Friday, March 30, 2012

Ichigo Daifuku


Assalamualaikum wbt...ohayou minna san...salam hari jumaat semua...smg arini beri barakah buat semua ehh...arini syukur masih dpt menari2 jari ni menaip...tp xle nk naip lelama..hehe...ermm arini nk tayang menu jepong plaks...wahh dah lame x mkn mochi...rindu sgt22 sbny....mochi ni sbny kuih glemer jepon ler.....sedap...bg tekak kite...tp ade setgh xle nk telan sbb ckp liat la..manis laa..dll..tp kite kalo bab makanan jepon selagi halal..telan sajaaa....hahaha...ni kire 2nd time kite buat tau..dulu mase mule2 smpi nihon...hubby la racun ckp mochi sedap...nk sdp rase ichigo daifuku lg sedap...ape lgg terus jatuh cintan gitu....mmg sedap...kite igt lg pestime makan kt kyoto...mase tuh rs yg green tea..seyes sedap...mochi yg sedap2 ni kite rs laa kan..kt arashiyama paling sedap..haha pastu kt satu kedai kt asakusa...wahaha..masih kuat lg memori jepongg kite...tuh laa sebab berjaya buat daifuku ni smlm....igt xkonfiden sgt nk buat..tp memikir strawberry yg byk memanggil2..maka buat laa jgk..dulu igt dah tobat...xnk buat sbb smpi melecur2 tangan kite nk bentukkan daifuku ni..tp smlm.....lantak laaa nk buat sbb mmg mengidam giler..hehee....utk resepi ni...kitenye bentuk xcantik....wahhh almaklumlah kan,...ichigo (strawberry) kt sini bentuknyee panjang2 xboolat2...so nk membentuk pon xcantik..huhu hentam sajalaaa kan...utk resepi ni...kite jenguk kt umah jiran lame kite...dulu die kt kanazawa..haha sape lg kan...kak hana la......pastu leh rujuk KOCHIRA,SINI yer.....video ni lg mudah nk faham....ok mekasih yerr semua....arigatou ne...


Ichigo Daifuku
Source: Kak Hana

Bahan-bahan
  • 160g inti kacang merah
  • 100g mochiko@shiratama ko (glutinous rice flour)
  • 2 sudu makan gula
  • 120ml air - resepi asal 100ml
  • 8 biji strawberry kecil - utk ichigo daifuku
  • tepung katakuriko - for dusting
Cara-cara
  • Bulatkan2 inti kacang merah dalam 20g setiap satu. Masukkan skali strawberi jika ingin membuat ichigo daifuku. Ketepikan.
  • Satukan tepung mochi, gula dan air. Kacau rata. Jika ingin buh pewarna atau perasa cam matcha atau sebagainyer bleh letak masa nih.
  • Panaskan kukusan. Kukus adunan tepung tadi lebih kurang 15min.
  • Sediakan dulang.Lapikkan dengan oven paper. Taburkan tepung katakuriko.
  • Apabila tepung mochi dah masak.Angkat dari kukusan dan tuang di atas tepung katakuriko tadi.
  • Ambil sedikit tepung katakuriko di tangan anda agar tidak melekat semasa proses membentukkan daifuku.
  • Proses nih kene berhati2 sbb adunan masih panas. Bahagikan kepada 6-8. Ambil satu, masukkan inti kacang merah dan stoberi tadi dan tutup kemas. Sapukan lebihan tepung katakuriko menggunakan berus.
  • Buat sehingga habis dan siap utk dihidang.


Thursday, March 29, 2012

Strawberry Tiramisu Swiss Roll


Assalamualaikum wbt....ohayou....selamat pagi semua....salam hari khamis buat semua pengunjung shiawase..hehhe..br aje dpt menaip...almaklumlah...mak buyung makin lame makin termengah2 buat keje..tp alhamdulillah masih diberi kesempatan nk share resepi kan..
arini kite xmo lee ckp byk...keje masih menggunung menanti kite...bukit baju ade nk kene tarah, iron baju jgn ckp la...pk nk masak ape lg...adoyaiii nk merepek2 dlm blog ni mcm da kene kurangkan sikit dah..ni komen dan bw pon masih ditunda2 lg...biasenye arini isnin dan khamis cleaner dtg kemas umah..so slunye keje slu terbantot..yela kan...die nk kemas dapo..dan2 nk masak die dtg kemas musti laa xsyok kan..ermm ok la...arini saba nk share resepi smlm...kite buat swiss roll tau....hahah tetibe jd rajin plak...kite igt lg...kelas baking pertama kite attend mase zaman anak dara dulu..kite blaja buat swiss roll..berkobar2 balik umah...ari2 buat swiss roll..makan laa swiss roll family kite nii smpi nk muntah...bile lame da xbuat...skill pon da tarak...uhhuh...arini kite tayang strawberry tiramisu swiss roll..hua hua hua...saje nk perbaih strawberry yg byk gile...dgn nk habihkan mascarpone cheese yg dan nk expired bulan depan...haaii bertambah laa lagik lemak2 tepu ni..tp bkn kite yer...en somi laa..kite ni tukang buat aje...die tukang makan hehee...ok kali ni..resepi swiss roll kite rujuk kt umah kak wan...tp filling die kite buat tiramisu punye...ok jom layan jom..



