Tuesday, October 2, 2012

Daging Bumbu Bali



Assalamualaikum wbt....salam sayang buat semua...arini kan....adoiiii nk mule ckp pon xtau mcne ni....kepala sbny tgh tin ton....smlm hidayat-kun kan baik punye xnk tido dr kul 3 pagi nk ajak kite main cak cak plak dah...smpi lerrr kul 8 pagi die xtido cube bayangkan....lps tuh die tahan lg mata die even die mase duk gelak2 tuh die terlelap 2 minit...duhai aanaaakkkkkk sabo jela melayan kerenah anak sorg nih...ni die tido xo bangun2 plak dah..penat kejut die nk mandikan die....jgn laa plak die terbalik siang dgn malam...kes naya nihhh...

kite xle nk ckp byk la...kepala makin fenin....kalo malam ni die ajak main cak cak lg..kompem kite serender...huhuhuh....k la jom kite melayan menu dah basi nih...giler sedap daging bumbu bali nih tau..smpi berebut2 tambah dgn suami haha..mcm budak2 kan...mekasih yer cindaibiru atas resepi yg mabeles nih....resepi asal dr chef wan...ooo patot laa sedaaappppp..chef wan nye resepi rupenyee ehhee...ok jomlayan......



Daging Bumbu Bali
Resepi Asal: Chef Wan
Source: Cindaibiru

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 500g daging (potong nipis, cuci bersih)
  • 250ml santan tin
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sdb kicap pekat
  • *5 biji buah keras
  • *8 biji cili merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • *1 sdt kunyit serbuk
  • Garam dan kicap manis rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Tomato dipotong 4 dan bawang besar potong bulat.


Cara-cara

  1. Kisar bahan yang bertanda *, panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak dan garing sedikit.
  2. Masukkan daging, santan tin dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat.
  3. Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.
  4. Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. kacau lagi dan angkat.


Monday, October 1, 2012

Telur Bistik

 
Assalamualaikum wbt..ohayou minna san..genki? hehe...arini lmbt bersiaran...byk kirije nk dibereskan...lgpon duk edit gambo punye laaa byk..rs nk fingsan....arini nk tayang menu simple aje...rs budak skolah rendah pon boleh buat nih...ala lauk telur jek kot...hehe...layan telur bistik ni kalo dgn nasi panas terangkat jgk kan....time2 dah buntu nk masak ape....time dan bosan makan lauk special..xsalah try menu simple plaks...hehe..
 
ok la...kite layan resepi aje laa yer..nk cite byk2 pon xgune...baik kite layan resepi hihih....layankan aje telur bistik hentam keromo ni yer....zasss
 
 
Telur Bistik
Source: Saba Shiawasemrsbangpek
 

Bahan - bahan:
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil stok ayam
  • 2 sudu mayonis
  • 300gm Ayam cincang
  • 3 bijibawang merah
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk/mayang halus
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos cili
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 biji cili padi
  • 200gm Mixed vegetables - boleh tukar dgn sayur lain mengikut citarasa
  • Gula dan garam
Cara- cara:
1. Telur dikocok dgn mayonis, gula dan stok ayam sehingga sebati.
2. Lenserkan minyak di atas kuali, kemudian buat telur dadar dan goreng sehingga masak.Ketepikan.
3. Panaskan 2 sudu minyak masak, kemudian tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau dan keperangan.
4. Masukkan ayam cincang, sos tomato, sos cili, sos tiram dan cili padi. Goreng sehingga ayam masak.
5. Masukkan mixed vege dan perasakan dgn gula dan garam.
6. Setelah masak, angkat dan tuangkan kuahnye di atas telur dadar tadi. Sedia utk dihidang.


