Thursday, May 31, 2012

Laksa Penang ~ Resepi II



Assalamualaikum wbt..salam khamis buat semua...harap2 semua dalam keadaan sihat sejahtera laa ehh....arini lambat plak dpt bersiaran...dr subuh da siap edit gambar...igtkan dpt laa masukkan n3 awal2...sekali housekeeping datang punye laa lame...dgn nk repair lampu lg...adoyai.....berjam2...sabo jelaa kan..

maka dgn itu...errrmmmm terpakse laa buat n3 versi laju2..hhehehe...skg dah kul 12..slunye kite mmg da masuk "office" utk siapkan minum petang dulu...pastu br siapkan makan utk dinner..hehe...

ok jom laa layan menu feveret ni k....simple, mudah..tp boleh habiskan kuah smpi ke titisan akhir kan kan kan.......hehehe..sedap giler.....mekasih buat mat gebu di atas resepi yg best ni k....mtk panjangkan dan halalkan resepinyee tau....hehehe layan zasssss...


Laksa Penang ~ Resepi II
Source: Che Mat Gebu ~ Tiffinbiru

Bahan Kuah :-)
500 g ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan
3 camca makan petis*
3 camca besar air*(*dibancuh rata)
2 liter air
4 - 5 keping asam gelugor
15 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (mat guna 2)]
2 camca besar gula
Garam secukup rasa
150 g bawang merah *
1 ulas bawang putih*
2 cm belacan*
15 tangkai cili kering, direndam*
3 batang serai, dihiris*
1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)

Bahan Lain :-)
Mee laksa
Bwang besar, hiris halus
Daun pudina, hiris
Nenas, dihiris
Timun, dihiris
Hirisan cili merah
Belahan limau kasturi
Taugeh
Telur rebus dibelah 2


Cara membuatnya :-)
  1. Rebus ikan dengan asam gelugor hingga masak. Asingkan tuang dan isi, tumbuk isi ikan hingga hancur dan masukkan kembali dalam air rebusan. Kisar halus tulang ikan, tapis dan masukkan dalam air rebusan ikan tadi.
  2. Bubuh bahan2 kisar halus, daun kesum, bunga kantan, petis, gula pasir dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga kuah agak pekat.
  3. Isikan laksa dalam mangkuk sesuai, susun bahan2 lain dan tuangkan kuah panas tadi, perah jus limau kasturi sebelum dimakan...Sedappppppp!!!!!!!!

Wednesday, May 30, 2012

Roti Jala & Kari Ayam



Assalamualaikum wbt.....wordless wednesday!!!....mmg wordless laaa tetibe je arini br nk muncul...da seminggu tak bersiaran...harap2 kawan sihat2 laa hendaknya...tuan umah? alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik...tp biase laa makyung skg da 33 weeks...amatlah tgh bersabar nak tgu si kecik kuar...skg kdg2 cepat aje rs penat..buat keje sikit...pause..bhenti..kadang2 suh suami yg sambung esp nk basuh pinggan....xlarat nk berdiri lelame...dishwasher plak kalo nk suh die basuhkan pinggan..jgn harap laa nk bersih....

arini syukur berjaya jgk jari jemari ni menaip...biorle 1 word pon...tuh da cukup happy...da bpe ari nk update sbny...cume byk urusan yg lain yg perlu dibereskan...ahad lepas en somi xsihat sakit dada katanya....yela skg da summer...panas mmg tak terkata dgn sand storm lg mmg cpt kene sakit..itu sbb kite yg mak yung ni pon...cpt aje rs penat..kuar kejap nk beli brg je pon da rs nk fiitaaam...panasnye yarabi..tuhan aje yg tahu...xle imagine mcne nk deliver mase tgh peak summer nnti..bak kate doktor...mase kite deliver tuh..suhu leh cecah 53 degree tau...uwaaa...berasap berapi laaa duk sini...sabo jela..

ok jgn bebel bebyk yeee mak yung....jom kite semak resepi plak..menu ni kite buat sbb da lame ngidam nk makan roti jala...skg ni kann asyik ngidam mcm2 aje...haii mcne laa nk buat ni...mekasih buat empunye resepi..aishiteru81...sedap roti jalanya...lembut aje....izinkan kite share resepi kt sini lak yer...



