Tuesday, January 31, 2012

Kerabu Mangga & Delima

Assalamualaikum wbt....salam sejahtera utk pelawat2 shiawasemrsbangpek...da bpe ari dah x menaip terasa mcm kaku plak jari jemari arini....almaklumlah busy je memanjang...esok ade plan utk buat makan2 kt umah baru ni...saje mcm ala2 housewarning gitu...persediaan die..alahaii..mcm xdek pape..cume sempat laa memborong pyrex2 utk ltk foods nnti..umah da kire complete cume biase laa kite kalo buat makan sure ade byk lauknyee kan..maka kene laa mencari mangkuk2 baru khas utk tetamu baru..hehehe

arini saba nk tayang menu yg da basi...da mgu lepas buat tp mmg xsempat nk update..bkn ape...br ni laptop buat hal..asyik hang aje memanjang..die pening sbb byk sgt2 gambar dlm lappy ni..smpi 20gb..imagine laa mcne die pening kan...so br dpt beli external hardisk baru..baru laa senang hati nk mengupdate...lps ni taruk laa picture byk2...kunun da ade hardisk baru hehee...sbb kt sini skg tgh shopping festival...so semua brg boleh kate murah jgk la...saba beli dlm 3 ratus lebih...dalm dirham la...utk 1 tb....wahh besa tuh kan..nk sumbat ape pon boleh...ok la kite stop membebel jom kite tgk resepi..resepi ni pernah saba buat sebelom ni...kat SINI, KOCHIRA.....tp saba tambah sikit sos ikan dgn buah delima...bkn ape..buah delime sini nmpk je menggoda habis....beso.....biji2 die pon beso2..tp alahaiii masam yarabi...so bile da xlalu nk makan, buat ler kerabu masyyuukkkk jugak...ok jom kite semak resepi yer...



KERABU MANGGA & DELIMA
source: sabashiawasemrsbangpek

Bahan2
  • 5 biji mangga muda ( dimayang)
  • 3 biji bawang besar (dimayang)
  • 2 batang serai (dimayang) ----- saba x letak
  • 2 batang bunga kantan ( dimayang) -----saba x letak
  • 10 biji cili padi dihiris
  • 3 helai daun limau purut
  • 10 gm kacang tumbuk
  • 5 ekor udang - dihiris halus
  • 1 biji lemon - diperahkan
  • sedikit garam dan gula
ni saba tambah
  • 1 batang carrot
  • 1/2 biji buah delima
  • 1/2 biji tomato
  • ikan bilis
  • hirisan daun bawang
  • sedikit sos ikan
  • sedikit daun ketumbar


Cara2nya..
  1. Mayang bahan2 di atas ikut citarasa...
  2. Dalam satu mangkuk, satukan semua bahan, perahkan lemon, dan masukkan gula dan garam..
  3. Satukan sehingga mesra dan boleh disejukkan ke dalam peti ais sebelom dihidangkan

Thursday, January 26, 2012

Salad Terung Grill


Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san....ogenki deska? ermm arini br dpt bersiaran balik...harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera la yer....2 3 arini busy sikit...bkn bus ape pon..cume smlm brg kontena dr malaysia br smpi..waaduhhh kurang 5 hari nk cukup sebulan br sampai..lame gilerr kan...mase brg dr nihon dulu 2 mgu aje....cepatt gilo.....tensen jgk bile brg da smpi lambat ni..almaklumlah blender, alat2 masak semua dlm kotak lg....rasenyee kalo laa kite ade janggut....maunye smpi ke lutut janggut tuh panjang hehee...

erm arini saba nk tayang menu 2 ari lepas..hahah sory sape mtk amik kapak belahlah perot ana lah hahaha....menu ni ulang tayang..dek kerana segala rempah segala bahan masih dlm kontena maka masak ikut ape bahan ade jela.nasib da jenguk2 secubit garam..hehehe terigt pernah buat salad terung grill ni..waduhhh ni menu feveret kite dgn somi..die kalo makan berkilat pinggan la...menu sihat org ckp..no minyak2...kpd kak nor...kite cedok lg resepi kak nor yer.....even ulang tayang tp resepi ni mmg heaven hehe...

