Monday, March 4, 2013

Peanut Butter Nutella Cookies


Assalamualaikum wbt...monday blues!....rs otak kematu tetibe nk naip ape....tp nasib baiklah bile tgk cookies kt atas ni...terus hati jd melting....muahahaha ...tetibe je dtg angin rajin nk ngukis plaks...bukan ape...bile tgk kt dlm balang kosong aje...rs mcm sedih plak...xkn laa nk ltk biskut kering ari2 kan huhuh..sekali sekali mengukis mmg pueh hati...lgpon leh ejas sendiri nk manis ke nk masin mcne...heheh..i likeee


kukis ni...kalo lg nk sedap tmbhkan lg nutella...mmg walla..bile nutella dan peanut butter bergabung adooyaiiii mmg sedap gila...kite gune peanut butter chunk lg laaa nyum nyum...bile digigit terasa kekacang...waduh mmg memikat laaa ckp...resepi ni sgt2 mudah....rsnye nk buat pon xamik masa panjang...sambil2 tgk tv boleh buat....ok la jom kite semak resepi...resepi ni kite amik dr littlebcooks...ampun ehh resepi ni kite xsempat nk translate dlm bm....nnti rajin kite edit balik k...rasenye resepi sgt2 mudah nk faham.....ok selamat mencube


Peanut Butter Nutella Cookies
Source: Littlebcooks

1/2 cup brown sugar
1/2 cup white sugar
3/4 cup creamy peanut butter
1/2 cup unsalted butter, softened
1 tsp vanilla
1 egg
1 & 1/2 cups flour
1/4 tsp salt
1/2 tsp baking soda
1/3 cup Nutella

In the bowl of an electric stand mixer add both sugars, peanut butter, butter, vanilla and egg and mix until smooth and creamy. In a separate small bowl whisk together the flour, salt and baking soda. Gradually add the flour mixture to the wet ingredients, mixing until just combined. Add the Nutella and using a knife swirl it into the batter. Refrigerate for 15 minutes.
While it's in the refrigerator, preheat your oven to 350 and spray 2 cookie sheets with cooking spray. When the dough is done chilling, scoop about a 1/4 cup of dough out and roll it into a ball and place on cookie sheet (no more than 12 on a cookie sheet). With a fork, press down gently on each cookie to flatten it a bit and to give it the cookies a nice pattern on top. Bake for 12-15 minutes.

Ayam Masak Lemak Cili Padi


Assalamualaikum wbt....salam siaran buat semua....rindu nk berblog...adoii ape leh buat...mem busy sgt22 skg huhuh....ermm rasenye lps ni kne buat schedule n3 or n3 kontot2 aje...kalo x....xkn nk mtk pencen awal plak kan huhuhu..


ok laa tanpa buang masa..jom kite layan resepi..menu ni br je habis licin berkilat pinggan kite makan...hhuhu...mmg teringin nk makan bnd lemak2 pedas arini..ntah mcne laaa tetibe dtg angin ngidam plak...ok laajom kite semak resepi...


Ayam Masak Lemak Cili Padi
Source: Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong 16 - 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
5 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat2
6 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi hijau thai
15 tangkai cili padi merah thai
2 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan ayam, kentang (toskan), serai dan bahan kisar dalam periuk, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang santan cair, dan masak hingga kentang 3/4 lembut. Tambah asam gelugor, dan tuang pati santan.
  2. Masak dengan api perlahan hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa dab secubit gula. Masukkan daun kunyit dan masak sekejap dengan api sederhana sambik dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas..

Thursday, February 28, 2013

Ikan Masak Cuka


Assalamualaikum wbt....arini n3 pendek je...nk cite panjang2 pon xgune huhuhu...menu ikan ni saba buat mgu lepas...sbny mmg agak buntu nk masak ape..tetibe terigt menu emak...adoii pitaamm teringin sgt2..last2 godek punye godek jmp resepi seaakan yg diidamkan..,mekasih mat gebu....izin share ehh..menu ni kalo xsmpi menjilat pinggan mmg xsah..sbb sedaaapp sgt2.....okehh jom semak resepi..