Roti Jala & Kari Ayam
Source: Aishiteru81 ~ myresepi

Bahan - bahan:
  • 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan minyak
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam
  • lain-lain: acuan roti jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar sangat lubangnya.

Untuk Kari Ayam :
  • 7 ketul ayam (dibersihkan dan dibasuh dengan tepung gandum)
  • 4 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • sejemput asam jawa
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 2 sudu lada boh
  • 1 biji kentang
  • 1 btg lada hidup
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 cawan minyak untuk menumis
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
  • sedikit garam
  • setgh batang karot ~ saba tambah
  • beberapa biji tomato ~ saba tambah

Cara-cara

  1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
  2. Tapis adunan tadi.
  3. Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
  4. Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak payah terbalikkan.
  5. Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan. Mostly dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan air. Sambil2 tu, mari kita masak kari ayam.
  6. Tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk.
  7. Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, serbuk kunyit... kacau sebentar dan masukkan ayam.
  8. Masukkan santan, kentang, lada hidup, kayu kayan tadi & garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia.

Thursday, May 24, 2012

Strawberry Shortcake Mont Blanc



Assalamualaikum wbt.....salam hari khamis buat semua....sihat tak?? kite alhamdulillah arini sihat2 aje...alhamdulillah arini masih dpt bersiaran seperti yg diharap2kan dr smlm...igtkan mood ke laut dah...tp syukur diberi kekuatan lagik..arini kite nk tayang menu lom basi lagik..hehee sbb baru aje buat petang semalam...masih ade lg 1 slice utk ottosan makan..die ckp...sayang nk makan semua..simpan utk esok 1 slice..heehe..ini pon buat atas permintaan ottosan tersayang..



Errmm di Japan...strawberry shortcake adalah kek paling femes dan paling digemari...die musti ade ichigo (strawberry) dan jugak cream yg sgt2 sedap ala2 mcm aiskrim gitu....mont blanc cake ponn antara yg femes jugak......ape tuh mont blanc?? eehh jgn tny kite yer.....kite xdek laa pakar sgt22 dlm dunia baking nih...ni pon masih lagi tahap sekolah tadika yg xlulus periksa lagik.....hehehhee...bak kate ottosan..mont blanc ni keknye mcm kat atas kite tayang tuh....die slunyee ade garis2 jalur2 xkisah laa perisa or warna ape..mayb style agaknye....haaiii mcm2 nihonjin ni cipta resepi kan...tp sorry kite mmg xtau asal usul mont blanc ni dr mane...jgn marah kite bg info salah tau....kite cume tau mont blanc tuh ade jalur2 kat atas tuh jee hehehehhehehe...ngelat....ngelat....
tp kite rs asal mont blanc ni dr italy....dan die musti ala2 mcm spagetti gitu...kalo kt itali slu die ade chestnut "spageti" on top.....tp...tapi....xkn laa shortcake ni nk ltk chestnut kot kan.....so ni cume satu variety laaa utk nmpk lebih cantik...kunun..kununyee hehehe
.....** ampunkan patik kalo info ni salah dan merepek..tp ni sumber ottosan kite...kalo nk marah....mai cekik ottosan kite yer..hihihihi**


utk kali ni...jom kite semak resepi kek yg paling mudah, sedap, mantap, terangkat..dan sewaktu dgnnye...kite buat kek ni kejap aje...dlm sejam da siap...bahan2 pon sonang...hehe..mule2 resepi ni kite rujuk kt buku 500yen tuh...yg kite beli kt nihon dulu..tp ade kanji yg xfhm plak...godek punye godek jmp laa resepi kt umah kak hana...jiran kite dolu2 kt kanazawa..(jiran ken ke kak?? mak aii jauhnyeee kan hehe)...pastu idea utk mont blanc ni datang bile rujuk kt cookpad...olahan dr nyonta....so dr 3 sumber ni..maka terjadilah strawberry shortcake mont blanc yg comot ni.....hehehehe...tp kalo ikut ottosan...senyum meleborrrrr aaa die kan...dpt kek mcm ala2 nihon kite...ces...ces..ces...ok mekasih buat semua di atas bantuan kecemasan resepi yg mantap.....2 thumbs up ok....jom semak resepi jom..



