Monday, May 7, 2012

Nasi Ayam Penyet


Assalamualaikum wbt..salam hari isnin buat semua.....lame dah xbersiaran....hehee....harap2 semua dlm keadaan sihat dan happy2 selalu yer....sbny kite skg da dilanda perasaan malas plak nk memblogging....mood mmg tgh merundum habis ni...lately bile da start melayan k-pop, melayan cite korea..ni laa masalahnye..terus jd malas...tp masak tetap rajin ok....skg kt kbsw tgh duk show drama LOVE RAIN......ala yg berlakon kt Hokkaido tuh..mmg seyes melekat ajelaa kt depan tv....hero die pon syok ensemmm tp lupe plak dahh namenyee sape hehe..

arini kite nk tayang menu mgu lepas...sbny smlm cube gak utk update tp..adoii..xjadik sbb vitamin m ni...susah betol nk ilang...nasi ayam penyet ni menu kegemaran kite suami isteri...kalo cite bab sambal die.....perrgghhh kite arituh mmg buat pedas....mmg terangkat la...rs nk melecur bibir pon ade..tp sedap...mmg suke pedas2 gitu...kalo xpedas....ottosan ckp....kalo x KARAI(pedas)..oishi jannai yo...(ntah betol ke x ayat kite ni..lupe dah nihonggo)..ok jom kite semak resepi ok....mekasih buat blogresepi di atas resepi yg mantappp nih...hehehe...layannnnnnn....



Nasi Ayam Penyet
Source: Blogresepi ~ myresepi
Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

 

Cara-cara:

Untuk Ayam Penyet
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
     
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi
  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa

Thursday, May 3, 2012

Tart Telur


Assalamualaikum wbt.. salam hari khamis buat semua...alhamdulillah masih diberi kesempatan utk update n3 kt sini...lately tuan umah asyik lambat aje update kan...pastu bw pon jarang2..bukan ape..2 3 arini kite rs mcm kurang sihat...badan sikit lemah......baru2 ni follow diet utk diabetic...utk elak kencing manis..tp portion makanan die...ya allah mayb kite rs badan kite xcukup...sbb kite rs lapa dan lemah sgt2....smpi rs badan ni masuk angin...kalo ikut menu die...pagi roti 2 keping+boiled egg+susu 1 cup ...lunch 1 service spoon nasi + 90 gm ikan/daging+ boiled vege+1 fresh fruit....malam plak kite xle makan nasi....just sup sayur atau 2 keping brown bread...huhuhu seyes kite rs lapa gilerrrr uwaaaa......tmbh plak skg dah masuk summer...kdg2 da cecah 43 degree...so kene bersabar ajelaa skg......kesian kt baby kan huhuhu

arini kite nk tayang menu beberapa hari lepas....kite buat tart telur ni sempena kawan buat makan2 kt umah die...so bwk laa ni utk buah tangan...hehe hubby request tart...so buat tart telur ok jgk kan..sonang pon sonang...arituh tgk kt umah kak ummie..punye laa terliur....tp bile da buat kite dpt makan sebiji yg kecik aje.....nk jaga diet laa kunun..tp dlm hati seyes xcukup huhuh...kpd kak ummi dan zlinda my resepi izinkan kite kopipes resepi kt sini plak yer...


Tart Telur
Resepi Doh Tart: HappyHomeBaking
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Base :-
  • 40 gm mentega - biarkan pada suhu bilik
  • 30 gm gula kastor
  • 1 sudu besar (15 gm) telor - dipukul sedikit
  • 80 gm flour
  • 20 gm serbuk almond

Cara-Cara:-
  1. Ayak tepung dan serbuk almond bersama. Ketepikan. (jika serbuk terlalu kasar, xpa, terus je campurkan dengan tepung).
  2. Dalam bekas lain, krimkan mentega dan gula hingga gebu dan kembang.
  3. Masukkan telor dan pukul adunan hingga benar2 sebati.
  4. Masukkan tepung dan serbuk almond dengan 2 - 3 peringkat ke dalam adunan. Gaul dengan spatula.
  5. Gaul sebati dan adun menjadi doh. (jika doh terlalu lembut, masukkan dalam fridge dan biarkan selama 10 - 15 minit).
  6. Tekan ke dalam loyang tat dan biarkan dalam fridge selama 20 minit.
  7. Cucuk-cucuk bahagian dasar dengan garfu. Sapukan sedikit dengan telor.
  8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 10-12 minit/sedikit kekuningan sebelum dituangkan filling

