as salam
arini saba sgt2 busy kt dapo..almaklumlahh nk menyambut kepulangan 'pak menteri' sebok..hehe..
saba da siap buat 2 dessert....DADIH STRAWBERRY & CREAM PANACOTTA WITH RAISIN & WALNUT...esok pagi2 kene bangun awal giler sbb nk masak nasi beriani, dalca, ayam beriani, daging prune and then banana roll...malam ni kene bersilat lg untuk buat muffin coklat ...aiihh....mcm nk masak untuk kenduri kan....alang2 xpela....bg hubby happy sikit....sbb die ckp da muak mkn makanan jepon..cian plak...nnti saba post pic dan resepi okeyy
Saturday, March 26, 2011
Friday, March 25, 2011
KUIH SAGU @ BRONOK
KUIH SAGU @ BRONOK |
kuih ni kegemaran saba setiap pagi...resepi ni berjaya digodek dan dikopipes dr
SINI hehhehehe.....selamat ade....byk resepi jenis kukus saba mmg lemah betol nk main kukus2 nih...sbb 2 pengukus kt umah ni..selalu jek masuk wap air die tuh...da xtau nk buat mcne dah..bungkus dgn kain pon xjalan jgk...kalo mengepau....kompem menangis nye lahh tgk hasilnye....
ok layan resepi ok
KUIH SAGU @ BRONOK
Source:ummuayman.wordpress
Bahan-Bahan:
2 cawan biji sagu (rendam dulu selama 1 jam untuk kembangkan biji sagu)
1 1/2 cawan gula
3 sudu besar perisa sirap ros/ pewarna merah
2 cawan air
Kelapa parut ambil yang putihnya saja
Secubit garam Cara membuat:
1. Sejat sagu yang direndam tadi. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 cawan air.
2. Masukkan gula dan perisa sirap ros menggunakan api yang perlahan kerana sagu mudah melekat pada periuk jika api besar. Kacau tanpa henti hingga ia menjadi pekat.
3. Kacau sehingga sagu kelihatan berkilat.Jika terlalu keras hingga sukar nak kacau,tambah air sedikit dan kacau lagi. Tutupkan api.
4. Tuang ke dalam bekas dan sejukkan.Potong mengikut citarasa. Gaulkan kuih dengan kelapa parut yang telah digaul garam.
ok selamat mencuba ok...
Labels:
kuih muih
Location:
Utazu Station, Japan
BROWNIE COKLAT & WALNUT
BROWNIE COKLAT & WALNUT |
BROWNIE COKLAT & WALNUT
Source: Majalah RASA
Bahan2...
- 100 gm coklat masakan, dicincang
- 80 gm tepung gandum
- 2 sudu besar serbuk koko--- diayak bersama gandum
- 90 gm gula kastor
- 2 biji telur a
- 1 sudu besar krim
- 90 gm minyak jagung
- 50 gm walnut yg telah dibakar
- Cairkan coklat dgn kaedah double boil atau gunakan microwave.
- Putar tepung, gula, serbuk koko,dan minyak jagung sehingga sebati sahaja dan tak perlu kembang.pastikan adunan tidak berketul2.
- Masukkan walnut ke dalam adunan tadi dan kacau rata dgn menggunakan spatula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang bersize 9" yg telah digris.
- Bakar pd suhu 175 degree selamat 20 minit atau sehingga masak.sejukkan.
- Hias dgn coklat ganache di seluruh brownie.Potong kecil dan hias mengikut kesukaan anda...
ok selamat mencuba yeeee........
Labels:
brownie
Location:
Utazu Station, Japan
KERABU SEAFOOD
![]() |
KERABU SEAFOOD |
Bahan2..
- 300 gm sotong- direbus
- 300 gm udang - direbus
- 1 biji tomato
- 2 batang daun sup
- 2 batang daun bawang
- 5 tangkai cili padi
- 1/2 bawang holland - dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- sebiji lemon - diperah airnya
- garam dan gula
- sebiji carrot - dihiris
- sebiji apple
- sedikit ikan bilis
- kacang tumbuk
- Potong/ hiris bahan2 mengikut citarasa. Masukkan semua ke dalam mangkuk dan gaul sebati
- Setelah itu masukkan sotong dan udang yg direbus tadi.
- Perahkan lemon dan masukkan garam dan gula
- Sedia untuk dihidangkan.
KERABU MANGGA
KERABU MANGGA |
KERABU MANGGA
Source: mingguan wanita
Bahan2
- 5 biji mangga muda ( dimayang)
- 3 biji bawang besar (dimayang)
- 2 batang serai (dimayang) ----- saba x letak
- 2 batang bunga kantan ( dimayang) -----saba x letak
- 10 biji cili padi dihiris
- 3 helai daun limau purut
- 10 gm kacang tumbuk
- 1 biji lemon - diperahkan
- sedikit garam dan gula
- 1 batang carrot
- 1 biji apple (dipotong nipis2)
- ikan bilis
- hirisan daun bawang
- Mayang bahan2 di atas ikut citarasa...