Strawberry Shortcake Mont Blanc
Sumber & Idea Mont Blanc: Nyonta ~ cookpad
Sumber Resepi : Buku Masakan 500yen & Kak Hana ~Hanamemories

 
Bahan-bahan (loyang 18cm) | saba pakai loyang panjang utk roti
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat) | saba pon skip step ni
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling


Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.


ni buku 500 yen yg kite gune tuhh..

 

Wednesday, May 23, 2012

Cekodok Pisang Gebu



Assalamualaikum wbt....salam sejahtera buat semua...wordless wednesday!..hahaaha tetibe je arini muncul naip kt blog...dah dkt seminggu tak bersiaran arini br dpt muncul....gomen ne minna san...since last week kite busy...almaklumlah laa kan mak yung skg dah sarat masuk 8 bulan...da xlame sgt2 dah nk due ni...kalo kat msia kalo da 8 months musti lg byk kali kene jmp doktor kan..same laa kite kt sini...3 hari berturut2 kene ulang alik hospital...hari khamis lepas scan organ baby....alhamdulillah semua normal dan ok..position baby pon ok....berat baby skg 1.7kg..dan expected mcm arituh jgk..baby boy..uwaaaa ureshiii....tp yg xbest...berat kite hny naik 800gram..tp doktor marah die ckp kite naik berat terlalu byk?????what??? bukan ke kene naik 1kg sebulan...xpasai2 plak kene amik darah utk test kencing manis lg....doktor arab ni...sgt2 pening tau....pakar dietetik ckp kite kene naik lg sbb sepanjang preggie kite hny naik 6kg shj...kalo ikut bmi kite boleh/kene naik dlm 10-12kg...doktor ante natal plak suh decrease berat....so mane satu nk ikut nih????? kite sbny kan da xlarat nk ikut diet doktor dubai ni..kdg2 rs mcm ntah pape2..kdg2 kite smpi rs xdek energy sbb xckp zat..imagine laa kan nasi kene makan 5 sudu...pastu bile die cek berat baby die ckp kecik plak dah...waduh dugaan betul utk ibu mengandung ni..kalo 8 months pastu die nk suh decrease berat lg..alamatnye bpe kg laa baby kite nnti kan.....totemo shinpai desu!!!!!!!...ahhh doakan laa smg semua ok dan selamat sehingga hari bersalin yer.....kalo ikut nafsu...sebelom bersalin nk bantai semua makanan sebelum masuk pantang..almaklumlah pantang plak bulan pose....tergugat iman tau ouls....huhuhu..ermmm so sbb nila...mood nk blogging asyik suram aje..mak yung tgh kerisauan..huhuh...

ok la..jgn emo2..xbaik nnti baby pon macam aje....jom kite semak resepi lahh...cekodok ni jgn sape2 mtk tau...semua da dingap masuk perot dah...rasenye da lame sgt xmkn cekodok...mase buat tuh...haii kalo ikutkan nafsu nk ngap aje semua...tp memikirkan tgh preggie kene laa pantang sikit kan...dpt 2 ketul pon jadik laa....tuh pon buat paling kecik..lepas nafsu baby dlm tummy ni...agaknye yg slu meleleh airliur mase tido sbb nk makan cekodok kot..hehe dpt je terus stop hehe...kali ni buat...mmg gebus habis...almaklumlah kan...gune resepi abg mat gebu kite..tp kite derhaka sikit tambah baking powder dgn sebiji telur....seyes gebu...dan kt luar die rs rangup sgt2...kerak2 kecik die tuh pon...waduh berebut dgn ottosan nk habiskan..ehhee ok jom kite semak resepi yer..