Bahan Filling:-Sumber : (zlinda@myresipi)
  • 1 cawan susu segar
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan:-
  1. Pukul telor dengan gula hingga sebati.
  2. Masukkan bahan lain kesemuanya. Kacau hingga sebati.
  3. Tuang ke dalam acuan tart tadi.
  4. Bakar dalam oven hingga masak. (*ummi set oven agak-agak je pada suhu 175C selama 45 minit untuk loyang besar dan 20 minit untuk acuan-acuan kecil). Hasil memuaskan.



Wednesday, May 2, 2012

Sotong Percik


Assalamualaikum wbt..salam siaran buat semua....alhamdulillah dpt bersiaran lg arini..smlm bkn main excited nk update tetibe plak terbz...adoi...saba ajela...slow2 laa yer..smlm kite kan ade check up lg....makin dekat nk deliver ni..makin kerap kene jmp doktor..biase laa kan..kt malaya pon mcmtuh jgk rasenye...tp alhamdulillah semuanya ok..dan harap terus ok sehingga hari bersalin..

arini saba nk tayang menu yg lepas jgk...sotong percik...resepi asalnyee sotong percik ramadhan..tp ni ramadhan ke..adoii sabo jela..ramadhan ke zulhijjah ke zulkaedah ke...xkisah laa yer...asal menerai sotong percik ni mmg da cukup da rs mcm duk bulan ramadhan hehee....mmg meletop habis resepi ni...sedap sangat..tp ntah mcne arini termasak pedas sikit...rs mcm bengkak bibir pon ade..en somi berpeluh2 makan..tp tetap licin berkilat pinggan hehehe...mekasih buat kak rossitamz di atas resepi yg best ni yer..izin kite panjangkan resepi kt sini plak k...



Sotong Percik
Source: Rossitamz ~ myresepi

Bahan-bahan:
  • 8 ekor sotong yang besar
  • 10 biji cili kering (**)
  • 5 biji cili padi (**)
  • 5 biji cili merah (**)
  • 1 labu bawang besar (**)
  • 2" halia (**)
  • 2" lengkuas (**)
  • 2 batang serai (**)
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar air asam
  • Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
  3. Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
  5. Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..!!!

Monday, April 30, 2012

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum wbt....salam hari isnin...selamat pagi buat semua...harap2 dikurniakan kesihatan yg baik buat semua ok...arini alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bersiaran..even lambat dr semua org...hehe..yela kan...duk dubai ni..bezanye 4 jam...bile nk update tuh..rasenyee mcm da lambat ajeeeeeeeee kite ni update.

erm arini just nk tayang menu mgu lepas..sbb mcm biase laa kan..weekend tuan umah busy dgn macam2..ni pon kire syukur dpt update..kalo ikut mmg xsempat..biaselaa kan..isnin..mcm monday blues jgk la..arini dgn housekeeping...pastu nk masak...mcm2 lg la...smlm lepas pg check up...balik umah..saba dan ottosan dan nekad..akan start walking setengah jam tiap2 hari lepas makan utk bakar kalori...bkn ape..sediakan payung sebelom hujan..kang tetibe kencing manis naik kang susah plak..so kite ikut jela..smlm jgk saba start malam xmakan nasi...cume ratah2 lauk dan amik 1 mangkuk kecil oat dan susu low fat...bangun pagi ni..timbang aikkk dah turun...ermm leh amalkan jgk ni..perot pon xrase kenyang sgt...bile buat kuih tuh...saba rasa laa jgk kan...amik la seketul dr 1 loyang tuh...kene laa merasa kang xpsl nnti kempunan..hehe..ok laa berbalik pd kek gula hangus..ni kek kegermaran kite...bile raye..dulu mak kite wajib buat tiap kali raye...dulu kecik2 kite panggil mcm kak nor jgk kek span..xpon kek hitam..mak kite dulu buat...sebiji mcm style arwah kak nor..gune smpi 12 biji telur..pastu peram laa berjam2..baru jadik lobang2 die...mak kite kalo kek die xberlobang sgt...die mesti rase sedih....huhuh..ok laaa jom kite semak resepi k..kite cedok resepi ni dr umah kak nor...mekasih yerr kak nor..mtk halalkan resepinye tau..