Ikan Masak Cuka
Source: Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan selar jenis besar atau apa2 ikan berdaging pilihan
Sedikit garam dan serbuk kunyit*
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/4 green capsicum, didadu
1 biji bawang besar, belah 8
3 ulas bawang putih, belah 2 setiap satu
1 inci halia muda, hiris
1/4 cawan cuka makan (mat guna jenama Jalen)
1 camca teh cili kisar
1 cawan air
1/4 camca teh tepung jagung + 1/3 cawan air, kacau rata
1 pokok kuchai, hiris halus
Gula dan garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan disiang, kelar dan lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit (*). Goreng hingga garing dan letak dalam bekas sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Tuang air dan biar mendidih. Masukkan gula secukup rasa dan cuka. Biar pekat.
  3. Masukkan semua jenis capsicum, kacau. Tambah garam secukup rasa dan tuang bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat. Rasa dan jika ok matikan api. Curah atas ikan dan hias dengan hirisan daun kuchai...Hidangkan segera..

Tuesday, February 26, 2013

Chocolate Tart


Assalamualaikum wbt...selamat menjamu mata ajelaa yerrr..ihihih..nak mintak2 semua tart ni dah selamat masuk perot dah..kite buat ni mgu lepas lg dah...hajatnye nk buat bnd lain terjadi plak bnd lain...dr nk buat kek coklat pastu ntah mcne laa p keluarkan loyang tart..terus terbuat tart...tart pon tart laa janji sedap..


bagi peminat coklat jgn lupe mencube tart nih..mmg superb mabeles sedap...dr kulit hingga ke inti waduh piiitaaaaaammmmm okeh....pastu dihiaskan plak dgn strawberry kt atas die..rs mcm ala2 duk kt cameron ponn ade...koya mkn strawberry cicah coklat gitu..hihih..tp awas sape2 mencube jgn cube nk derhaka resepi mcm kite...tgk kt tengah2 tart tuh mcm ala2 menggerutu gitu..adoii malu sbny nk tayang...tp disebabkan kesedapan tart ni saba nk share jgk...rase rasenye saba xdek derhaka tang bahan bahan die..cume ntah mcne arituh terlupe plak dgn masa...patot lps ltk filling bakar balik bpe minit je...ntah mcne ralit sgt main dgn hidayat smpi terlupe saba terbakar balik smpi setgh jam...duusshhh tepuk dahi bile tgk menggerutu cenggitu..nasib balik laa sedap gile


ok la jgn cite byk2..ape kate kite semak resepi...resepi ni saba amik dr kak hanamemories resepi asal dr pook dailydelicious tuh yg sgt2 kreatif tuh...mekasih yer semua...

Chocolate Tart
Source: Pook Dailydelicious
Source Saba: Kak Hana

Bahan-bahan
Utk Pastry

  • 110g butter sejuk
  • 75g gula
  • 190g tepung gandum
  • 1 biji telur - hana kurangkan 1/2 biji jer
  • 20g coco powder - leh kurangkan jika tak mau pahit
  • garam secubit
Utk Filling
  • 70ml susu segar
  • 190ml double cream
  • 20g gula
  • 120g dark chocolate
  • 1 biji telur
  • buah strawberry - sbg hiasan ni saba tambah

Cara-cara
Utk membuat pastry
Satukan tepung dan juga serbuk koko. Gaul sebati.
Mangkuk lain, pukul butter, gula, garam dan telur menggunakan whisk. Pukul sebati. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit gaul seperti breadcrumbs. Uli pastry sehingga berkilat. Bulatkan doh, dan simpan ke dalam peti ais sekurang2nya sejam. Ambil doh tadi, canai dan tekan ke dalam loyang. Cucuk2kan dengan garfu kemudian bakar 180 selama 15min. ketepikan. *doh nih agak melekat2 so kene sejuk btol2 agar senang nak canai.