Friday, September 28, 2012

Ikan Pais


Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua...smg memberikan seribu barakah drNya yer..arini n2  kontot...versi org demam...arrghh  ni nok kabo royak ni....kt dubai skg dah nk tukar cuaca ..dah nk start sejuk kot sbb smlm tetibe je jd gelap...ribut pasir..pastu skg dah start berjangkit demam...leh kate setiap umah mesti demam hehee...so kene pandai2 kontrol suhu badan skg..saba plak arini da 50% demam dah...dr anak...smlm suami..arini kite plak..dapo pon da xberasap...nasib dpt mc gantung kuali...eeyaaahh eyaahhh sonoknyee hehee

k la saba nk tayang menu 3 ari lepas..kite buat pais ikan sbb da xtau nk masak ape dgn ikan kembung ni...pergh mengancam plak rase bile pekene dgn nasi panas..ni makin rindu dgn kemamang ni...kalo kt kemamang niii kompem xrajin laa nk buat...ehhee kite beli aje...xpon lg rajin p beli otak2 kt geliga lg sedap hahaha...jom kite semak resepi jomm...thanks buat che'iza...tp sorry dah terderhaka sikit...kite ltk kelapa parut...tuh yg rs mcm ala2 otak2 ikan gitu hehehe....mtk halal resepinyerrr yerr kak..


Ikan Pais
Source: Che'iza myresepi

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat  ----- saba ltk 4 sudu kelapa parut
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus


Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.



Thursday, September 27, 2012

Thai-Style Tom Yum Seafood

 
 
Assalamualaikum wbt....salam khamis buat semua....sorry lambat bersiaran..eh da beberape ari xbersiaran...huhuu..kelmarin anakanda kene injection 2 bulan....tup2 semalam terus die demam....uwaa.......harap2 semua sihat2 la yer..
 
cite bab demam...lepas kene injection, anakanda balik mcm ok2 jek lg..tp kite mmg da terus bg ubat adol...picit 2x muntah....picit lg..muntah....menggaru dahi laki bini sbb mesti kejap lg die demam...last2 malam tuh...dlm kul 2 pagi die merengek2...mcm nk selseme..cepat2 kite bangun korek idung die...buang ape yg ade segala...fuuhhh senyap..terus selamat tido...kul 5 pagi anakanda merengek2 lg...tp bkn selseme tp mcm xsedap badan asyik buat senaman rengangan ajeee...last2 kene dukung tido atas badan kite br lena...bile kite da byk kali bangun ni....tup2 kepala kite plak meragam...tetibe rase fenin mcm nk kene vertigo gitu...cepat2 baring smpi tertido...maka gambar tom yam kat atas tuh duk nunggu laa kite smpi ke arini bile laa nk sambung update huhuh....petang semalam plak baby xaktif...mcm duk termenung aje kt tilam die...lps isap susu tuh terus tido..selalu mulut die bising aje..almaklumlah da dpt vocab baru..duk areee...areee....smlm x...mule2 cek suhu 37 aje..sekali dlm 4 ptg saje kite cek balik terus naik 39 degree..ape lg menggelabah laa kite...dgn kari nye ntah ke mane..terus call ottosan ajak p spital..suhu makin lame makin naik..last2 kami pg The City Hospital since baby skg da dpt sos etika..nasib laa badan dpt settle semua smlm...kalo x..torbanggg laa duit smlm dkt seribu..mak oii...jmp doktor aje dah 500...lom masuk cek2 baby, ubat dan test air kencing..tepuk dahi laki bini hiihih....
 
 
ok kite stop dulu cite bab baby...tom yam ni kite br aje buat bpe ari lps...atas permintaan tuan besar...nk sgt mkn tom yum...alhamdulillah mmg lps kn terbongkang kekenyangan sgt2...tom yum ni mmg dasyhat....sedap giler mmg xhengat...kite rs sebiji mcm rase dkt restoren kunang kunang kt gombak tuh...errrrrrrr meleleh air liur plak dah nih...ok la jom kite semak resepi ...mekasih buat sunkist kerana sudi share resepi yg mantopp ni..mtk halal resepi yer kak..
 
