Monday, April 30, 2012

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum wbt....salam hari isnin...selamat pagi buat semua...harap2 dikurniakan kesihatan yg baik buat semua ok...arini alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bersiaran..even lambat dr semua org...hehe..yela kan...duk dubai ni..bezanye 4 jam...bile nk update tuh..rasenyee mcm da lambat ajeeeeeeeee kite ni update.

erm arini just nk tayang menu mgu lepas..sbb mcm biase laa kan..weekend tuan umah busy dgn macam2..ni pon kire syukur dpt update..kalo ikut mmg xsempat..biaselaa kan..isnin..mcm monday blues jgk la..arini dgn housekeeping...pastu nk masak...mcm2 lg la...smlm lepas pg check up...balik umah..saba dan ottosan dan nekad..akan start walking setengah jam tiap2 hari lepas makan utk bakar kalori...bkn ape..sediakan payung sebelom hujan..kang tetibe kencing manis naik kang susah plak..so kite ikut jela..smlm jgk saba start malam xmakan nasi...cume ratah2 lauk dan amik 1 mangkuk kecil oat dan susu low fat...bangun pagi ni..timbang aikkk dah turun...ermm leh amalkan jgk ni..perot pon xrase kenyang sgt...bile buat kuih tuh...saba rasa laa jgk kan...amik la seketul dr 1 loyang tuh...kene laa merasa kang xpsl nnti kempunan..hehe..ok laa berbalik pd kek gula hangus..ni kek kegermaran kite...bile raye..dulu mak kite wajib buat tiap kali raye...dulu kecik2 kite panggil mcm kak nor jgk kek span..xpon kek hitam..mak kite dulu buat...sebiji mcm style arwah kak nor..gune smpi 12 biji telur..pastu peram laa berjam2..baru jadik lobang2 die...mak kite kalo kek die xberlobang sgt...die mesti rase sedih....huhuh..ok laaa jom kite semak resepi k..kite cedok resepi ni dr umah kak nor...mekasih yerr kak nor..mtk halalkan resepinye tau..


Kek Gula Hangus
Source: Kak Nor Secubitgaram

(resipi asal arwah emak K.Nor)

1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..



Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

 
updated:

Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
 

 

Sunday, April 29, 2012

Ubi Kayu Sira Gula Melaka



Assalamualaikum wbt...salam petang semua..ehh petang ke? kt malaysia sure dah malam kan...hihi..ape khabar semua yerk..harap2 semua dlm kesihatan yg baik..begitu juge saba kt sini...arini lambat dpt bersiaran sbb pagi td ade check up baby kt hospital...arini check up kejap aje..sbbnye selasa ni kene dtg lg utk dgr talk psl diet pemakanan..haha...nk gelak pon ade rs...setakatnye kalo ikut result kencing manis...kire atas tong la!......nyaris2 nk kene...tp utk elak akan jd..sbb doktor ckp lagi dkt nk bersalin lg byk posibility die..so die suh p dgr talk psl mcne nk diet...kite ni punye laa da kontrol makan...smpi kdg2 kene gastrik tau lapa sgt2...mayb sbb saba ni jenis kuat makan kot sebelom ni...bile da kene sekat2 gini..mak oi...bersabar aje...demi akachan tersayang kan...hehehe

cite bab menu..saje nk update jgk even menu simple...bkn ape..saje utk simpanan, kenangan, tatapan, dan rujukan saba..kawan2...dan anak2 dan cucu saba akan datang hehe...ubi kayu sira ni...feveret tau..tp bile preggie ni...xle makan byk...sbb die da kabo...tambah lg gula..lg laa byk gulaaa jadiknyee kan..tp sbb mmg da teringin sgt2...amik laa makan seketul...kalo x..pg pasar je...tgu jee tgu kt ubi kayu..kaki mcm melekat xmo gerak..kt kemaman ni..kalo musim tengkujuh ermm jangan ckp la..xpyh beli..tarik je ubi kayu belakang umah..hhehe...kdg ade yg jual pon xsmpai sehengget sekilo..kt sini...hohoho mahal yarabi..7 hengget sekilo ok....sabo jela..ok jom semak resepi jgn bebel byk2 laa.....



