn kek pulak! hehe..

    ReplyDelete
  11. waduh sedapnya tgk kek ni Saba..rajin tul la mak yung ni...:)

    ReplyDelete
  12. kayo jugak la ko bli buku 500yen tuh.. dulu akak suka collect buku resepi yg kat daiso 100yen tuh.. suker gler kumpul2.. maklom la 100yen jerk.. resepi pon cantik2.. kan kan.. sampai mesia tak guna pong.. simpan lam lemari wat tenggek habuk.. hahahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...