 
 
 
Thai-Style Tom Yum Seafood
Resepi asal: Thai-Style Tom Yum Pak
Source: Sunkist myresepi
 

Bahan-bahan ( 2-4org )

  • 3 1/2 cwn stok ayam
  • 20 ekor udang - dibuang kulit
  • 4 ekor sotong
  • 3 thin slices lengkuas muda
  • 2 keping daun limau purut (kaffir lime leaves)
  • 1 btg serai - di titik
  • 2 biji bawang merah - dihiris nipis
  • 1 sb roasted chili paste (roasted tom yum paste)
  • 2 sb sos ikan (fish sauce)
  • 3 sb jus limau nipis
  • 4 biji tomato - dibelah empat
  • 6 biji Thai chilies
  • 10 cendawan tiram segar (fresh straw mushrooms)
  • 1 cwn bunga kobis - dipotong sederhana besar
  • 1 cwn putik jagung muda (baby corn) + lobak merah (carrot) - dipotong panjang
  • 1 sb daun ketumbar (cilantro) - dicincang
  • 1 sb daun bawang (spring onion) - thinly sliced


Cara-cara

  1. Panaskan stok ayam di dalam kuali. Masukkan lengkuas, daun limau purut dan serai.
  2. Kemudian, masukkan bawang merah, chili paste, sos ikan dan jus limau nipis. Masukkan pula bunga kobis, putik jagung muda & lobak merah. Biarkan sekejap.
  3. Masukkan tomato, thai chilies & cendawan tiram. Biarkan selama 2 minit. Taburkan daun ketumbar & daun bawang. Kemudian masukkan udang dan sotong.
  4. Boleh dihidangkan.
  5. Nota: sayur-sayuran jgn dipotong terlalu kecil atau terlalu besar. Potong sederhana besar.

Monday, September 24, 2012

Cream Cheese Brownies


Assalamualaikum wbt...happy monday everyone.....konichiwa....maafkan saba sbb dah berapa hari xbersiaran..biaselaa kan weekend jek busy dgn family...semalam plak akachan genap 2 bulan...patot kene pg injection..sekali penat pg hospital sekali kene balik...kene inject esok plak sbb org ramai..huhuh....dah balik umah....terus mood M datang menyerang.....errmmm xdapek laa den nk nolong hehee..

arini..veri taip laju2...sbb arini ottosan plak ade permintaan ..nk makan nasi kerabu plak daaahhhhhh hahaha..sabo jela...yelakan...duk ngr org ni..mane nk carik nasi kerabu..last2 orddeeerrrrrrr sajaaaaa dgn bini hihih...ok la saba xle nk cite pjg....tp arini just nk share resepi super fudgyyyyy brownies....mmg mantop gilerr...rase ni brownies paling sedap saba rs....yg ni bkn jenis mcm kek coklat tuh yer....bile dah makan waktu sejuk...pergh terasa mcm mkn coklat bercheese pon ade hehe..ok laa resepi ni saba amik dr joy of baking....mmg 10 thumbs up saba bagi..sy dah olah resepi dlm vermi melayu...tp  xfhm leh tgk video utk lebih detail ok.....ok layann...



Cream  Cheese Brownies
Source: Joy of Baking

Bahan - bahan:
Brownie Layer:
 
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, cut into pieces
4 ounces (115 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped
1 1/4 cups (250 grams) granulated white sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
2 large eggs
1/2 cup (65 grams) all purpose flour
1/4 teaspoon salt
 
Cream Cheese Layer:
 
8 ounces (227 grams) full fat cream cheese, at room temperature
1/3 cup (65 grams) granulated white sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 large egg



Cara - cara:

1. Dalam mangkuk, double boiled kan coklat dgn butter sehingga cair. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan gula dan essen vanila. Kemudian kacau sehingga sebati ( adunan batter terasa mcm berat)
3. Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan tepung dan garam... kacau sehingga batter menjadi smooth dan berkilat.
4. Setelah sebati, ambil 1/2 cup dr batter coklat tadi utk dijadikan corak utk bahagian atas brownies.
5. Tuangkan adunan selebihnya ke dalam loyang yg telah disapu sedikit butter dan kertas.Ketepikan.
6. Utk lapisan cream cheese, putar cream cheese didalam food processor atau menggunakan mixer sehingga lembut dan gebu .
7. Masukkan gulan ,essen vanilla dan telur. Putar sehingga licin dan berkrim.
8. Tuangkan cream cheese di atas adunan brownies tadi kemudian ambil lebihan 1/2 cup brownies utk dijadikan corak..(mengikut citarasa)
9. Bakar adunan dgn suhu 160 darjah selama 30 minit bergantung kepada oven masing.
10. Setelah masak, sejukkan brownies tadi beberapa jam..( saba overnight di dalam peti).
11. Potong mengikut kesukaan dgn menggunakan pisau yg panas...(rendam pisau dlm air panas setiap kali memotong)



y..