Ubi Kayu Sira Gula Melaka
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

Bahan-bahan:

300gm ubi kayu | dibuang kulit

150gm gula Melaka
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Air secukupnya untuk merebus ubi

Cara memasak:
1. Rebus ubi kayu dgn air sehingga empuk.Air agak2 menutupi ubi kayu.

2. Masukkan daun pandan masak lg sehingga empuk.
3. Setelah ubi hampir empuk, masuk gula melaka dan garam.
4. Biarkan air sedikit kering kemudian tutup api..enak di makan ketika sejuk.

Friday, April 27, 2012

Ikan Siakap Bersos Hitam

Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua yg disayangi...Alhamdulillah masih di panjangkan umur dan diberikan  kesihatan yg baik sehingga ke hari ini...hari yg cerah...mood pon kul 4.30 pagi pon dah bergelak ketawa dgn ottosan...harap2 hari ini memberi seribu keceriaan jgk buat semua...

arini saba just nk tayang menu lepas...selepas tergoda dgn ikan kak ita...pastu p jenguk plak kt umah kak ummi...mmg tak tertahan nafsu...ikan kt dlm esbox mcm memanggil2 aje.....sgt muda...hasilnye...aduhai...esok kene pg pasar cr ikan siakap lagikkk.....seyes sedap..menepati citarasa suami isteri....sang suami plak.....kalo da sedap mane boleh stop makan kan....mtk lagik...aiii mane ade ikan lg dah...slu mmg masak seekor2 je....hehehe..kite bg 2 thumbs up utk resepi ni...kalo pekene dgn nasi panas..sambal kicap dan cili pon jadik....licin berkilat pinggan uols....tak pyh susah2 cuci..hehehe....ok arini nk jd baik...xmo bebel byk2...mekasih buat kak ummi dan kak azlita diatas resepi ni....kalo masuk umah kak ita...tergoda tgk gambar cantik2...kalo masuk umah kak ummi...mmg rambang mata xtau nk nerai resepi mane..semua buat baby rs terliur aje..hehe...ok jom kite semak resepi jom......mtk halalkan yerr akak2 semua...hehee


IKAN SIAKAP BERSOS HITAM
Dari Resepi IKAN TILAPIA BERSOS HITAM
By:
Ummi @ Home Sweet Home
Source Saba: Kak Azlita Aziz ~ Masam Manis

Bahan - bahan:1 ekor siakap sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
3 cm halia - dicincang
2 sudu besar cili kisar/cili giling
2 sudu besar kicap pekat ABC
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh cuka makan
sedikit air (+- 1/3 cawan)
garam dan gula secukup rasa
1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
1/2 biji lobak merah - hiris bulat
daun bawang untuk hiasan

Cara - cara:Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang.


Thursday, April 26, 2012

Bubur Pulut Hitam


Assalamualaikum wbt..salam hari khamis buat semua.....morning all!...sini masih subuh..tp seyes dah terang benderang mcm tengahari..nmpk mcm makin panas aje dubai skg nih..tetibe rindu dgn ame (hujan)...huhu..harap2 hari ni memberikan seribu keceriaan buat semua..amin...