Utk membuat filling
Masukkan semua bahan filling kecuali telur ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan api kecil. Kocok2kan telur dan masukkan sedikit demi sedikit sambil kacau. Masak sehingga filling agak pekat dan smooth. Tuang filling ke dalam pastry dan bakar semula selama 15-20minit. Filling agak lembik setelah keluar dr oven, tapi don panic sbb biler dah sejuk dier akan mengeras. Hidangkan dan potong ketika dah sejuk.





Monday, February 25, 2013

Laksa Lemak Nyonya


Assalamualaikum wbt....morning ......mesti semua tgh monday blues kan hihih....saba xdek laa bende nk diblues blues kan..almaklumlah cuti panjang....jaga dayat aje...ehehe..arini saba xdpt nk ckp byk2...sbb biasa laa hari housekeeping datang...sure byk keje tergendala...biasanye diorg ni datang mengemas bilik agak lama jugak..sejam lebih gitu...so kne laa pandai2 bagi masa waktu pagi tuh...kalo x..payah keje...hehe


arini saba nk share 1 resepi pnh saba ngidam mase pregnant hidayat...mase preggie dulu ari2 teringin makan makanan nyonya..xkisahla ape asal nama nyonya terus selere...hubby pnh beli laksa nyonya kt chicken rice shop xsilap kt jusco wangsamaju...mmg sedap....ntah mcne tetibe anak tekak ni makan...bile da buat sendiri mmg puas hati....thank you che mat di atas perkongsian resepi yg best.....mmg meletop laa resepi nih....


Laksa Lemak Nyonya
Source: Che Mat Gebu


BAHAN KUAH LAKSA :-)
50 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 genggam daun kesom (dgn tangkai2nya sekali)
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 liter santan
1 liter air rebusan kulit udang
2 kiub ikan bilis "Maggi"
1 camca besar sos ikan
250 g bawang merah*
2 batang serai, hiris halus*
20 g belacan, dibakar*
1 inci lengkuas*
8 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
1 camca besar ketumbar biji*(*bahan2 rempah ini dikisar halus)

BAHAN LAKSA :-)
1 kg mee laksa basah, cuci dan celur 30 saat, toskan
500 g udang sederhana besar, rebus dan kupas kulitnya (simpan stok udang utk kegunaan kuah laksa)
200 g taugeh, cuci dan buang ekor
1 biji timun, hiris halus
2 biji bawang besar, hiris halus
2 keping kek ikan, goreng sekejap dan hiris nipis
2 keping tauhu, goreng dan hiris (nak sedap guna tauhu "pok")
Belahan limau kasturi@limau nipis
Hirisan halus pucuk daun kesom
Hirisan bunga kantan
Sambal tumis

BAHAN SAMBAL TUMIS :-)
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar*
1/2 inci belacan*
1 camca besar udang kering, rendam 1o minit dan toskan*
2 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KUAH LAKSA :- Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang kering hingga harum, masukkan bahan2 rempah kisar halus dan tumis hingga harum dan terbit minyak. Alih rempah tadi dalam bekas lain. Dalam periuk, panaskan stok udang hingga mendidih, masukkan daun kesom dan renih 10 - 15 minit. Masukkan rempah tadi, santan dan kiub ikan bilis. Masukkan bunga kantan, sos ikan dan perasakan dengan garam dan gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK SAMBAL TUMIS :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tuang jus asam jawa, tambah garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sambal tumis pekat dan terbit minyak. Rasa dan jika ok. boleh matikan api.
  3. UNTUK PENYEDIAAN LAKSA LEMAK NYONYA :- Dalam mangkuk sesuai, isi kan laksa dan tuangkan kuah secukupnya. Hias dengan ulam2man, tauhu, hirisan fishcake, belahan limau kasturi dan juga sambal tumis tadi. Hidangkan segera...
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak buat dalam kuantiti yang sikit, rempah tu tak payah habiskan, boleh simpan dalam peti sejuk dan boleh digunakan pada masa lain. Kalau guna susu cair, masukkan susu akhir sekali dan didih kan sekejap saja, untuk mengelakkan susu berketul2...Sambal tumis tu pun kalau tak habis boleh simpan. Kot2 nak goreng nasi ke, goreng mee hoon ke, boleh lah digunakan sebagai perencah segera...