Strawberry Tiramisu Swiss Roll
Source: Kak Wan ~ Citarasawan
Untuk Swiss Roll:
Bahan A
3 biji kuning telur
75 gm gula halus.
50 ml air.
40 ml minyak jagung.
80 gm tepung gandum -ayak.
1 tsp esen vanila.

Bahan B

3 biji putih telur.
2 tsp gula halus.
1/2 tsp cream of tartar.

Untuk  Hiasan:

Pewarna pink & hijau. ( untuk mencorakkan swiss roll)
Coklat umulco dan lidi.(tak letak)
Untuk Filling:
250 gm mascarpone cheese
150 gm whipping cream | dr peti sejuk
20 gm gula
Cara-caranya:
Untuk Swiss roll: Pukul B hingga kembang dan bertanduk.
Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang.Masukkan minyak dan air serta tepung dan pukul sehingga kembang .Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan kental.
Kaup baik dengan B hingga rata.
Ketepikan 2 1/2 tbsp untuk warna pink dan 2 1/2 tbsp untuk di warnakan hijau.
Masukkan kedua dua kedalam dua piping beg .
Alaskan dulang dengan kertas dan bentukkan buah strawberi seperti gambar diatas dan bakar selama 1 minit dengan kepanasan oven 170 darjah celcius.
Tuang baki adunan keatas kek bentuk strawberi tadi dan ratakan.Bakar hingga masak.
Sejukkan kek sekejap kemudian buang kertas alas yang asal dan ganti dengan yang lebih besar agar senang untuk menggulungnya nanti.

Untuk Filling:
Putar Whipping cream sehingga kental. Kemudian masukkan mascarpone cheese dan gula. Putar lagi sehingga sebati dan kental.
Setelah siap, sapukan pada permukaan swiss roll dan atur buah strawberry yg telah dipotong kecil. Kemudian gulung dgn cermat.
** Cara kita : Kita gulung dgn menggunakan kertas alas yg besar dan alas tikar sushi untuk lebih senang digulung.  
Setelah siap, sejukkan swiss roll di dalam peti dan sedia untuk dihidangkan.



Wednesday, March 28, 2012

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread


Assalamualaikum wbt...selamat pagi buat semua.....harap2 semua sihat2 laa yer...rindunyee nk bersiaran tp apekan daya....tuan rumah asyik bz aje memanjang...so kite amik keputusan utk berehat beberapa hari...boleh gitu kan kan kan....maafkan kite kalo komen yg xdibalas...blogwalking pon jgn ckp la..kan....sabtu lepas kite ade buat jamuan makan2 utk kawan2 malaysia kt sini...saje nk merapatkan lg silaturahim....lgpon sejak dr nihon lg kite mmg slu buat makan2..cume kt sini jarang sikit sbb dah preggie ni xle laa nk kerje kuat sgt..ni pon x secergas dulu....tp alhamdulillah semua berjalan lancar....sempat la kite sediakan nasi hujan panas, ayam masak mera, gulai daging, acar masak kuning, maltseres square, kek buah, kuih bakar, dadih dan beberapa lg kuih....syukur en somi mmg tolong aje sepanjang masa..lgpon utk kawan2 office die jgk kan...sonok plak rase bile masak2 dgn somi....biase kite masak die belom balik keje...ni cuti die tlg...apelaa bising laa dapo..sonok sgt2...

arini sy nk tayang menu 2 ari lepas...uwaaa betapa sakanyee bercuti kan...haha...br arini nk tayang....haiiii.....kite buat roti ni...mak aiii mmg betol2 terliur bile sane sini duk tayang..sbny kt dlm tv arab ni pon ade tayang roti ni...bile tkg rsnye pnh tgk blog kak shidah psl roti ni...ape lg...cepat2 laaa faham resepi...nasib saki baki tepung roti ade lg...menguli laa kite...mase bakar tuh kan..ya allah wangi nyee bau umah....dala roti kite kembang sejambak gile2 punye smpi ottosan tny ni ape.... takot nk makan...hahaa....bile da start makan..mmg xle nk stop..sedap sgt2...kalo panas2 lg laa kan...pekene dgn teh aduhai..terangkat....ok dah2 stop melalut....jom kite tgk resepi..mekasih yer kak shidah sbb berjaya sebarkan virus roti yg best ni..mtk halalkan resepi yerr..