arini xdek nk bebel byk....sebelom housekeeping dtg..baik kite update cepat2 hehe...kalo x...lame tau nk tgu diorg ni siap kemas....haaii mcm laa umah besar sgt hua hua hua...arini nk tayang menu simple aje...rasenye semua org pandai buat bubur ni...tp xpe kite nk tayang jgk....saje utk rujukan masa hadapan...bkn utk kite aje..anak buat kite....anak kite...cucu cicit kite...biar diorg tau....mak sedara, mak, dan nenek diorg pon tau buat bubur nih..haha...ape la kite merepek ni....ermm sbny nk habaq dulu2 mase kite zaman2 skolah ..zaman anak dara...kite xreti tau masak bubur ni..pernah buat smpi hangus masuk cik tong....sehari umah berbau mcm bnd yg berkerak2..hhahaha...nasib la...sape suh masak tp leh tertido kan...pastu ngade xnk tny mak awal air cukup ke x...maunyelaa hangit..huhu...terpakse laa p carik kedai beli kuih lain nk cover balik..ehhee...kenangan ni masih segar lg dlm ingatan..biase laa zaman budak skolah..harap2 anak, cucu, cicit kite x ikut jejak kite sudah kan..kalo x...yarabi....buruknyee perangaii..hehe..ok jom kite semak resepi la...resepi ni kite amik dr sitiazma dr my resepi...yok kite semak yok...


Bubur Pulut Hitam
Source: Sitiazma ~ myresepi

Bahan - bahan:
  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka) | saba xletak
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)
Cara-cara
  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.

Wednesday, April 25, 2012

Khao mok Kai @ Nasi Komok @ Nasi Minyak Thai



Assalamualaikum wbt....n3 kedua utk arini....tp kene update laju2....xle nk berpoye2 dah...sbb skg dah thari...ni kes nk lawan ngantok aa nih....mak kite pesan...ibu mengandung xle tido tengahri..kang baby beso dlm perot susah plak...maka...kene laa buat sesuatu kan..nk masak...masih awal...teteibe pk masak jd malas....haha pestime!

kali ni nk share plak menu smlm...ntah kenapa laa rs bersemangat gile nk update menu  ni...sbb ape..haa sbb menu ni teramat sangaattt laa sedap....ter amat dah..sangat laa plak..ape laa punye tatabahasa cenggini...maklumlah laa kan dah tercampur jepon dan arab....jadik laa JERAB...hehehe....ampun yerr cikgu bahasa melayu...hihi...org kate lom cube lom tahu....bile dah cube resepi ni...waaddduhhh...tak cukup u!....eh ni pantun 2 kerat ke hape?....seyes...smlm bersemangat waja turun kedai pg beli ayam..padahal kaki ni mmg malas gile nk berjalan...sbbnye kalo da masuk kedai tuh...macam2 godaan...dgn tgk makanan sedap2 nye...bau aiskrim kt baskin robin nye..mane laa boleh tahan...ni pon jalan sambil tutup2 mata..cekup sekor ayam...sayur2 sikit terus blah....kalo x...habis laa..kompem laa p hangkut mcm2 penuh bakul..ottosan tgk pon errmmm diam ajela...org tgh mengandung..hahaha..sabo jela kan...

menu ni..kite mmg dah tergoda gile mase tgk umah kak ayu...rupenyee org thai pon pandai makan nasi minyak ehhh hehehe....tp bak kate kawan kite plak....org kelate...kalo die nk masak xreti..kalo nk makan..die langkah aje sungai golok....mak oiiii smpi gitu sekali....nk tau sedap kite x..die suh kite cube....bersungguh-sungguh masak smlm..siap awal gile..kul 11 da start masak....mood apekah ini? kite pon pelik..bile test..waduh.....ottosan ckp...ayang ade nasik lagik? adoiiii mane ade dah..kite dala nk diet...kurangkan pot nasi die mtk lagi??? saba jela...kalo kak ayu bg 9.5 rating...kite bg 12/10!...hahah siap lebih gitu hehehe....ok jom kite semak resepi yer..mekasih buat semua di atas resepi yg sedap ni...mtk halalkan jgk resepi nyee tau...



Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Minyak Thai
Resepi asal:
Kak Azian , Aisya Khuzaimah
Sumber: Kak Anna, Kak Ayu, Kak Tun
Utk resepi ni kite gune style kak ayu, kak tun , dan kak anna..mekasih semua..
 


Rempah Komok

  • 2 sk serbuk kari ayam/daging
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sk serbuk ketumbar
    1/2 sk serbuk jintan putih
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk kayu manis
  • 1 sk garam
  • 1sk gula


Bahan2 Nasi
  • 5 cawan beras basmathi - tun guna 2 cawan | saba buat 2 cawan jgk
  • 4 sudu minyak sapi - saba pakai 2 sudu
  • 4-5 ulas bawang merah* - 1 bg bawang besar
  • 1 Inci halia*
  • 4 Ulas bawang putih* - 2 ulas
  • 3 batang akar ketumbar
  • 2-3 Sudu rempah komok - 2 sudu besar
  • 200 ml susu cair - 1/2 cawan
  • 1 ekor ayam - 6ketul
  • 8 cawan air - air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
  • 2 bay leaf- optional
  • bawang goreng
    (*Hiris benda bertanda*)
Cara2
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar. tun masukkan masukkan bay leaf.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit (Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar, tun lumur dgn lebihan rempah komok). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri. tun bakar atas non-stick pan.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.




Bahan Sos Cili
  • 1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
  • 6 biji cili merah*
  • segenggam cili padi*-(Ayu tambah)
  • 4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
  • 2 Ulas bawang putih*
  • 4 tangkai daun ketumbar
  • gula, garam ,cuka - secukup rasa
Cara2:
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
atau boleh guna sos resepi kak anna:


Sambal/Sos Nasi Khao Mok

  • 6 biji Cili merah *
  • 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
  • Daun Ketumbar *
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci Halia *optional
  • Cuka
  • Garam
  • Gula *lebihkan
  • Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.

Cara-Cara :
  • Blender bahan bertanda (*).
  • Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
  • Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
  • masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
  • Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
  • **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..
utk tambahan kite gandingkan nasi ni dgn acar jelatah....ehhee

Cream Puff


Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san...arini lambat sikit bersiaran...skg br kul 9.30 pagi sbny..lmbt sbb manyak plak mslh time nk edit picture nk ltk watermark ni..adoii..die asyik hang...kene off...hang kene off...agaknye die da nk suh tuan umah berehat dah kot..hehehe...mane laa leh berehat dapo wajib berasap..kalo gantung kuali....naik muak laa nk makan nasi arab ari2...sbny saba dan suami da bosan gile nk makan makanan arab atau makanan india..hehe...padahal sbny..kami xreti nk makan mcne..hihihihi,....(uwaaa tutup muka malu!)..kt sini semua benda kalo nk makan mesti die bg laban / yogurt...kite plak xreti nk cicah mane...kalo makan nan...die bg laban pastu sayur2 segar mcm sawi carrot dgn salad..kite plak..kalo makan ni...nk rase ape kan....kadang2 kalo jalan2 tuh terpakse bawak sos cili or garam sendiri..sbb masakan kt sini xdek rase...uwaaa tensen mak....sbb tuh kt blog ni...kite xpnh nk nerai masakan arab hihih....kantoi malu..