SALAD TERUNG GRIL
resipi dr buku masakan Thai
source: Kak Nor Secubit Garam

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan (nk goreng tanpa minyak pun boleh)
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Gril atau celur terung hingga lembut. Bg K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2

Friday, January 20, 2012

Asam Pedas Daging

Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua.....konichiwa minna san.....harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera semua...kt sini masuk tengahrai...kul 12.30pm....waktu org solat jumaat...kt malaya sure da petang kan..alahaii susahnyee bile waktu yg berbeza ni...saba pon masih xdpt nk sesuaikan diri....hihh..smlm tido pon kul 8 Dubai..sebabnya kepala masih tune kul 12 malaysia...aduhai....susahnyee bile laa nk ok kan...cuaca kt sini...sejuk sangat...xdek la mcm winter kt japan..tp mcm autumn...coolness die mmg sedap...arini suhu 14 degree...ape lg...kalo kt japan sure daun dah berguguran kan....hehehe..

arini saba nk tayang menu smlm...mampu buat asam pedas daging aje..menu simple..sbb brg2 masih dlm kontena...kene berjimat cermat bahan2 skg ni..sadis..tp asam pedas daging dah cukup mewah bg saba..almaklumlah sbny nk bgta barang kt Dubai ni mahal gilerrr....tensen betol makkkk.....kt bwh ni ade ekdai2 jual brg dapo...n yg paling best brg2 jepon die boleh kate full..segala mak nenek ade..hehe...yg xbest...gula dr jepon 20 dirham...lebih kurang 20 hengget malaysia...buah2 jgn ckp laa kan...rambutan 24 dirham sekilo, cherry / sakuranbo dlm 63.50 dirham....tp strawberry plak murah..1 paket 4 dirham...ermmm gege jari kite bile tgk rege..tp ok la kt sini brg halal..makanan halal...tuh yg paling seronok...so nk makan kt kedai pon xperlu lg nk argue mcm kt nihon dulu...so bile da duduk 2 ngr berbeza nih....ini laa pro n cons yg kite boleh belajar...so kene saling pk positif selalu.....ehhehehe

ok meh kite layan resepi k...resepi ni...sy rujuk kt majalah RASA terbaru...jauh tuh bwk dr malaya..hahhaa....ok layn yer..resepi ni sedap..lain dr yg lain...selamat mencube yer....


Asam Pedas Daging
Source; Majalah Rasa Feb 2012

Bahan- bahan:
Bahan A
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
3 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
3 sudu makan cili kisar


Bahan B
1 kg daging | dihiris halus
1 sudu teh halba
3 batang serai | dititik
2 cm lengkuas | dititik
30 ml asam jawa
1 sudu makan kerisik
3 helai daun limau purut
garam secukup rasa
2 biji tomato ** ni kite tambah


Cara Memasak;
1. Kisar kesemua bahan A dan ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama halba, serai dan juga lengkuas sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan daging dan biarkan sehingga mengecut.
4. Setelah daging empuk, masukkan kerisik dan tambahkan air asam jawa. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidik seketika dan angkat.

ok ni kite nk tayang pic umah kite..khas utk tatapan akak2 kite kt malay tuh yer..

Wednesday, January 18, 2012

Bersiaran dari DUBAI...