Sunday, February 24, 2013

Nasi Dagang Terengganu

 
Assalamualaikum wbt.....ape khabar semua.......harap2 semua sihat2 belaka...dah lame kite xbersiaran kan...ermm da seminggu berkobar2 nk update tp apekan daya kite demam seminggu xle bangun...sedih sgt2 bile tgk blog yg sunyi sepi nih....arituh mayb sbb terlalu penat masak2 utk bwk bekal ke fujairah...balik2 je terus tumbang...biase demam sehari esok sure dah leh masak2...tp kali ni pelik laa plak...demam +batuk+sakit dada+ sakit sendi+ pening kepala...full package...tp alhamdulillah suami sgt2 memahami...die tlg jgk masak2 nasi goreng dan spagetti...kalo x...penat aje nk order mkn luar hehe
 
 
arini saba nk update menu dah basi....haha yela kan...seminggu xmasak...so kene laa selongkar folder update dulu menu sebelom ni....saba buat nasi dagang ni sbb rindu sgt22 nk makan...kalo kt kemaman nasi dagang ni...tunjuk2 je kt pasarpagi...menu wajib utk breakfast kt umah saba..hehe...sbny kalo terigt psl nasi dagang ni...rsnye xle lawan resepi mak saba...mak kalo buat nasi dagang..3 ari sebelom dah siap2 brg2 die.....rebus ikan tongkol dgn asam keping+garam....kate mak lagi lama ikan lg sedap...smpi tulang2 tuh jd lembut mak buat...psl ayah cipta alat pengukus yg cepat masak..lg laa kalo buat nasi dagang ni umah rs happening..mcm nk raye...kate mak...nasi dagang nasi tradisi...nk buat kene ade semangat...jgn main hentam aje...uwaaa dgr tuh..jgn sebarangan ltk rempah lain selain rempah cap ros...atau rempah nasi dagang..kalo x..dah lari rasenye....huhuh tekun kite belajar masa zaman anak dara tuh..tp skg mak da xkuat nk masak2 nasi dagang ni....slu sgt teringin nk rs air tangan mak..kalo dpt rs...mmg sekeluarga wajib berkumpul....waduh rindunyee
 
 
 
ok la..jom kite semak resepi...resepi kali ni saba pakai resepi dr minami133...saba xdpt nk share resepi dr mak sbb mak kalo masak pakai gantang2....so agak susah utk saba nk buat anggaran berapa genggam beras pulut...so bile dah try resepi minami ni dpt laa jgk rs nasi dagang yg same mcm resepi mak...ok mintak halal resepi k....
 
 
 
Nasi Dagang Terengganu
Source: Minami133 ~ myresepi
 
**NASI**
  • 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • 1/2 tin santan
  • garam dan gula
  • 1 sudu besar halba
  • bawang dan halia (hiris halus2)
  • air
Cara- cara:
 
NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.


*GULAI IKAN TONGKOL**

  • 1 tin santan
  • 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • 6 keping asam keping
  • garam dan secubit ajinomoto
  • gula
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol
  • 1 cm belacan
  •  
    Cara-cara:
     
    GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
     
     
    **ACAR**

  • 2 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji lada besar
  •  cuka, garam, gula

  • Cara-cara:

    ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.
     


     
     

    Wednesday, February 13, 2013

    Salad Siam ...mabeles!!