Kek Gula Hangus
Source: Kak Nor Secubitgaram

(resipi asal arwah emak K.Nor)

1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..



Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

 
updated:

Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
 

 

Sunday, April 29, 2012

Ubi Kayu Sira Gula Melaka



Assalamualaikum wbt...salam petang semua..ehh petang ke? kt malaysia sure dah malam kan...hihi..ape khabar semua yerk..harap2 semua dlm kesihatan yg baik..begitu juge saba kt sini...arini lambat dpt bersiaran sbb pagi td ade check up baby kt hospital...arini check up kejap aje..sbbnye selasa ni kene dtg lg utk dgr talk psl diet pemakanan..haha...nk gelak pon ade rs...setakatnye kalo ikut result kencing manis...kire atas tong la!......nyaris2 nk kene...tp utk elak akan jd..sbb doktor ckp lagi dkt nk bersalin lg byk posibility die..so die suh p dgr talk psl mcne nk diet...kite ni punye laa da kontrol makan...smpi kdg2 kene gastrik tau lapa sgt2...mayb sbb saba ni jenis kuat makan kot sebelom ni...bile da kene sekat2 gini..mak oi...bersabar aje...demi akachan tersayang kan...hehehe

cite bab menu..saje nk update jgk even menu simple...bkn ape..saje utk simpanan, kenangan, tatapan, dan rujukan saba..kawan2...dan anak2 dan cucu saba akan datang hehe...ubi kayu sira ni...feveret tau..tp bile preggie ni...xle makan byk...sbb die da kabo...tambah lg gula..lg laa byk gulaaa jadiknyee kan..tp sbb mmg da teringin sgt2...amik laa makan seketul...kalo x..pg pasar je...tgu jee tgu kt ubi kayu..kaki mcm melekat xmo gerak..kt kemaman ni..kalo musim tengkujuh ermm jangan ckp la..xpyh beli..tarik je ubi kayu belakang umah..hhehe...kdg ade yg jual pon xsmpai sehengget sekilo..kt sini...hohoho mahal yarabi..7 hengget sekilo ok....sabo jela..ok jom semak resepi jgn bebel byk2 laa.....



Ubi Kayu Sira Gula Melaka
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

Bahan-bahan:

300gm ubi kayu | dibuang kulit

150gm gula Melaka
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Air secukupnya untuk merebus ubi

Cara memasak:
1. Rebus ubi kayu dgn air sehingga empuk.Air agak2 menutupi ubi kayu.

2. Masukkan daun pandan masak lg sehingga empuk.
3. Setelah ubi hampir empuk, masuk gula melaka dan garam.
4. Biarkan air sedikit kering kemudian tutup api..enak di makan ketika sejuk.

Friday, April 27, 2012

Ikan Siakap Bersos Hitam

Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua yg disayangi...Alhamdulillah masih di panjangkan umur dan diberikan  kesihatan yg baik sehingga ke hari ini...hari yg cerah...mood pon kul 4.30 pagi pon dah bergelak ketawa dgn ottosan...harap2 hari ini memberi seribu keceriaan jgk buat semua...