Thursday, September 20, 2012

Puding Laici Dangdut

 
Assalamualaikum wbt..ohayou...salam hari khamis buat semua....ape khabar ek? kite kt sini alhamdulillah masih diberikan kesihatan yg baik...akachan pon alhamdulillah sihat....makin membesar bagai juara...makin hari makin byk ragam die..tp syukur dgn nikmat yg Allah kurniakan...seronok giler bile ade akachan..hehe terasa hidup ni lebih bermakna...
 
sebelom tu saba nk mtk maaf sbb semalam xdpt nk masukkan n3...malam semalam baby xnk tido malam, smpi 5 pagi saba kene berjaga..so bile siang tuh kepala mmg tin ton habis la...++ tetibe jd malas...nk blogwalking pon xsempat...so amik keputusan merehatkan diri dan melayan drama Korea aje laa hihih..
 
 
ok la..arini saba nk share menu beberapa hari lepas..puding laici dangdut...mase mule2 dgr mmg tergelak habis...gelak dlm hati jela..haha...mmg tabik buat kak liza bg nama yg cun utk cik laici ni...siap berdangdut lg yerr laici...dangdut pon dangdut la..yg pontinggg sooooodaaaappp...hehehe puding mmg lembut giler..so saba xberani nk ltk dlm tupperware ke ape utk dipotong..so senang ltk dlm mangkuk kecik2 nih...lg senang nk makan kan...lagik2 puding bile sudukan aje mmg kompem die berdangdut atas sudu..lembut giler..bile ngap aje...mak aiii rase mcm mkn tau fu fa versi laici laa plak...sejuk je rase bile masuk dlm tekak..hehehe...sbny buat ni xckp...rs mcm nk buat lg..tp ape kan daya..stok laici dah habeh!....melopong aje la.....huhuhu....kepada kak hanielieza....mtk ijin kopipes resepi kt sini lak yer..mtk halalkan resepinye yer kak hehe....
 
 
 
Puding Laici Dangdut
Source: Kak Hanielieza
 
 
Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya]
1 tin susu cair
Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.


NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya....

 
 
 

p/s: abaikan tulisan arini kaler ijau lak yer..heheh sbb kt blog kak liza kaler ijau..da xle nk tukar kaler pepel....hentam aje laa jd ijau semua ok...

Tuesday, September 18, 2012

Ikan Goreng Dengan Sos Thai

 
 
Assalamualaikum wbt..ohayou.....camat pagi.......sehat?harap2 semua dlm keadaan sihat okey..
dah sarapan ke?ehh tentu skg duk pk2 nk makan utk lunch dah kan..ye tak....hehe..
 
arini alhamdulillah dpt online awal..smlm akachan tido lambat..bangun plak pukul 3.30 pagi..waduh kepala skg sbny tgh ne no ne no....tp tahan aje sbb saba xnk ajar tido balik lepas subuh...cume sabtu lepas aje mcne laa leh tertido balik ..mayb sbb penat lepas marathon masak jumaat lepas agaknye..heehe
 
arini saba nk share 1 menu...simple tp best....saba suke giler kalo menu ikan besor2 ni..ade plak side die kerabu mangaa..pergh mmg terangkat gile aaa kan..tp menu ni saba amik dr keratan majalah mingguan wanita...tahun 2007...dah lame tuh simpan resepi ni...hehehe....resepi asal pakai ikan kerapu..tp sbb xdek saba gune ikan merah...sedappp jgk rasenye...nak2 bile ade serai, bunga kantan..pastu kt atas tuh ade hirisan mangga...meleleh okehhh....hahaa..ni pon tgh taip n3 pon rs mcm banjir je keyboard....hua hua hua...jom kite layan resepi joommmmm...
 
