Monday, May 7, 2012

Nasi Ayam Penyet


Assalamualaikum wbt..salam hari isnin buat semua.....lame dah xbersiaran....hehee....harap2 semua dlm keadaan sihat dan happy2 selalu yer....sbny kite skg da dilanda perasaan malas plak nk memblogging....mood mmg tgh merundum habis ni...lately bile da start melayan k-pop, melayan cite korea..ni laa masalahnye..terus jd malas...tp masak tetap rajin ok....skg kt kbsw tgh duk show drama LOVE RAIN......ala yg berlakon kt Hokkaido tuh..mmg seyes melekat ajelaa kt depan tv....hero die pon syok ensemmm tp lupe plak dahh namenyee sape hehe..

arini kite nk tayang menu mgu lepas...sbny smlm cube gak utk update tp..adoii..xjadik sbb vitamin m ni...susah betol nk ilang...nasi ayam penyet ni menu kegemaran kite suami isteri...kalo cite bab sambal die.....perrgghhh kite arituh mmg buat pedas....mmg terangkat la...rs nk melecur bibir pon ade..tp sedap...mmg suke pedas2 gitu...kalo xpedas....ottosan ckp....kalo x KARAI(pedas)..oishi jannai yo...(ntah betol ke x ayat kite ni..lupe dah nihonggo)..ok jom kite semak resepi ok....mekasih buat blogresepi di atas resepi yg mantappp nih...hehehe...layannnnnnn....



Nasi Ayam Penyet
Source: Blogresepi ~ myresepi
Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

 

Cara-cara:

Untuk Ayam Penyet
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
     
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi
  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa

5 comments:

  1. hmmm...sedapnye...sblm dtg jepun fnf tak pernah rasa nasi aym penyet nih...tup2 balik bercuti dah popular...tapi buat sendiri belum pernah lagi.

    ReplyDelete
  2. What a beautiful platter!!!Owh my,...heavenly meal...I loved join! :)

    ReplyDelete
  3. Salam Saba..
    mmg terangkat resipi dari Ijan Blogrespi :P dah lama tak buat bila tgk saba tayang blm imagine kesedapaan nasi ayam penyet nie hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum saba...
    tgk set nasi yg terhidang tu mmg meleleh air liur d buatnya tau.. akak x perna lg try resipi nie.. teringin gak nak cuba tp tu ler kena cari masa yg x sibuk baru bole buat.. :D

    ReplyDelete
  5. sedapnyeee...suka nasi ayam penyet ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...