Saturday, March 26, 2011

buuuuussssyyyy

as salam

arini saba sgt2 busy kt dapo..almaklumlahh nk menyambut kepulangan 'pak menteri' sebok..hehe..
saba da siap buat 2 dessert....DADIH STRAWBERRY & CREAM PANACOTTA WITH RAISIN & WALNUT...esok pagi2 kene bangun awal giler sbb nk masak nasi beriani, dalca, ayam beriani, daging prune and then banana roll...malam ni kene bersilat lg untuk buat muffin coklat ...aiihh....mcm nk masak untuk kenduri kan....alang2 xpela....bg hubby happy sikit....sbb die ckp da muak mkn makanan jepon..cian plak...nnti saba post pic dan resepi okeyy

Friday, March 25, 2011

KUIH SAGU @ BRONOK

KUIH SAGU @ BRONOK

mesti pelik keje saba duk update resepi dr petang td kan....erm sbny saba nk kopipes semua resepi dlm laptop ni dalam blog saba...bkn ape senang nk carik, boleh share and at the same time..saba mmg da gilerr bosan arini....keitai saba arini sunyi sepi...hubby lgsg xcall...suppose kalo da kt area hiroshima slu da ade line...tp mayb die bz kot....emmm xpe saba jela.....
kuih ni kegemaran saba setiap pagi...resepi ni berjaya digodek dan dikopipes dr
SINI hehhehehe.....selamat ade....byk resepi jenis kukus saba mmg lemah betol nk main kukus2 nih...sbb 2 pengukus kt umah ni..selalu jek masuk wap air die tuh...da xtau nk buat mcne dah..bungkus dgn kain pon xjalan jgk...kalo mengepau....kompem menangis nye lahh tgk hasilnye....
ok layan resepi ok

KUIH SAGU @ BRONOK
Source:ummuayman.wordpress


Bahan-Bahan:

2 cawan biji sagu (rendam dulu selama 1 jam untuk kembangkan biji sagu)
1 1/2 cawan gula

3 sudu besar perisa sirap ros/ pewarna merah

2 cawan air
Kelapa parut ambil yang putihnya saja
Secubit garam
Cara membuat:

1. Sejat sagu yang direndam tadi. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air.

2. Masukkan gula dan perisa sirap ros menggunakan api yang perlahan kerana sagu mudah melekat pada periuk jika api besar. Kacau tanpa henti hingga ia menjadi pekat.

3. Kacau sehingga sagu kelihatan berkilat.Jika terlalu keras hingga sukar nak kacau,tambah air sedikit dan kacau lagi. Tutupkan api.

4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.Potong mengikut citarasa. Gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul garam.


ok selamat mencuba ok...

BROWNIE COKLAT & WALNUT

BROWNIE COKLAT & WALNUT
resepi bersambung lagi....kite layan brownie plak...buat baru ni sempena makan2 utk Officemate hubby dtg Japan...Resepi godek dr majalah RASA keluaran Sept 2010....bwk majalah dr msia tau dak....hehehehe

BROWNIE COKLAT & WALNUT
Source: Majalah RASA

Bahan2...

  • 100 gm coklat masakan, dicincang
  • 80 gm tepung gandum
  • 2 sudu besar serbuk koko--- diayak bersama gandum
  • 90 gm gula kastor
  • 2 biji telur a
  • 1 sudu besar krim
  • 90 gm minyak jagung
  • 50 gm walnut yg telah dibakar
Cara2nya..

  1. Cairkan coklat dgn kaedah double boil atau gunakan microwave.
  2. Putar tepung, gula, serbuk koko,dan minyak jagung sehingga sebati sahaja dan tak perlu kembang.pastikan adunan tidak berketul2.
  3. Masukkan walnut ke dalam adunan tadi dan kacau rata dgn menggunakan spatula.
  4. Tuangkan adunan ke dalam loyang bersize 9" yg telah digris.
  5. Bakar pd suhu 175 degree selamat 20 minit atau sehingga masak.sejukkan.
  6. Hias dgn coklat ganache di seluruh brownie.Potong kecil dan hias mengikut kesukaan anda...


ok selamat mencuba yeeee........

KERABU SEAFOOD

KERABU SEAFOOD


Okeh....kite layan resepi kerabu seafood plaks...resepi same jgk mcm tadi cume kite tambah seafood....nk tmbh seafood lain pon boleh jgk...

Bahan2..

  • 300 gm sotong- direbus
  • 300 gm udang - direbus
  • 1 biji tomato
  • 2 batang daun sup
  • 2 batang daun bawang
  • 5 tangkai cili padi
  • 1/2 bawang holland - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • sebiji lemon - diperah airnya
  • garam dan gula
  • sebiji carrot - dihiris
  • sebiji apple
  • sedikit ikan bilis
  • kacang tumbuk
Cara2nya..

  1. Potong/ hiris bahan2 mengikut citarasa. Masukkan semua ke dalam mangkuk dan gaul sebati
  2. Setelah itu masukkan sotong dan udang yg direbus tadi.
  3. Perahkan lemon dan masukkan garam dan gula
  4. Sedia untuk dihidangkan.
ok selamat mencuba....

KERABU MANGGA

KERABU MANGGA

layan resepi kerabu mangga plak okey...resepi dari keratan majalah mingguan wanita keluaran 14 sep 2007...hehhee lame tau saba kumpul resepi2 nih..sejak dari u lg mmg suke simpan resepi...laya zaasss ok..