berbalik pada resepi....hehee...arini nk share menu 2 ari lepas....kite buat cream puff ni sbb indu sgt dgn akak kite..kak nor...kakak kite ni berniaga kek dan kuih muih..die mmg amik tempahan ..almaklumlah kan...slu masuk cooking class...bile berniaga tuh nmpk laa usaha die...kite suke makan cream puff akak kite sbb die punye tak terlalu manis dan pastry die sgt2 lembut...pastu leh mintak2 nk size mcne...slu kalo die buat kecil2 comel soonaannggg aje masuk mulut sebijik2 gitu...ermm sedap...bile da rindu ..buat cream puff ni...tanda ingatan serog adik kpd seorg kakak yg tgh rindu rinduan ni...terasa la jgk terubat...bile laa agaknye dpt balik malaysia yer..huhuh..utk pengetahuan...saba skg da 7 months...dan ramai yg bertanya nk bersalin kt mane...ermm kalo ikut perancangan kt Dubai ni...sbb kite ni da xle naik flight dah...lgpon semua pakej check up dan bersalin kite da siap sedia kt sini..so kene laa terime jd anak dubai nnti..hehee...harap2 segala2nye di permudahkan urusan laa yer...ok2 da mkin panjang plak karangan kite...igt xmo ngomel byk2..ni dah mcm nk jd novel laa plakk adooyaii...k jom kite semak resepi yer..mekasih kpd kak yani, kak azlita dan honey di atas resepi cream puff ni...sebelom ni kite pnh buat...tp pakai resepi mase kite masuk cooking class dulu..tp kali ni sje nk test resepi...hasilnyee ermmm yummy......izin kite share kt sini plak yer..

Cream Puff
Source: Kak Yani ~ Myresepi
Source Saba : Kak Azlita Aziz

Bahan - bahan :
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)


 ** kite tambah strawberry sbg hiasan


Cara-caranya:
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.

Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
Masukkan telur, kacau cepat-cepat
Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.




CREAM CUSTARD
by : Honey

Bahan - bahan:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

1 sudu teh esen vanila - ita tambah | saba pon tambah
sedikit pewarna kuning - ita tambah | saba pon tambah

Cara-caranya:
Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.

Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.


**Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.





Tuesday, April 24, 2012

Kek Pisang Gebu



Assalamualaikum wbt & salam ari selasa buat semua....kembali bersiaran!...uwaa arini dpt lagik berpoye2 dlm blog..hehehe...kt dubai ni masih kul 6.50 pagi...alhamdulillah mcm byk free aje arini (padahal byk lagik baju nk digosok ..garu kepala!)...subuh sini makin lame makin awal...tandanya dah nk masuk summer laa tuh kan...kt sini subuh 4.30...syuruk kul 5.50...nak xnk kene laa kite tido awal ari2..kalo x..xpasai2 kang subuh terbabas....ottosan plak...dah selamat smpi ofis..waktu keje die 6.30 pagi....haaii...pesal kite duk cite psl waktu aje nih.....huhu....so...bile da bangun awal gile ni..keje da byk beres...boleh laa kite skodeng umah kawan2 semuaa yerkk hehehe....

arini bangun2 aje...tetibe terigt kat mak dgn ayah..waduhh rindunyee da 2 bulan x jmp mereka..seyes kalo lepas solat sure menitik air mata...lagik2 da masuk 7 months ni...rase mcm alahai i need them besides me...ari2 call..dgr suare je..terus sebak....sobs sobs sobs...ni pon alahaiiii..banjir kang keyborad nih...rindu lerr kt malaysia...rindu laa kopok leko....rindu laa dgn sata...huhu...nk tgu kite lepas pantang...alahai hari2 duk kire..lmbt lg laa dpt balik malaysia....Ya Allah...berikanlah kesihatan yg baik buat mereka...amin...

cite bab kek kt atas tuh....ermmm sbny kek pisang adalah kek kegemaran mak kite...dulu mak kite buat kek pisang kejap aje..die xmain2 laa gune mixer..kadang2 kacau dgn senduk or pakai blender aje...bile terigt kek pisang....aduhaii kek pisang mak kite kalo siap masak...xsmpi setgh jam da habis...sedap sgt2...tp kali ni..kite xpakai resepi mak kite...hehehe saje nk try test resepi kek pisang gebu dr umah kak ros ni....hasilnye...wow mengancam jgk sedap....siap 2x kite buat...sebiji utk makan2...sebijik lagi utk kawan kite dtg umah kite ni...resepi kak ros sgt mudah...sbb kite lg suke kalo kek pisang pakai oil dr butter..same mcm mak kite...lagi lame simpan lg die moist2 gitu..hehee..ok jgn cite byk2 jom kite tgk resepi yer..mekasih yer kak ros...izinkan kite panjangkan resepi kt sini plak k..



