Tuesday, February 18, 2014

Kari Kepala Ikan Ala Mamak


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua...harap semua sihat2 ok...ermm arini pagi2 da nampak kebuntuan...smlm xle tido..sejam sekali bangun tukar tempat tido...hahah panas yg amat...Ya Allah mcne laa daku nk menghadapi hari akhirat nanti kalo panas skg ni pon da xtahan..smlm dgn kipas paling laju...aircond paling sejuk pon masih terasa bahang..kalo kepala hidayat ni mmg lenjun laa mcm baru lepas mandi...bertabah aje...harap2 kurang laa sikit panas ni dan diturunkan hujan..amin..
okla arini nk tayang menu simple aje...simple mama kate??? kate suamiku..haha maunye terkejut die balik keje dpt pekene kari kepala ikan ala mamak ni...ni tangan ni haa bau kari lagi...seyes mmg sedap giler..saba rs puas hati dgn resepi ni...mmg sedap dan menyelerakan laahh bagi anak tekak saba ni..rasenye kalo kepala kne cube mcni pon dahh sedap sgt2 dah...smpi arini rs mcm nk makan kari lagi haai demam kari sungguh...mekasih buat kak madihaa..dan resepi asal dr kak ana elianas....mekasih buat akak2 semua di atas perkongsian resepi ni yer....tqvm!

 
KARI KEPALA IKAN ALA MAMAK
Sumber : Ana Elianas FP (TQ Ana!)
Sumber Saba: Kak Madihaa aka Ratna

Kepala ikan merah yg siap dipotong
3 sudu besar rempah kari ikan - Ana guna Alagappas (MaDiHa guna 4 sudu besar kari ikan Baba's) --saba ikut kak madihaa gune Baba's
2 sudu besar cili kisar - nak guna cili serbuk pun boleh

Bahan2 Kisar
1 biji bawang besar
3-4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
sedikit lada hitam

Bahan2 Mayang
1 labu bawang besar dimayang halus
3 biji bawang putih
daun kari 2 tangkai (Jangan leraikan)
sedikit halba campur
air asam jawa lebihkan sedikit
garam secukup rasa

Bahan Rampai
Terung ataupun boleh guna kacang bendi -saba letak bendi
Cili hijau
Buah tomato

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan cili kisar, bahan mesin. Kemudian masukkan rempah kari ikan.Masukkan 2 tangkai daun kari...jgn ceraikan daun tu..sbb batang daun tu akan memberi aroma yg sedap pada kari kita. Masak sehingga hilang bau rempah tu... masukkan air jika rempah nampak kering.
2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis...masukkan garam.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai. Masukkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Rasakan apa yg kurang bolehlah ditambah. Sedia utk dihidangkan.
Selamat mencuba! 

1 comment:

  1. Assalamualaikum Saba...sedapnya kari nie..minta izin copy ye..(suka tgk gambar2 kat sini cantik sgt)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...