- Dalam satu mangkuk, satukan semua bahan, perahkan lemon, dan masukkan gula dan garam...
- Satukan sehingga mesra dan boleh disejukkan ke dalam peti ais sebelom dihidangkan...
CREAM PUFF
![]() |
cream puff |
layan resepi cream puff atas permintaan kawan2 kt fb....sbnyy da lame dah buat....sbb br ade blog...bior la pic lapok..kite nk taruk jugaks...resepi dapat dr akak ipar die blajaq kt kelas bakery in kemaman ler..
resepinye..
CREAMPUFF
Bahan A
- 750 gm air
- 250 gm marjerin
- 450 gm tepung
- 9 biji telur a
- garam
- Masak air sehingga mendidih.masukkan marjerin dan garam
- Tuangkan air mendidih tadi ke dalam gandum kacau sebati
- Masukkan telur dan pukul hingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag ( ade nozle bentuk bunga skali) dan boleh bentukkan sepeti creampuff
- 500 gm susu cair
- 150 gm gula pasir
- 25 gm butter
- 65 gm tepung jagung
- 25 gm tepung kastard
- 2 biji telur
- esen vanilla
- Satukan semua bahan
- Masak di atas api perlahan sehingga pekat
- Sesudah sejuk boleh masukkan ke dalam kulit creampuff tadi.
Ok senang je resepinye kan...ok selamat mencuba........
CREAM PUFF |
SAMOSA IKAN
As salam semua..
ini dia hasil karipap frozen ku arini...samosa ikan lah..org ganu panggil....terlebih rajin nk penuhkan frozen food memikirkan hubby balik dr seatrial ahad ni..sure die nk melantak gile22 lah..
eceli resepi dpt dr sini...SINI Ssaba kopipes jela sbb da malas nk taip...saba tgk resepi die lebih kurang mcm mak saba selalu buat...cume mak saba slu pakai 2 cawam tepung 4 sudu marjerin...kalo pakai minyak ni mcm liat sikit la doh tuh saba rase....ok layan resepi ok..kali ni saba pakai ikan saba....ok...
KARIPAP INTI IKAN @ SAMOSA IKAN
Source:http://ummuayman.wordpress.com/
Bahan Kulit Karipap :
3 cawan tepung gandum - saba gune 2 cawan jek2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan) - saba guna 4 sudu marjerin dicairkanSedikit air
3 cawan tepung gandum - saba gune 2 cawan jek2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan) - saba guna 4 sudu marjerin dicairkanSedikit air
garam.
Cara Membuat:
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.
Bahan Inti Karipap:1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya------ saba pakai ikan saba1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya------ saba pakai ikan saba1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
2. Masukkan dalam kuali isi ikan dengan santan, kacau hingga hampir kering.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan.
6. Ambil doh karipap canaikan dan letakkan doh dalam acuan karipap.Masukkan sesudu inti. Boleh juga dikelim tepi karipap dengan tangan. Goreng sehingga kekuningan.
FAMOS AMOS COOKIES
FAMOS AMOS COOKIES |
kembali bersiaran..arini saba da start rase boring lps 4 ari duk sorg2 kt japan nih..hubby naik kapal...utk seatrial seminggu...kene tgu ahad baru balik...da boring tahap gaban dah nih..
arini pagi2 bute saba bangun semangat gile nk buat karipap...eh samosa ikan....same je mcm karipap tp kalo kt ganu inti ikan jek trus tukar nama samosa ikan....tp picca belom disnap lg...sebelom tuh saba masukkan resepi famos amos cookies nih..eceli resepi ni sbb otter sikit2 dr laman web allrecipe.com & myresepi.com...dulu try yg pki telur rs xsedap la.++ yg ade walnut tuh pon hubby xsuke sgtdie lg suke yg granula.... lgpon xpki telur resepi ni lagi rangup....die mcm lebih kurang mcm scone la....
ok layan resepi ok..
cara2nya..
Didalam bekas..gaul rata semua bahan2 diatas sehingga sebati..bentukkan bulat2 seperti famos amos dan bakar dgn suhu 160 degree selama 20 minit sehingga kembang dan masak...
tips: lepas masak cookies ni nmpk mcm lembik its ok..sbb nnti die sejuk die akan keras dan rangup...
ok ni cookies paling sedap dan kesukaan saba dan hubby..leh kate every week kene penuhkan balang...
segar dr oven...hehe |
hasilnyee... |
Subscribe to:
Posts (Atom)