Assalamualaikum wbt....selamat tahun baru....keh keh keh......kite dah berjaya kuar dr kandang..penat mintak seru nk kuar...xbjaye jugaks.....neway bkn ape...memandangkan sebelom morning sickness yg teramat terok...dan mmg lgsg xmasak yg special2..hny ala kadar dan cukup alas perot aje..maka blog ni pon susah nk kuar asap hehehe...harap2 lepas ni berasap wangi balik laaa kan..

neway...smlm kul 2 pagi malaysia....saba telah sampai ke tempat baru iaitu...DUBAI....UAE...wahhh musti semua da tau kan....sbny mmg xdisangka2 sbb igtkan hubby hny kene pindah keje kt Singapore...rupe rupenye jauh nun di Dubai....tp papepon alhamdulillah rejeki...even sbny hati tak terdetik akan smpi ke tanah arab ni..berat sbny hati nk tinggalkan umah almaklumlah kan..br jek 3 bulan lebih balik malaysia....kunci umah baru pon xdpt lg dah kene pindah balik...saba sbny akan stay kt Dubai selama setahun....tp berkemungkinan besar akan balik utk bersalin..itu ape yg dirancang la...tp Allah yg menentukan..ye dak...

ok kt atas tuh view dr umah saba..sorry pic tak cantik sbb pakai hp aje...saba stay lt galleria residence, diera dubai....die sbny service apartment hyatt hotel....company xtau laa knp p sewa kt tmpt ni...bile tgk mcm terlalu membazir plak rasenye...tp ape leh buat...kite duduk aje laa kan....saba stay sini tgkt 23..berviewkan laut dgn bandar....suasana kt sini ntah la xle nk cite lg...br jek sampai kan....still duk terperok dlm bilik memadangkan tgh jetlag lagi heheehe...

cite pengalaman naik emirates....haaa ntah la....urut dada aje kite smlm...byk kisah xbest bile berdepan dgn org arab ni.....bkn nk kutuk..tp nila pengalaman org kata..alkisahnya...smlm saba duk dlm flight kt tepi tingkap...da siap duduk dah setting tv semua dah..tup2 ade pak arab dan bininyee mcm baru kawen....ckp....die nk duduk kt tingkap tuh...u duduk dkt tepi...amboiiii sesedap rasenye main perintah org suh tukar yerk....saba ckp why? no i want to sleep....ehh aku pon nk sleep jgk bkn ko sorg aje....kite jwb dlm hati la...last2 malas nk melayan kite tukar ajela....
lepas duk tepi tuh..adoyaii kite ni duk kt depan...dkt plak kt pantry tuh tmpt pramugari nk sediakan makanan..ape lg...mencabar jgk laa dgn bisingnye..n paling best...pramugara ni...org arab la,...nk sediakan air...org arab sebelah kite mtk air coke.. so die tlglaa bukakkan..sekali...die bukak kasar gile smpi habis tersembur kt muke kite.....eeeeiiiiii gerammmmmm habis bsaha baju aku....dala pak arab ni bukak aircond kuat gile..aku tgh sejuk die tmbh lggg sejuk aku...eiiii saba aje la...kite tarik muke mtk tisu...nasib mtk maaf..kalo x....siap laa kite buat komen nnti..

lepas da smpi....ermmm airport dubai ni..kire canggih jgk la..sbb ade kene buat eye scan segala mak nenek tuh...tp bile je kuar da menuju ke rumah...kite hubby kite,,kawan kite pon amik laa ladies taxi...kt sini ladies taxi org perempuan yg bawak...n die nye pakaian warne pink...punyee laju die bwk kete ..merempit mcm nk kene kejar hantu....kite sabo ajela...org iran ni...tp kite sound dlm bhs melayu...eii akak ni...nk suh anak aku terkejut ke dlm perot ni...kalah org laki tau die bwk kete.....dgn takdek terime kasih nye...dah byr terus cabot mcmtuhh aje....eiii sabo ajela...

ermm cukup laa dulu cite saba arini...lepas ni insyaallah will try update resepi...slowly..takle nk janji..tp akan cube ler...hehehe..doakan saba dan baby selamat yerk kt sini...neway kpd mak dan ayah...serta family saba rindu sgt22 kt semua......miss u all....rs mcm nk balikkkk plakkkkk huuhuh

ok jya, matte ne...

Thursday, November 24, 2011

watashi wa OKASAN ni narimasu..)

