Wednesday, October 30, 2013

Sira Labu.... I'm Back!!!!!!!!!!!!!!!



Assalamualaikummmmmmmmmmmmmmm...... ade sape2 tak? hihihi fuhh fuhhh fuhhhhhh adoi penatnye nk tiup habuk ni...nk bukan aje bersawang ni da jd rumah sarang namanye hua hua hua.. umah da lame xmasuk ni haaii ntah pape jadik la...smpi pintu umah sendiri pon xreti nk masuk....terkial2 arini pestime nk update blog dr tanah air malaysia..haha.. da dkt 5 bulan kite da back for good.. baru arini dpt kesempatan nk update... almaklumlah kan...kite balik sebelom pose...mcm2 hal nk kne buat... nk kemas barang lagik laaa kan..smpikan arini pon ade dkt 1 bilik lg kotak yg tak kemas hehe....---->mem malas....ape leh buat... kalo nk cite psl balik ni..haii alamatnye smpi esok pagi pon xhabis....kne buat 1 n3 khas..tp mcm biase mem malas....heheh



ermmm nk ngomel ape pon mcm da kering...ape nk jadik ni....adoyai...menaip pon jarang2... adeh kite layan resepi jela yer...menu simple2 aje utk pembukaan rumah arini....ceh housewarming dgn sira labu jekk ke saba?? haha...xle ler nk masak dasyhat2 mcm dedulu ...almaklumlah yat dah makin lasak..leh jalan... bz dgn die je skg...nk masak pon mcm org pencuri...senyap2 aje mase die tido...kalo nk snap2 lagik la...asyik kene berebut kamera dgn die jek huaaaa saba jela... ok la jom kite layan resepi la k....mudah aje ni....selamatmencube! 


Sira Labu

Bahan - bahan:
1 biji labu kuning
11/2 liter air - sesuaikan mengikut bekas utk rendaman labu
1 sudu teh kapur
1 keping gula melaka / 4 sudu gula perang
8 biji cengkih
2 helai daun pandan
1 cawan air - utk rebus labu



Cara - cara:
  1. Potong kulit labu sehingga bersih. Kemudian rendamkan labu di dalam air sehingga tengelam dan masukkan kapur..Seelok-eloknya rendamkan labu semalaman utk mendapat kulit yg keras jika tidak boleh rendam selama 8 jam. Kemudian, bersihkan labu yg telah direndam dan toskan.
  2. Jerang air di dalam periuk, setelah itu masukkan daun pandan dan susun labu seelok - eloknya tidak bertindik. Masukkan gula melaka / gula perang dan cengkih.
  3. Biarkan seketika, masak labu tadi dgn api yang perlahan dan biarkan sehingga air sedikit kering.
  4. Sejukkan di dalam peti ais utk rasa yg lebih enak. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...