Wednesday, May 16, 2012

Spagetti Bolognese with Turkish Meatballs Kofta



Assalamualaikum wbt..kabare semuaa...gomen ne..tuan umah br dpt update...ni pon tersekat2 kt draft...almaklumlah br nk recover demam..kali ni demam sgt2 laa sengasara tambah2 lg tgh preggie kan...mood ke laut china selatan aje..esok ade check up baby harap2 demam ni cepat2lah ok..mcm xbest laa plak kan nk p check up kite plak demam..sure kene bebel berbakul2 nye laa....huhuhu doakan kite yer...harap2 semua sahabat2 semua pon dlm kesihatan yg baik hendaknye....skg ni musim panas kan...bykkan minum air masak...kite ni kes kurang minum air masak la cepat aje kene demam...

kali ni kite xle nk bercerite panjang...kepala masih weng2 lg...kite just nk tayang menu yg dah lepas..mase tgh sihat ehehe...spagetti bolognese ni kite buat atas permintaan en somi...kite gandingkan dgn meatball kofta....meatball kofta ni sbny menu yg femes kt tanah arab ni....mmg byk je kedai jual....slu org india mkn kofta dgn kari....tp kali ni kite buat makan dgn spagetti...macam ala2 meatball ikea gitu...rase die...ermm ckp ckp la..sedap tau....kali ni sy just pakai ready mix punye kofta....nnti saba show gambar die...tp kalo nk buat sendiri pon boleh jgk....mekasih buat mutiarazura di atas resepi spageti yg mantap ni...kite suke rase yg authentic cenggini cewah.....ok jom semak resepi k..


Spagetti Bolognese with Turkish Meatballs Kofta
Source Spagetti : mutiarazura ~ myresepi
Source Meatball: Jenny Sanders ~ food.com
Spagetti Bolognese
Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 2 batang celery – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 1 kiub stok daging lembu (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
  • NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
  8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Turkish Meatballs Kofta
Source: Jenny Sanders ~ food.com


utk resepi meatball ni saba pakai ready x kofta..kt sini byk jual..mcm gambar kt sini yer...tp kalo xdek boleh refer resepi kt bwh ni okey...

jika pakai kofta mix ni boleh refer bahan-bahan seperti arahan pada paket
Bahan - bahan utk meatball:


Directions:

  1. Make the bread crumbs by breaking up 2 slices of stale but not dried out whole wheat bread into the bowl of a food processor.
  2. Whizz until finely crumbed.
  3. Add the ground lamb and the egg, and process until blended.
  4. Add the spices, garlic and parsley.
  5. Process the meat well to achieve a fine texture.
  6. Roll the mixture into small meatballs (I use a melonballer) or finger shaped patties using dampened hands.
  7. You may cook them at once, or refrigerate the mixture for several hours.
  8. (If your meat is very fresh, you can divide it in half and wrap part well in plastic for the next day's meal.) Heat the oil in a heavy skillet, and fry the balls or patties until cooked through and evenly browned. | saba rebus di dalam air dan masukkan ke dalam kuah spagetti
  9. The meatballs should be stirred several times, the patties turned once.
  10. Remove them with a slotted spoon to drain
  11. Serve the meatballs hot or at room temperature as an appetizer
  12. Lovely with a yogurt or tahini sauce, on a bed of rice or in a pita.


nota: cara saba, lepas bulat2kan bebola meatballs kofta ni, saba rebus di dalam air sehingga ia terapung..kemudian masukkan ke dalam kuah spagetti bolognese tadi...





akhir kata...

"HAPPY TEACHERS DAY BUAT SEMUA GURU DI SELURUH MALAYSIA....JASAMU AKAN KU KENANG SEHINGGA KE AKHIR HAYAT"





5 comments:

  1. Saba...kofta meatball tu menarik sungguh le... hmmm boleh dicuba nnt

    ReplyDelete
  2. Fnf Simple Life

    aahh kak..mmg sedap dan menarik....buat goreng sambal pon sedap....bg kite kofta ni amat bagus utk digestion..

    ReplyDelete
  3. Comel nampaknya meatball tu, wah! kalau renih sos sampai 4 jam tu memang rasanya sedap, sebab semua ramuan meresap... waduh! Kalau kita memang tak sabarlah nak tunggu ye... 1 jam tu pun kira dah cukup lama! Patutlah terkenal betul tu sos bolognese

    ReplyDelete
  4. kofta tue sedap jer saba???
    ai ada beli kiub ayam knorr but yg arab punya x sesedap mcm kat mesia pong...rasa pow pelik taw....nama recipe ni canggih betul ngeee

    ReplyDelete
  5. As'salam Saba

    fav sangat2 dengan spageti tambah lagi kalau ada meatball lagi laju aje masuk dalam mulut hehehe

    cakap pasal meatball ikea ..memang sedap tak ada tandingan tuuu hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...