Assalamualaikum wbt...ape khabar semua .....salam rindu dr saba utk semua..sorry kali ni xdpt nk share resepi sbb tuan umah tak sihat....tgk tajuk ermmmmm jgn terkejot yer...arini saba nk share 1 berita gumbiraaaaa di mana rejeki yg dah lame dinanti2 alhamdulillah Allah swt dah kabulkan permintaan nih..saba disahkan pregnant beberapa hari lepas....haaaaaa mcm xcaye kan....syukur sgt2...beberapa mgu ni saba asyik sakit kepala..lagik2 bile " sahabat baik" datang lambat plak bulan nih..soo hati ragu2 dan mula laa pk mcm2...last2 ottosan mtk kite cek...hasilnya alhamdulillah positif..

tadaaaa nilaa hasilnyee siap buat 2x sbb mcm xcaye tuhh heheh alhamdulillah saba xdpt nk luahkan mcne perasaan ni..sbb da setahun lebih tunggu..sbny mmg plan biar dkt malaysia lagik sonang memandangkan kt japan sgt2 susah saba utk preggie since suami selalu xdek utk seatrial kapal...bile sorg2 susah laa kan....tp syukur laaa diharapkan semua dpt doakan sbaa smg semuanya selamat sehingga akhirnya.....berharap sgt2 smg dikurniakan anak yg solah dan solehah....tp skg ni saba xdpt nk kompemkan berapa minggu since doktor suh dtg balik 1hb sbb masih terlalu kecik...diharapkn segala2nya selamat dan dipermudahkan yer...doakan saba yerr kawan2....memandangkan suami saba akan outstation selame setahun ke kota singa..maka perasaan skg agak sedih jerk..huhuhuhu smg dpt ditempuh dgn baik.....doakan yer......dan doakan dpt baby yg comel mcm baby2 nihonjin yg kawaii2..hehehe...oh jya matta ne....

p/s: nnti dah ok sikit saba akan try update sedikit sebanyak resepi yer.,...tungguu bg saba rest kejap bg keadaan stabil dulu...kpd akak2 yg baik hati leh laa share sedikit sebanyak info n tips utk ibu mengandung yer..hehehe..

Saturday, November 19, 2011

Sweet Potato Rose Pau

Assalamualaikum wbt...kembali bersiaran di malam hari..lambat plak kite dpt update malam ni...almaklumlah kan hujung2 minggu mcni mood mcm malassss aje..hehe...tp dalam malas tuh berjaya la jgk diri ini mengepau...bukan mengepow duit yer hahahaha...alhamdulillah arini dikurniakan kudrat lg nk hasilkan pau idaman kalbu nih....mmg bercinta la nk habiskan pau ni sbb gatai tangan buat 1kg.....hua hua hua......

utk pau ni...haa mmg da lame aim nk buat..cume xdpt nk buat sbb selalu xjmp keledek yg berkaler2 nih slu putih aje..ni pon kire lucky la sbb jmp kuning....hajat dihati nk yg warna ungu tuh....waduh mmg berangan berbulan dulu la br dpt agaknyee mmg susah nk dpt kt sini...

utk resepi ni saba rujuk dr mane lg kan kalo diva blogger masakan hehe kak azlita....mmg kagum habis kalo tgk blog kak ita nih...telitinya...kemasnya deko2 yg cantiknye mmg patot dijadikan buku blog kak ita tuh....resepi ini asalnye dr kak wendy....haaa sifu memasak jgk tuh..ok jom kite layan resepi yer...