Cekodok Pisang Gebu
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula peerang @

1/3 camca besar gula halus | saba ltk gula halus
1 cawan tepung gandum
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

1/8 sudu baking powder | ni saba tambah
1 biji telur | ni saba tambah



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit. | saba masukkan sekali telur dan baking powder
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...




Wednesday, May 16, 2012

Spagetti Bolognese with Turkish Meatballs Kofta



Assalamualaikum wbt..kabare semuaa...gomen ne..tuan umah br dpt update...ni pon tersekat2 kt draft...almaklumlah br nk recover demam..kali ni demam sgt2 laa sengasara tambah2 lg tgh preggie kan...mood ke laut china selatan aje..esok ade check up baby harap2 demam ni cepat2lah ok..mcm xbest laa plak kan nk p check up kite plak demam..sure kene bebel berbakul2 nye laa....huhuhu doakan kite yer...harap2 semua sahabat2 semua pon dlm kesihatan yg baik hendaknye....skg ni musim panas kan...bykkan minum air masak...kite ni kes kurang minum air masak la cepat aje kene demam...

kali ni kite xle nk bercerite panjang...kepala masih weng2 lg...kite just nk tayang menu yg dah lepas..mase tgh sihat ehehe...spagetti bolognese ni kite buat atas permintaan en somi...kite gandingkan dgn meatball kofta....meatball kofta ni sbny menu yg femes kt tanah arab ni....mmg byk je kedai jual....slu org india mkn kofta dgn kari....tp kali ni kite buat makan dgn spagetti...macam ala2 meatball ikea gitu...rase die...ermm ckp ckp la..sedap tau....kali ni sy just pakai ready mix punye kofta....nnti saba show gambar die...tp kalo nk buat sendiri pon boleh jgk....mekasih buat mutiarazura di atas resepi spageti yg mantap ni...kite suke rase yg authentic cenggini cewah.....ok jom semak resepi k..


Spagetti Bolognese with Turkish Meatballs Kofta
Source Spagetti : mutiarazura ~ myresepi
Source Meatball: Jenny Sanders ~ food.com
Spagetti Bolognese
Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 2 batang celery – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 1 kiub stok daging lembu (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
  • NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
  8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Turkish Meatballs Kofta
Source: Jenny Sanders ~ food.com


utk resepi meatball ni saba pakai ready x kofta..kt sini byk jual..mcm gambar kt sini yer...tp kalo xdek boleh refer resepi kt bwh ni okey...

jika pakai kofta mix ni boleh refer bahan-bahan seperti arahan pada paket
Bahan - bahan utk meatball:


Directions:

  1. Make the bread crumbs by breaking up 2 slices of stale but not dried out whole wheat bread into the bowl of a food processor.
  2. Whizz until finely crumbed.
  3. Add the ground lamb and the egg, and process until blended.
  4. Add the spices, garlic and parsley.
  5. Process the meat well to achieve a fine texture.
  6. Roll the mixture into small meatballs (I use a melonballer) or finger shaped patties using dampened hands.
  7. You may cook them at once, or refrigerate the mixture for several hours.
  8. (If your meat is very fresh, you can divide it in half and wrap part well in plastic for the next day's meal.) Heat the oil in a heavy skillet, and fry the balls or patties until cooked through and evenly browned. | saba rebus di dalam air dan masukkan ke dalam kuah spagetti
  9. The meatballs should be stirred several times, the patties turned once.
  10. Remove them with a slotted spoon to drain
  11. Serve the meatballs hot or at room temperature as an appetizer
  12. Lovely with a yogurt or tahini sauce, on a bed of rice or in a pita.


nota: cara saba, lepas bulat2kan bebola meatballs kofta ni, saba rebus di dalam air sehingga ia terapung..kemudian masukkan ke dalam kuah spagetti bolognese tadi...





akhir kata...