Kek Pisang Gebu
Source: Kak Ros Jintanmanis

Bahan - bahan:
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur
** saba tambah chocolate chips sbg taburan/hiasan



Cara - caranya:
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.



Monday, April 23, 2012

Grape Mousse



Assalamualaikum wbt...salam sayang dr saba buat semua yer...da lame rasenye x bersiaran...almaklumlah kan.....mak yung makin lame makin busy dan penat...kalo weekend mmg kite lgsg xberkesempatan utk bukak blog...curik2 pandang tuh ade la...selalunye weekend adalah masa utk masa saba dgn suami...slunye weekend ni kami habiskan masa beli brg dapur kt fish market or kdg2 bile free masa utk jalan2 di dubai ni..ermmm kt sini xdek laa jalan byk tmpt pon..slunye tawaf shopping mall ade la...almaklumlah sini transport agak terbatas....hehe..

arini saba rs xdpt nk gomel byk2...sbb masih byk kerje menanti...tp saba nk share 1 menu best...desset ni saba br aje buat smlm....mmg licin uols...sedap..da lame rasenye sb tak mendessert..ni pon atas permintaan en suami...bile buat mmg seyes xcukup utk kami berdua....sbny saba dpt resepi dan idea dr COOKPAD...ni laman web masak2 ngr Jepon....bg yg faham kanji bhs jepon sure dpt faham...tp saba ni buat2 faham hahah dan mtk pertolongan en suami....utk resepi kali ni..saba olahkan sedikit resepi dia ke dalam bahasa melayu..harap2 kawan2 dpt faham la yer...ok jom kite semak resepi k..



Grape Mousse
Resepi Asal : nyonta ~ cookpad

Bahan - bahan :

Utk Mousse Anggur:
200 ml  Jus Anggur
30 gm gula halus
80 gm yogurt ~ saba pakai yogurt perisa anggur
120 gm fresh cream
5 gm gelatin halal

Utk Jelly Anggur:
200 ml Jus Anggur
3gm gelatin
5 gm gula - jika suka

Hiasan - buah anggur segar

Cara - cara:

Utk membuat Mousse:
1.Putar fresh cream sehingga kental ( letakkan satu mangkuk ais di bawah mixing bowl ). Kemudian sejukkan ke dalam peti ais.
2.Kemudian panaskan jus anggur bersama gula.Kacau sehingga gula larut dan masukkan gelatin..Kacau rata supaya gelatin tidak berketul - ketul.
3.Seterusnya,dengan menggunakan kaedah no 1. masukkan mixing bowl ke dalam bekas yg berisi ais..kemudian masukkan yogurt. Kacau sehingga sekata dan tidak berketul2.
4. Apabila yogurt sudah sebati, masukkan ke dalam cup mengikut citarasa ( cara saba buat layer2 dgn jelly)

Utk Membuat Jelly Anggur:
1. Panaskan jus anggur sehingga mendidih, tambahkan gula dan kacau sehingga larut.
2. Masukkan gelatin dan kacau sehingga tidak berketul - ketul.Ketepikan.

Utk layerkan jelly:
Saba masukkan 2 sudu mousse anggur ke dalam setiap cup kemudian sejukkan ke dalam peti selama 10 minit, kemudian layerkan dgn 2 sudu jelly anggur dan masukkan ke dalam peti ais utk mengeraskannya. Ulang proses sehingga habis.
Utk lapisan jelly terakhir, saba potong anggur segar dan masukkan di bahagian paling atas utk memberikan rasa anggur ke dalam dessert ini.
Kemudian sejukkan kesemua cup selama 2 jam dan enak di nikmati ketika masih sejuk. Selamat mencuba.