arini saba just nk tayang menu lepas...selepas tergoda dgn ikan kak ita...pastu p jenguk plak kt umah kak ummi...mmg tak tertahan nafsu...ikan kt dlm esbox mcm memanggil2 aje.....sgt muda...hasilnye...aduhai...esok kene pg pasar cr ikan siakap lagikkk.....seyes sedap..menepati citarasa suami isteri....sang suami plak.....kalo da sedap mane boleh stop makan kan....mtk lagik...aiii mane ade ikan lg dah...slu mmg masak seekor2 je....hehehe..kite bg 2 thumbs up utk resepi ni...kalo pekene dgn nasi panas..sambal kicap dan cili pon jadik....licin berkilat pinggan uols....tak pyh susah2 cuci..hehehe....ok arini nk jd baik...xmo bebel byk2...mekasih buat kak ummi dan kak azlita diatas resepi ni....kalo masuk umah kak ita...tergoda tgk gambar cantik2...kalo masuk umah kak ummi...mmg rambang mata xtau nk nerai resepi mane..semua buat baby rs terliur aje..hehe...ok jom kite semak resepi jom......mtk halalkan yerr akak2 semua...hehee


IKAN SIAKAP BERSOS HITAM
Dari Resepi IKAN TILAPIA BERSOS HITAM
By:
Ummi @ Home Sweet Home
Source Saba: Kak Azlita Aziz ~ Masam Manis

Bahan - bahan:1 ekor siakap sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
3 cm halia - dicincang
2 sudu besar cili kisar/cili giling
2 sudu besar kicap pekat ABC
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh cuka makan
sedikit air (+- 1/3 cawan)
garam dan gula secukup rasa
1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
1/2 biji lobak merah - hiris bulat
daun bawang untuk hiasan

Cara - cara:Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang.


Thursday, April 26, 2012

Bubur Pulut Hitam


Assalamualaikum wbt..salam hari khamis buat semua.....morning all!...sini masih subuh..tp seyes dah terang benderang mcm tengahari..nmpk mcm makin panas aje dubai skg nih..tetibe rindu dgn ame (hujan)...huhu..harap2 hari ni memberikan seribu keceriaan buat semua..amin...

arini xdek nk bebel byk....sebelom housekeeping dtg..baik kite update cepat2 hehe...kalo x...lame tau nk tgu diorg ni siap kemas....haaii mcm laa umah besar sgt hua hua hua...arini nk tayang menu simple aje...rasenye semua org pandai buat bubur ni...tp xpe kite nk tayang jgk....saje utk rujukan masa hadapan...bkn utk kite aje..anak buat kite....anak kite...cucu cicit kite...biar diorg tau....mak sedara, mak, dan nenek diorg pon tau buat bubur nih..haha...ape la kite merepek ni....ermm sbny nk habaq dulu2 mase kite zaman2 skolah ..zaman anak dara...kite xreti tau masak bubur ni..pernah buat smpi hangus masuk cik tong....sehari umah berbau mcm bnd yg berkerak2..hhahaha...nasib la...sape suh masak tp leh tertido kan...pastu ngade xnk tny mak awal air cukup ke x...maunyelaa hangit..huhu...terpakse laa p carik kedai beli kuih lain nk cover balik..ehhee...kenangan ni masih segar lg dlm ingatan..biase laa zaman budak skolah..harap2 anak, cucu, cicit kite x ikut jejak kite sudah kan..kalo x...yarabi....buruknyee perangaii..hehe..ok jom kite semak resepi la...resepi ni kite amik dr sitiazma dr my resepi...yok kite semak yok...


Bubur Pulut Hitam
Source: Sitiazma ~ myresepi

Bahan - bahan:
  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka) | saba xletak
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)
Cara-cara
  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.

Wednesday, April 25, 2012

Khao mok Kai @ Nasi Komok @ Nasi Minyak Thai



Assalamualaikum wbt....n3 kedua utk arini....tp kene update laju2....xle nk berpoye2 dah...sbb skg dah thari...ni kes nk lawan ngantok aa nih....mak kite pesan...ibu mengandung xle tido tengahri..kang baby beso dlm perot susah plak...maka...kene laa buat sesuatu kan..nk masak...masih awal...teteibe pk masak jd malas....haha pestime!