 
Ikan Goreng Dengan Sos Thai
Source: Majalah Mingguan Wanita 2007
Olahan : Saba Shiawasemrsbangpek
 

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap | saba pakai ikan merah
1 sudu tepung jagung
sedikit garam
minyak utk menggoreng
 
Bahan A
4 sudu sos plum
2 sudu gula
2 sudu air limau
1 batang serai *
1 batang bunga kantan *
5 biji cili padi *
sedikit air
 
Bahan B
Sos cili thai
Cili padi | ditumbuk
Bawang besar | hiris nipis2
Cili merah | hiris nipis2
Mangga muda| disagat halus2
 
Cara - cara:
1. Bersihkan ikan kemudian lumurkan dgn garam dan tepung jagung.Goreng dgn minyak yang banyak sehingga garing.Toskan
2. Serai dan bunga kantan dikisar halus.
3. Tumiskan bahan A masukkan air..biarkan sehingga mendidih.
4. Potong bhn B  dan gaulkan kesemua bahan tersebut dgn sedikit sos thai.
5. Letakan ikan yg telah siap digoreng tadi di atas pinggan,kemudian tuangkan sos (bahan A) ke atas ikan dan taburkan bahan B sebagai hiasan.

Monday, September 17, 2012

Bingka Crackers

 
Assalamualaikum wbt...ohayou minna san....sehat? dah sarapan ke? tentu kt malaya semua da kenyang makan tengahari kan...almaklumlah kt sini bezanya 4 jam...sini br 11.30 am....errmm arini saba xle nk ngomel byk2...sbb dah online lambat...arini bile housekeeping datang byk laa keje tergendala...so saba masukkan n3 yg pendek aje laa yer..
 
alkisahnye buat bingka crackers ni saje2 nk test resepi bile tgk ramai geng-geng masak dah mencube dan mendapat feedback mcm Goreng PISANG Panas gituuuu....mmg tak terkata bile da mencube...ye la kan..en somi mmg peminat bingka..sekali dpt bingka crackers ni lg sedap dr biase...saba rs bile ltk biskut bau die lg wangi....buat plak separuh aje...seyes xckp....menjilat2 loyang rasenyee hehe....ok la bg peminat2 kuih bingka jgn lupe mencube resepi ni...mekacih buat kh267tm dr my resepi...sungguh laaa sedap resepi ni.....izinkan kopipes kt sini lak yer..
 
 
Bingka Crackers
Source: kh267tm
 

Bahan-bahan ( dpt 1 loyang 9''x 9'' )

** saba buat separuh adunan

  • 6 biji telur
  • 450gm gula pasir (klau tk suka manis boleh dikurangkan sikit..pada akak ok je)
  • 170gm tepung gandum
  • 2 sudu teh pandan paste
  • 285gm tepung cream crackers (biskut cream crackers dikisar halus)
  • 1420ml santan (dari 2 biji kelapa )
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 1 sudu teh garam


Cara - cara:
1. kacau gula dan telur hingga gula larut..kemudian masukkan tepung gandum...gaul sebati lalu masukkan santan sedikit2 sambil dikacau hingga santan habis kemudian ditapis.
2.gaulkan adunan santan dgn tepung biskut crackers...pastikan tidak bergentel.
3. kemudian masukkan garam , minyak sapi dan pandan paste..gaul sebati.
4. masukkan adunan ke dlm loyang yg telah disapu minyak , masak sekejap diatas api dapur sehingga pekat sikit.
5. kemudian masukkan loyang kedlm oven yg telah dipanaskan dgn suhu 160c dan bakar lah sehingga masak...lebih kurang 1-11/2jam.
6. biarkan betul2 sejuk baru dipotong dan boleh lah dihidangkan... :)
7. **utk dptkan tepung biskut yg halus sebaiknye diayak..

jya matta ne!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...