Thursday, April 19, 2012

Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih


Assalamualaikum wbt.....ohayou....ape khabar yerr tomodachi semua.....kite alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik....tp pagi ni kepala sedikit weng2....bkn ape..smlm ottosan tido lambat siapkan report...kite plak bile die xdek sebelah mule laa xle tido mencari2...kite rs kite terlelap kul 1.30 pagi dah...pastu tersedap kul 3.50 am ottosan masih duk sibuk menaip lagi....kite ni kalo tido lambat pastu tido xlena tersedar2 gitu cepat aje pening kepala..dulu doktor ckp kite darah rendah..kalo tido terganggu silap aribulan kite leh tahap bile bangun tuh kite muntah2...uwaaa harap2 laa xberpanjangan pening ni...esok member same mrsm kite nk dtg berkunjung kt umah kite ni....tentu byk kirije nk dibereskan...Ya Allah kurniakan laa kesihatan yg baik buatku....amin..
cite bab menu kt atas tuh....menu ni..menu feveret kite...name pon org tganu kan...kalo xsuke laksa ni mmg laa pelik..bg kite..kite lg suke laksa lemak ni berbanding laksa penang ke ape ke..sbb kuah die lemak2 gitu....setau kite org2 dulu buat kuah ni..main perah santan je..masukkan bhn2 terus hidangkan...die xmsak kuah tuh...terus mkn...mmg cukup terasa lemaknye...tp mak kite mmg xsuke gitu...lebih suke kalo santan tuh dimasak sedikit...dan rasa die masih lg same....ade sesetgh plak...xgune cili kering yg dimesin sbg sambal...sebaliknye menggunakan cili boh...dan dihidangkan dgn sedikit garam dan belacan...tp terpulang ikut selera masing2....kite lebih suke jika cili kering dimesin..hehhe...selalunye kan laksa ni menu paling femes time raye...fuhh cite bab raye plak...ni mcm nk nangis kerinduan nihh huhuh....ok la...jom kite semak resepi laa k...kite amik resepi ni kt umah kak noormasri....org tganu jgk xsilap..hehe...mtk halal resepi yerr kak..


Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih
Source: Kak NoorMasri

Bahan untuk kuah:

8 ekor @ 800g ikan selayang2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya2 keping asam gelugursedikit garam




Cara membuat kuah:

Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.




Bahan untuk ulam:

Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang secukupnya dimayang
Kobis diracik halus
Timun dimayang
Daun kemangi - buang tangkai
Taugeh - buang ekor

Sambal belacan:

Cili kering rebus dan toskan]
Belacan] tumbuk atau mesinSket garam]