PURPLE SWEET POTATO ROSE MANTOU
By : 
Wendyywy

250gm steamed purple sweet potato
200gm water
500gm pau flour
1 tsp baking powder
100gm sugar
50gm shortening/Crisco
1/4 tsp salt
11gm instant yeast


1. Mash sweet potato, or blitz sweet potato with almost all the water to get a fine paste. Purple varieties tend to be firmer than orange ones.
2. With balance of water, mix with yeast.
3. Combine everything except shortening and mix to form a dough.
4. Put in shortening and knead until dough is smooth. Add slightly more flour is dough is way too sticky to handle. If the dough is sticky but can retain its form, like not slacking down, just continue to knead, the gluten just hasn’t form, there’s no need to add extra flour.
5. Cover and let dough proof until double, about 1 hour.
6. Punch down dough and knead for 1-2 minutes.
7. Divide dough into 50gm portions and form as you wish. For rose bud formation method, please read instructions below.
8. Cover and let the formed dough proof until doubled for another 45 minutes.
9. Steam on high heat for 12 minutes.


PURPLE SWEET POTATO ROSE PAU

250 gm keledek manis warna purple - di kukus atau di rebus
200 gm air
500 gm tepung pau
1 t/s baking powder
100 gm gula
50 gm shortening atau lemak sayuran
1/4 t/s garam
11 gm yeast segera

Keledek, dicuci bersih dan di rebus. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
Ita masukkan semua bahan kedalam bread maker dan set doh dan biar hingga ia menjadi doh yang lembut.
Kalau guna tangan.
Bancur sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis)
Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut
Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung.
Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Setelah doh naik tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.

Untuk membuat pau biasa bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan berat 50 gm, isi inti dan letak doh atas kertas lapik.
Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda
Kukus doh dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 - 12 minit.
Untuk membuat pau bentuk ros kita lihat cara dan step di bawah.
** sorry saba xdek picture step by step...



Doh yang telah siap tadi kita bahagikan kepada bebola dengan setiap satu beratnya 15 gm
Ambil 6 biji doh dan canai setiap satu doh nipis berbentuk bulatan. Kalau tak berapa bulat pun tak pe..
Susun keenam-enam doh yang telah di canai tadi bertindih-tindih seperti gambar.

Bulat kan inti yang kita nak letakkan dalam pau. Ita letak inti kacang merah
Bulatkan bentuk bulat sebesar guli.
Letakkan 2 biji guli kacang merah di atas doh yang telah disusun.
Perhatian! sila pastikan anda meletakkan inti pada doh yang pertama di canai yamh berada di sebelah bawah, sila lihat gambar.
Gulungkan doh.
Untuk mengelakkan inti dari terkeluar ita gulung seperti nak buat kuih dadar pada permulan doh.
Kemudian gulung doh hingga hujung.
Kemaskan dasar kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros.
Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik.
Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda
Doh yamg telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu.
Kukus pau selama 10-12 minit
 



 

Friday, November 18, 2011

Kari Ayam Nyonya & Nenas

Assalamualaikum wbt.....salam jumaat semua.....di hari yg mulia ni harap2 semua dlm keadaan baik dan ceria hendaknya.....kan kan kan....arini tuan umah xdak mood nk update blog awal2...almaklumlah kt kemaman skg...asyik ujan aje....dgn mendung mcm suasana dah nk malam...mata pon kuyu..mood pon layu.....maka blog lg la.....jgn jd sayur sudah kan.....tp xpela....kite seru mood tuh datang slow....so saba taip n3 ni sikit2...pause....taip sikit pause....bile nk siap daaaaaaaaaa hahahhahahahahaha......

utk hari ni saba nk share satu resepi yg sedappppppp bangattt...opssss terbahasa indon plaks...mentang2 semalam garuda penyet dah kalah dgn harimau malaya...waduhhhhhh seronok bangat sihhh.....sakit tekak duk jerit2 depan tv smlm......hehhe....resepi kali ni saba cedok dr majalah rasa oktober 2011...nk try test mcne rase kari ayam nyonya nih..sekaliii mmg terangkat habiss....ayah kite ckp ari2 masak gini pon xpe.......hehehehhe.......senyum melebor laa kite kan.......ok jom kite semak resepi ok...