    Assalamualaikum wbt....WW!...n3 arini kontot aje..yela...nk tayang lauk jek kan...ni pon taip laju2...hehe....menu ni mcm biasa laa bkn setakat menu dah basi...kompem kalo nk mintak hakak semua kene buat sendiri yerrrrr ngeeeeee....
    salad siam ni mase mule2 kak ita tayang dlm hati mmg dah rs kompem sedap ni..bile dah buat ampunnnnnnn mmg sedap giler..melelehh air liur xcukup bile dimakan dgn nasi panas...adoi bkn setakat dg nasi panas..kalo ratah cenggitu aje kompem sepinggan pon leh habis..


    ok la...dr ckp banyak..jom kite semak resepi...saba rekemen ..kalo buat lauk ni..makan dgn tomyam..sure terangkat punyaa..utk resepi ni..mcm biasa..saba amik dr umah kak ita yg diva masak tuh..mekasih byk2 sbb sudi share resepi...mtk halal yer kak ita..

    SALAD SIAM
    Oleh : Chef Ismail
    Rujukan : Kuisin Warisan Melayu

    Rujukan Saba: Kak Ita
    400 gm daging lembu batang pinang
    Minyak untuk menggoreng
    1 batang terung panjang

    Bahan Dihiris
    2 batang serai
    5 tangkai cili merah
    5 tangkai cili hijau
    6 ulas bawang merah
    3 pokok daun ketumbar
    3 tangkai daun selasih

    Bahan Sos
    3 sudu besar sos ikan
    5 sudu besar perahan air limau nipis
    2 sudu besar gula perang
    6 sudu besar pati santan diperah daripada 1/2 biji kelapa
    garam secukup rasa

    Hiris daging nipis-nipis dan goreng dalam minyak yang panas hingga garing, kemudian toskan atas kertas tisu untuk mengtoskan minyaknya.
    Terung di belah dua dan sangai atas kuali tanpa minyak sehingga kelihatan kesan terbakar.
    Campurkan bahan-bahan yang dihiris bersama terung dan daging dalam mangkuk besar hingga rata.
    Tuangkan sos yang telah di bancuh dan gaul hingga sempurna
    Letakkan salam di atas pingga dan hidangkan
    Jika sukakan salad yang pedas, bolehah gantikan cili merah dengan cili padi.




    Tuesday, February 12, 2013

    Nasi Lemak Basmathi


    Assalamualaikum wbt....ape khabar semua...semua mesti tgh syok bercuti kan..kite?? biasa laa duk arab mane laa dpt cuti..cuti kt dubai ni pon leh kire dgn jari ade bpe hari..huhuh....erm cuti2 ni tentu ade mcm2 plan...saba ermmmcm biasa laa plan masak...plan beli brg dapur tuh aje..nk shopping pon..errmm ape laa sgt kt dubai ni..brg2 agak mahal..kalo xdek sales...ermmmm melopong ajee laa..hehe...

    ok la arini nk update simple aje...dayat arini br lepas inject 6 bulan...biasa laa kan lepas inject selalunye akan demam..ni tgh duk merengek2 dah...jom layan resepi aje laa yerr



    Nasi Lemak Basmathi
    Source: Mat Gebu & Kak Yatie
    Source Saba : Kak Diana Skyblue Kitchen


    BAHAN²
    4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 20 minit dan toskan
    6 cawan santan kelapa yang segar
    2 batang serai, dititik
    3 ulas bawang putih, diketuk
    1 biji bawang besar, belah 4
    1 inci halia, kerat 3 dan dititik
    2 helai daun pandan, disimpul
    Garam secukup rasa

    BAHAN SAMPINGAN

    Sambal tumis
    Hirisan timun
    Telur rebus
     
    CARA MEMBUATNYA
    1. Masukkan beras dalam periuk nasi elektrik, tuang santan, masukkan serai, bawang putih, bawang besar, halia dan daun pandan. Masukkan garam secukup rasa ( jangan masin², cuma bagi rasa lemak saja ). Kacau rata dan masak seperti biasa.
    2. Bila nasi betul² masa, gemburkan dengan chopstick. Boleh hidangkan dengan bahan² sampingan tadi.
     

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...