"HAPPY TEACHERS DAY BUAT SEMUA GURU DI SELURUH MALAYSIA....JASAMU AKAN KU KENANG SEHINGGA KE AKHIR HAYAT"





Monday, May 14, 2012

Ikan Goreng Sambal Tomato


Assalamualaikum wbt...salam hari isnin buat semua....genki? alaaaaa kite ni tgh demam sbny....da bpe ari xsihat....tp arini gagahkan jugak nk mengupdate sbb da indu sgt....bpe ari xbukak blog....smlm lgsg xle bangun....bab masak jgn cite la kan...da berapa hari gantung kuali..huhuhuh....sbny jumaat lepas saba buat makan2 utk member2 kt sini..masak nasi kerabu, cupcakes dll.....mase tuh sihat lg...cume selseme aje......mase khamis mmg da xsedap badan...tp bilerehat cukup2...igt dah sihat dah...alih2 lepas majlis makan2...terus tumbang....fingsannn.......badan serta merta jd panas..huhu...kite rs badan skg xdpt nk terime lg cuace panas kt sini....xtau nk ckp mcne la...rs mcm panas melampau pon ade ni...lom lg masuk bulan 6&7 suhu leh cecah 50 lebih.......haaii menangis laaaa kite duk dubai ni.....huuhuhh...doakan kite smg cepat sembuh yer.....amin..

arini kite nk tayang menu mgu lepas...menu ikan...haaaiiiii ikan lagik...xhabis2 menu ikan kan,..hehehee ape leh buat sejak preggie mmg kuat makang ikang sungguh kite ni..hehe...tp xpela kan....variasikan menu...kali ni...kite bermenukan ikan kerapu plaks.....dek kerana dah boring dgn sweet sour...bile try goreng sambal tomato perrrrrgggghhh sedap jgk..pekene dgn nasi putih kosong aje pon masihh laju jeee kite makan......sedap simple tp sedap..hehe...menu ni kite amik dr majalah rasa......jom kite semak resepinyee yer..



Ikan Goreng Sambal Tomato
Source: Majalah Rasa

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal - bersaiz besar | saba pakai kerapu
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa - disapu pada ikan bawal


Bahan sambal:
10 batang cili padi
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 biji buah tomato - dipotong wedges
250ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan yang diperap tadi sehingga garing. Angkat dan asingkan.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan dikisar halus sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan air, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga sebati dan masukkan buah tomato secukupnya.
4. Apabila kuah sudah hampir masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali, tuangkan kuah ke atas ikan goreng tadi dan hidangkan ketika masih panas. Sedia untuk dimakan.


Wednesday, May 9, 2012

Siakap Bakar Berempah Woku



Assalamualaikum wbt....kabare semua.......diharapkan sihat2 belaka yer...arini mood rajin da dtg balik...tp rsenyee kejap aje ni...sebelom melepak melayan cite korea balik kikiki....mmg da addicted betol dgn cite LOVE RAIN tuh ape nk jadik daaa....huuhh...busy dgn keje pon busy jgk..tp cite bab drama korea tuh adohaiii xsenang kirije jadiknye...asyik nk buat keje cepat2 sbb nk melayan drama...nasib xgantung kuali aje kan hehee.... kalo kite start gantung kuali....alamatnyee kene tarik tingee dgn en somi nnti....ampunnn...