KERABU MANGGA
Source: mingguan wanita

Bahan2
  • 5 biji mangga muda ( dimayang)
  • 3 biji bawang besar (dimayang)
  • 2 batang serai (dimayang) ----- saba x letak
  • 2 batang bunga kantan ( dimayang) -----saba x letak
  • 10 biji cili padi dihiris
  • 3 helai daun limau purut
  • 10 gm kacang tumbuk
  • 1 biji lemon - diperahkan
  • sedikit garam dan gula
ni saba tambah
  • 1 batang carrot
  • 1 biji apple (dipotong nipis2)
  • ikan bilis
  • hirisan daun bawang
Cara2nya..

  1. Mayang bahan2 di atas ikut citarasa...
  2. Dalam satu mangkuk, satukan semua bahan, perahkan lemon, dan masukkan gula dan garam...
  3. Satukan sehingga mesra dan boleh disejukkan ke dalam peti ais sebelom dihidangkan...
ok selamat mencuba yeee

CREAM PUFF

cream puff



As salam semua..

layan resepi cream puff atas permintaan kawan2 kt fb....sbnyy da lame dah buat....sbb br ade blog...bior la pic lapok..kite nk taruk jugaks...resepi dapat dr akak ipar die blajaq kt kelas bakery in kemaman ler..

resepinye..

CREAMPUFF

Bahan A
  • 750 gm air
  • 250 gm marjerin
  • 450 gm tepung
  • 9 biji telur a
  • garam
Cara2nye
  1. Masak air sehingga mendidih.masukkan marjerin dan garam
  2. Tuangkan air mendidih tadi ke dalam gandum kacau sebati
  3. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam piping bag ( ade nozle bentuk bunga skali) dan boleh bentukkan sepeti creampuff
Bahan B (inti)
  • 500 gm susu cair
  • 150 gm gula pasir
  • 25 gm butter
  • 65 gm tepung jagung
  • 25 gm tepung kastard
  • 2 biji telur
  • esen vanilla
Cara2nya..
  1. Satukan semua bahan
  2. Masak di atas api perlahan sehingga pekat
  3. Sesudah sejuk boleh masukkan ke dalam kulit creampuff tadi.

Ok senang je resepinye kan...ok selamat mencuba........
CREAM PUFF

SAMOSA IKAN

karipap2 sape nk karipap.....

bekalan frozen ku...



As salam semua..

ini dia hasil karipap frozen ku arini...samosa ikan lah..org ganu panggil....terlebih rajin nk penuhkan frozen food memikirkan hubby balik dr seatrial ahad ni..sure die nk melantak gile22 lah..
eceli resepi dpt dr sini...SINI Ssaba kopipes jela sbb da malas nk taip...saba tgk resepi die lebih kurang mcm mak saba selalu buat...cume mak saba slu pakai 2 cawam tepung 4 sudu marjerin...kalo pakai minyak ni mcm liat sikit la doh tuh saba rase....ok layan resepi ok..kali ni saba pakai ikan saba....ok...


KARIPAP INTI IKAN @ SAMOSA IKAN


Bahan Kulit Karipap :
3 cawan tepung gandum - saba gune 2 cawan jek2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan) - saba guna 4 sudu marjerin dicairkanSedikit air
garam.

 Cara Membuat:
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.

Bahan Inti Karipap:1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya------ saba pakai ikan saba1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
2. Masukkan dalam kuali isi ikan dengan santan, kacau hingga hampir kering.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan.
6. Ambil doh karipap canaikan dan letakkan doh dalam acuan karipap.Masukkan sesudu inti. Boleh juga dikelim tepi karipap dengan tangan. Goreng sehingga kekuningan.
 
 

samosa ikan saba

FAMOS AMOS COOKIES

FAMOS AMOS COOKIES
as salam semua..
kembali bersiaran..arini saba da start rase boring lps 4 ari duk sorg2 kt japan nih..hubby naik kapal...utk seatrial seminggu...kene tgu ahad baru balik...da boring tahap gaban dah nih..
arini pagi2 bute saba bangun semangat gile nk buat karipap...eh samosa ikan....same je mcm karipap tp kalo kt ganu inti ikan jek trus tukar nama samosa ikan....tp picca belom disnap lg...sebelom tuh saba masukkan resepi famos amos cookies nih..eceli resepi ni sbb otter sikit2 dr laman web allrecipe.com & myresepi.com...dulu try yg pki telur rs xsedap la.++ yg ade walnut tuh pon hubby xsuke sgtdie lg suke yg granula.... lgpon xpki telur resepi ni lagi rangup....die mcm lebih kurang mcm scone la....

ok layan resepi ok..
  • 1 cawan tepung gandum

  • ½ sudu kecil baking powder

  • ⅛ sudu kecil garam

  • 1/2 cawan gula perang 

  • ½ cawan butter

  • 1/2 cawan granula ( campuran bijirin..kalo xdek leh ltk cornflakes jgk)

  • ½ cawan choc chip...lebihkan kalau suke

  • sedikit essen vanilla.



  • cara2nya..

    Didalam bekas..gaul rata semua bahan2 diatas sehingga sebati..bentukkan bulat2 seperti famos amos dan bakar dgn suhu 160 degree selama 20 minit sehingga kembang dan masak...

    tips: lepas masak cookies ni nmpk mcm lembik its ok..sbb nnti die sejuk die akan keras dan rangup...
    ok ni cookies paling sedap dan kesukaan saba dan hubby..leh kate every week kene penuhkan balang...

    segar dr oven...hehe

    hasilnyee...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...