kali ni nk share plak menu smlm...ntah kenapa laa rs bersemangat gile nk update menu  ni...sbb ape..haa sbb menu ni teramat sangaattt laa sedap....ter amat dah..sangat laa plak..ape laa punye tatabahasa cenggini...maklumlah laa kan dah tercampur jepon dan arab....jadik laa JERAB...hehehe....ampun yerr cikgu bahasa melayu...hihi...org kate lom cube lom tahu....bile dah cube resepi ni...waaddduhhh...tak cukup u!....eh ni pantun 2 kerat ke hape?....seyes...smlm bersemangat waja turun kedai pg beli ayam..padahal kaki ni mmg malas gile nk berjalan...sbbnye kalo da masuk kedai tuh...macam2 godaan...dgn tgk makanan sedap2 nye...bau aiskrim kt baskin robin nye..mane laa boleh tahan...ni pon jalan sambil tutup2 mata..cekup sekor ayam...sayur2 sikit terus blah....kalo x...habis laa..kompem laa p hangkut mcm2 penuh bakul..ottosan tgk pon errmmm diam ajela...org tgh mengandung..hahaha..sabo jela kan...

menu ni..kite mmg dah tergoda gile mase tgk umah kak ayu...rupenyee org thai pon pandai makan nasi minyak ehhh hehehe....tp bak kate kawan kite plak....org kelate...kalo die nk masak xreti..kalo nk makan..die langkah aje sungai golok....mak oiiii smpi gitu sekali....nk tau sedap kite x..die suh kite cube....bersungguh-sungguh masak smlm..siap awal gile..kul 11 da start masak....mood apekah ini? kite pon pelik..bile test..waduh.....ottosan ckp...ayang ade nasik lagik? adoiiii mane ade dah..kite dala nk diet...kurangkan pot nasi die mtk lagi??? saba jela...kalo kak ayu bg 9.5 rating...kite bg 12/10!...hahah siap lebih gitu hehehe....ok jom kite semak resepi yer..mekasih buat semua di atas resepi yg sedap ni...mtk halalkan jgk resepi nyee tau...



Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Minyak Thai
Resepi asal:
Kak Azian , Aisya Khuzaimah
Sumber: Kak Anna, Kak Ayu, Kak Tun
Utk resepi ni kite gune style kak ayu, kak tun , dan kak anna..mekasih semua..
 


Rempah Komok

  • 2 sk serbuk kari ayam/daging
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sk serbuk ketumbar
    1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk kayu manis
  • 1 sk garam
  • 1sk gula


Bahan2 Nasi
  • 5 cawan beras basmathi - tun guna 2 cawan | saba buat 2 cawan jgk
  • 4 sudu minyak sapi - saba pakai 2 sudu
  • 4-5 ulas bawang merah* - 1 bg bawang besar
  • 1 Inci halia*
  • 4 Ulas bawang putih* - 2 ulas
  • 3 batang akar ketumbar
  • 2-3 Sudu rempah komok - 2 sudu besar
  • 200 ml susu cair - 1/2 cawan
  • 1 ekor ayam - 6ketul
  • 8 cawan air - air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
  • 2 bay leaf- optional
  • bawang goreng
    (*Hiris benda bertanda*)
Cara2
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar. tun masukkan masukkan bay leaf.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit (Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar, tun lumur dgn lebihan rempah komok). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri. tun bakar atas non-stick pan.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.




Bahan Sos Cili
  • 1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
  • 6 biji cili merah*
  • segenggam cili padi*-(Ayu tambah)
  • 4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
  • 2 Ulas bawang putih*
  • 4 tangkai daun ketumbar
  • gula, garam ,cuka - secukup rasa
Cara2:
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
atau boleh guna sos resepi kak anna:


Sambal/Sos Nasi Khao Mok

  • 6 biji Cili merah *
  • 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
  • Daun Ketumbar *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia *optional
  • Cuka
  • Garam
  • Gula *lebihkan
  • Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.

Cara-Cara :
  • Blender bahan bertanda (*).
  • Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
  • Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
  • masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
  • Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
  • **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..
utk tambahan kite gandingkan nasi ni dgn acar jelatah....ehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...