cite bab ikan bakar ni...ni menu mgu lepas gk tau...kt sini asyik melayan ikan beso2 aje...hehehe...bkn ape....ottosan kalo ikan kecik2 die main jeling2 aje xmo makan..nk ikan beso yg boleh diratah2 gitu...adoiii anak tekak jenis ape laa tuh yer....kt sini saba jarang goreng ikan...dan saba pon kurang minat sbb lebih suke ikan yg di stim / di bakar...saje nk kurangkan penggunaan minyak..ehhee...kt sini plak..ikan yg beso die..kdg2 lebih murah dr malaya...itu yg syok sikit bile kt sini...kite boleh bargain rege ikan kt fish market....kdg2 saje2 buat xjadik beli ckp mahal..last2 die bg laa murah ehhehee...lepas beli ikan ni..bile balik blur nk masak mcne lg...rasenyee da mcm2 resepi kite try dah...last2 p nyelam umah kak ummi jumpe resepi ni terus jatuh cintan cintun gitu....segala bahan-bahan die pon cukup lengkap ....ape lgg kan..mule laa menggodek..hehee...kite dan ottosan bg 10 thumbs up utk resepi ni..mmg sedap sgt2..bau die pon harum dgn daun2 yg pelbagai tuh....mekasih buat kak ummi di atas sharing resepi ni yer...mtk halalkan resepinyee tauuu....




SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap)
Source : Majalah Sedap
Source Saba: Kak Ummi Zaihadi


Bahan:- (akak wat sukatan untuk seekor ikan) * same mcm saba jgkk

  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni) | saba letak
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap:-
  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek) | saba pakai daun salad jugak
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...



Tuesday, May 8, 2012

Kuih Puteri Ayu


Assalamualaikum wbt...ni n3 versi update laju2..hehehe sbny tuan umah byk kirije lg nk dibereskan..tp dek kerana dr smlm pk nk sgt2 update..maka luangkan laaa kejap even menu simple aje...hehe...menu ni sbny kite buat beberapa hari lepas...saje utk hubby mmg ngidam nk makan ++ nk bg utk kawan kite....sbny da lame xmkn tau....bile dpt makan rasa puas sgt2...

ok la kite xnk cite byk k...jom kite semak resepi...kite amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis dan resepi asal dr kak rohaya1710 myresepi...lembut gebu aje..nk sukat pon senang...mtk halalkan resepi yer....


Kuih Puteri Ayu
Resepi Asal : Kak Rohaya1710 ~ myresepi
Source Saba: Kak Ros Jintamanis


Bahan-bahan ( 25 - 30 biji )

2 biji telur
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudukecil ovellete
1 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau * saba ltk kaler kuning, hijau, coklat, dan pink
kelapa putin + dgn sikit tepung gandum dan garam


( ros tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)

Cara-cara

1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg.
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan dan kukus lebih kurang 7 minit.


Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com

-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, ros pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru ros masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.

*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*

1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.

2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).

3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.

Monday, May 7, 2012

Nasi Ayam Penyet


Assalamualaikum wbt..salam hari isnin buat semua.....lame dah xbersiaran....hehee....harap2 semua dlm keadaan sihat dan happy2 selalu yer....sbny kite skg da dilanda perasaan malas plak nk memblogging....mood mmg tgh merundum habis ni...lately bile da start melayan k-pop, melayan cite korea..ni laa masalahnye..terus jd malas...tp masak tetap rajin ok....skg kt kbsw tgh duk show drama LOVE RAIN......ala yg berlakon kt Hokkaido tuh..mmg seyes melekat ajelaa kt depan tv....hero die pon syok ensemmm tp lupe plak dahh namenyee sape hehe..

arini kite nk tayang menu mgu lepas...sbny smlm cube gak utk update tp..adoii..xjadik sbb vitamin m ni...susah betol nk ilang...nasi ayam penyet ni menu kegemaran kite suami isteri...kalo cite bab sambal die.....perrgghhh kite arituh mmg buat pedas....mmg terangkat la...rs nk melecur bibir pon ade..tp sedap...mmg suke pedas2 gitu...kalo xpedas....ottosan ckp....kalo x KARAI(pedas)..oishi jannai yo...(ntah betol ke x ayat kite ni..lupe dah nihonggo)..ok jom kite semak resepi ok....mekasih buat blogresepi di atas resepi yg mantappp nih...hehehe...layannnnnnn....



Nasi Ayam Penyet
Source: Blogresepi ~ myresepi
Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.

Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa

Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

 

Cara-cara:

Untuk Ayam Penyet
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
     
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi
  1. Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...