Wednesday, April 18, 2012

Donut Kentang


Assalamualaikum wbt..konichiwa minna san...selamat petang..lewat dpt bersiaran arini...ehehe...arini kan..ade projek buat mee kuning...sbny kawan saba kt sini da bpe kali ckp dah bosan asyik mkn nasi je...hajat die sbny nk tempah mee kuning dgn saba...tp kesian kt die..saba gagahkan diri buat mee kuning dr kul 6 pagi till 11.30 am..muahaha.....dasyhat kann...seyes mmg mencabar iman sbny buat mee tadi...sbb sekilo...saba buat sorg dan saba plak xcukup dulang besar nk ltk mee yg dah diegelek tuh....apelg...agak tensen bile tgk mee melekat2 sbb sebelom ni buat mee nmpk cantik aje..tp alhamdulillah bile da rebus ltk minyak sikit...mee tuh ok aje laa....arap2 kawan saba berpuas hati...ape yg saba boleh bantu...saba try usahakan selagi termampu...hehehe..dah lepas buat mee...tetibe ottosan plak ckp nk mkn kuih bengkang adoiiii saba je ottosan nih...br je mkn bengkang....sbny saba da muak berbengkang...die plak mmg feveret bengkang..last2 saba mtk tukar buat kek pisang..so 2 pjek berjaye disiapkan...kek pisang masih dlm oven....utk dinner plak....fffuuuuuuhhh tetibe mak buyung rase nk fffiiingggsaaaannnnn daaaaaa hahahahaha.....xpela..dmei suami..kesian jgk kt die...nk makan sedap2..selagi termampu..jgn terberanak kt dapur sudahh kann nauzubillah...
berbalik cite psl donut....ermmm da lame kite tak mendonut sbny...kelmarin tetibe blur xtau nk buat kuih ape....buntu duk pk....last2 yg terlintas donut...waaa rindu jgk sbny nk makan  donut..sbb last mkn donut 2 bulan lepas..peerrghhh kalo kt malaya...xpyh susah2..tunjuk aje kt kedai kan....huhuh...utk kali ni saba buat donut kentang...mmg da sedia maklum kann donut kentang sure gebu gebas...lembut..dan mcm2 lagi laaa kann hehee...tp bile da siap donut ottosan plak tetibe ckp..xnk ade gula...waduh...sabo je...die nk mcm big apple ade coklat...haaiii bini nasib masih ade vitamin r...tp sbny kite pon lg suke kalo ade coklat cenggini....hehee..ok jom kite semak resepi yer..mekasih kak ros di atas resepi ni...mtk halal k..


Donut Kentang
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)

( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)


Caranya:

1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.


3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

Untuk Hiasan :
200g Chocolate masakan - cairkan dgn cara double boil kemudian salutkan pada donut mengikut kreativiti masing masing.

 




Tuesday, April 17, 2012

Blueberry Cheese Tart & Tips dari Kak Azita


Assalamualaikum wbt..ohayou...hehhee kt sini masih pagi k....br kul 11....jgn mare arini menu berderet......sebelum kite melangkah dgn urusan2 kite..izinkan kite update lg 1 n3 utk arini yer...ni pon atas permintaan member sbb nk resepi cistat nih....hehe..ermmm sbny ni kali ke 3 buat cistat...sebelum ade try resepi2 lain..yg alex goh dll..tp ntah mcne tercube resepi kt umah kak hasue...resepi dr kak azita zain ni terus rs jatuh cintan cintun..eeehhhh sedapppppp tauu resepi die...kite sgt2 jatuh cinta dgn dienye tart shell..sedapp....pastu kan bile ltk dlm tupperware yg kedap udara kekal rangup..sbb sebelom ni kite pnh buat...bile esoknye tart shell tuh mcm dah lembik sikit....xrapuh....mcm kene terus gune resepi nih lepas nih hehee...sbny kite buat ni bukan laa rajin sgt nk mencistat...tp ottosan ckp...okasan ottosan nk oka buat menu berlainan ari2...kek, dessert, kuih...dll..mak oii.......mcm mak nenek die nyee permintaan ehh....so kite ni ikut ajelaa....kite buat tart ni sbb nk bg kt kawan die yg baru datang ke dubai ni...die budak baru masuk projek ni..sbb die nye wife lom dtg..so ottosan nk anto laa makanan utk die bersantap..ehehe....syukur berjaya jgk cistat dan respon kawan die pon ckp..xcukup..sedap sgt...mcm kedai....waaaa kembang...bkn kembang kt kite..kembang laaa kt empunye resepi ni k.......hehee..ok jom kite layan resepi...mekasih buat kak hasue & kak azita.....mtk halalkan resepi nyee yer...tp gomen ne..kite nye cistat nye lorekan xcantik..sbb kite xcukup filling so terpakse laa pakai kaler purple aje..papepon tetapp sodappppp


Blueberry Cheese Tart
Source:Rossitamz AzitaKitchen
Sharing By: HaSue ~ sue-hasue.blogspot.com


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :

170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara-cara
1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!



Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita.) :
1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
2. Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...