Kari Ayam Nyonya & Nenas
Source: Majalah Rasa Oktober 2011

Bahan - bahan:

500gm ayam | bahagian dada @ peha
* 50gm bawang putih
* 50gm bawang kecil
* 50 gm halia muda
* 50 gm lengkuas
* 30 gm kunyit hidup
100 gm nenas masak | dihiris kasar
50 gm cili giling
50 gm asam jawa | dibancuh dgn air
50 gm bunga kantan | dihiris halus
4 batang serai | diketuk
3 biji tomato | dipotong
30gm belacan
20gm serbuk ketumbar
garam,gula & serbuk perasa secukupnya
air secukupnya
100ml santan kelapa
100ml minyak masak
* DI TUMBUK

Bahan A:
10 gm bunga lawang
10 gm cengkih
10 gm buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Bahan B:
50 gm daun limat purut
50 gm daun kesum
50 gm daun pudina
1 helai daun pandan | disimpul


Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A, serai dan hirisan bunga kantan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk. Kacau sehingga garing.Setelah itu, masukkan pula belacan, serbuk ketumbar dan cili giling. Kacau rata sehingga rempah pecah minyak.
3. Masukkan aie, bunga kantan dan tomato secukupnya. Didihkan seketika. Barulah dimasukkan isi ayam dan dikacau sebati. Biarkan sementara.
4. Selepas itu, masukkan santan,air asam jawa, bahan B dan perasakan.
5. Akhir sekali, masukkan cili padi dan nenas. Didihkan sehingga masak dan sedia utk dihidangkan.

Thursday, November 17, 2011

Nasi Lobak Merah , Ayam Bumbu Bali & Kerabu Epal Hijau



Assalamualaikum wbt....arini kite nk tayang menu kedua hehee jgn marah tauu ni bkn menu berderet...2 je pon kan...sbb takot x sempat nk update lepas nih...sebelom die jd berkulat kt folder tuh baik kite update jgk hehe...

menu ni kite buat semalam..sbny buntu nk masak ape...asyik nasi putih je kan..kite ni lg suke nasi yg kaler2 sbny....yg ade perisa...mcm nasi karot nih...sedap bangat tau...lepas menyelam jumpe plak resepi nasi carrot ni kt umah chef hanieliza..perghh mmg sedap..lagi2 plak kite gandingkan set ni dgn ayam bumbu bali..kerabu apple.....mmg xcukup la....menjilat2 pinggan sampai berkilat laa semalam....ok jgn ckp panjang....meh kite tgk resepi  yer..


Nasi Lobak Merah
Source: Chef Hanieliza


Bahan - Bahan:

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan




Cara
 1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.



AYAM BUMBU BALI
olahan dr resipi Daging Bumbu Bali, Cindai Biru@MyR
resipi : K.Nor SecubitGaram

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
5 biji cili merah *
3 ulas bawang putih *
3 biji buah keras *
1/2 in halia *  ~  (*diblend)
100ml susu cair
100ml air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 kpg asam keping
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong4
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
garam
gula
minyak



Cara:
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 yg diblend hingga garing dan masukkan kicap pekat, kicap manis dan asam keping.
Masukkan juga susu cair dan air. Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Kacau.
Bila kuah hampir pekat, masukkan daun limau, garam dan sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia utk dihidangkan



Kerabu Epal Hijau
Source: Sabar Shiawasemrsbangpek

Bahan - bahan:

1 biji epal hijau
1/2 batang lobak merah | dihiris halus memanjang
1 biji tomato | dipotong
7 biji cili padi
3 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos plum
2 sudu makan udang kering | ditumbuk
2 sudu makan ikan bilis
3 ulas bawang merah | dipotong halus
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu bijan | saba xletak



Cara Memasak:
  1. Hiris nipis bahan-bahan tadi, kemudian satukan ke dalam mangkuk.Gaul rata
  2. Kemudian masukkan udang kering, ikan bilis, minyak bijan,sos ikan, dan sos plum. Gaul sehingga sebati
  3. Taburkan bijan dan sedia untuk dihidang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...