Cinnamon Sugar Pull Apart Bread
Resepi Asal: Joy the Baker
Source: Kak Shidah

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling1 cup gula kasar
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)


Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. Langkah seterusnya, boleh ikut the pictures below. ( saba xdek pic step by step leh rujuk blog kak shidah  & joy the baker yerr)




Setelah dough dipotong dalam step 8, boleh susun dalam loaf pan seperti dibawah. Gris the pan dengan butter dan tepung.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.


Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.



Saturday, March 24, 2012

Ikan Salmon Masak Merah


Assalamualaikum wbt....selamat berhujung minggu buat semua..arini kite sbny busy bebenor...hehee...tp xpe...kite try jugak update even pendek aje...menu ni dah basi dah..tp br je sempat nk update...sbny ottosan nye feveret adalah ikan salmon...maklumla kan..org duk lame kt jepon...ari2 makan salmon fresh..bile duk dubai ni...meroyan laa carik ikan salmon fresh...sini ade je sbny...kt fish market..tp mahal yarabi....pastu amik dr norway plak tuh kan...rasenyee mmg xsesedap mcm kt nihon laaa ermmm nak xnk ottosan usahakan jgk carik kt carrefour...wahh sanggup die balik setgh ekor smpi dkt 3kg...haa makan laa salmon puas2 yerr ottosan...bile da salmon ni...susah jgk xsemua resepi boleh masuk..die sedap kalo steak..mkn ikut resepi japanese..bile masuk bab resepi malaynese waduhh terkial2 pk..maka terjadik laa ikan salmon masak merah ni...kite amik resepi ni dr trymasak ~ kenari... ok jom layannn


Ikan Salmon Masak Merah
Source: Trymasak ~ kenari

Bahan - bahan:
4 hiris ikan Salmon (salmon steak)
4 sudu besar pes cili
2 sudu besar tomato puri
1 biji bawang kuning - potong bulat
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
minyak untuk menggoreng
sedikit air.

Sedikit kicap ** ni saba tambah

Cara - cara:
1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
3. Blend bawang merah, putih dan halia.
4. Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
5. Masukkan sedikit air ( ikut kepekatan yang disukai) saya tak suka cair2... :P
6. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu, renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
7. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas.( sedap dihidang bersama hirisan timun sejuk )


Friday, March 23, 2012

Sira Labu



Assalamualaikum wbt....salam jumaat buat semua....smg di hari yg penuh barakah ni memberikan seribu rahmat buat semua...amin.....ape khabar ehh semua....harap2 semua sihat2 belake yer...kite? hai jgn ckp laa bertambah2 sihat....akachan pon alhamdulillah sihat...ermm arini ottosan dpt coti....fuuhhh sonoknye....kt sini biasenye ottosan keje separuh hari utk hari jumaat...tp disebabkan semalam die shift malam..** tetibe kt sini ade shift plak **.....so arini dpt la coti full day......shiawase ne!!...yela kan..kire die dpt laa coti 2 ari.....cuti bkn sebarang cuti...arini nk kene pg carrefour kt al-ghubaiba tuh sbb nk tukar brg...haiii kt situ ntah nape da byk kali beli beli musti ade problemo...ni beli cereal dispenser ntah mcne plak dlm die xcomplete..xdek penutup....tensen gilerr bile balik umah...harap2 dpt laa tukar balik..huhu

arini kite just nk update menu yg simple aje....pejam mata pon boleh buat kot...menu feveret jugak nih sbny....feveret dr kecik..mak kite kalo buat ni..mesti nk makan je menjilat2 laa piring smpi berkilat..xpyh basuh pon xpe..hehee...sedap sbb kite suke kt luar labu ni die mcm keras2...dlm lembut...lagi2 kalo resepi mak kite ni..die tambah cengkih...waduh..wangi 1 umah....bukan umah je..mulut pon wangi...utk resepi ni..kite ikut style mak kite...jom kite tgk resepi ehh

 


Sira Labu
Source: Saba Shiawasemrsbangpek

 

Bahan - bahan:

1 biji labu kuning  - potong kulit 
11/2  liter air - sesuaikan mengikut bekas utk rendaman labu
1 sudu teh kapur
1 keping gula melaka / 4 sudu gula perang * utk ni saba pakai gula perang aje
8 biji cengkih - lebihkan jika suka
2 helai daun pandan
1 cawan air - utk rebus labu

Cara-cara

  1. Potong kulit labu sehingga bersih. Kemudian rendamkan labu di dalam air sehingga tengelam dan masukkan  kapur..Seelok-eloknya rendamkan labu semalaman utk mendapat kulit yg keras jika tidak boleh rendam selama 8 jam. Kemudian, bersihkan labu yg telah direndam dan toskan.
  2. Jerang air di dalam periuk, setelah itu masukkan daun pandan dan susun labu seelok - eloknya tidak bertindik. Masukkan gula melaka / gula perang dan cengkih. 
  3. Biarkan seketika, masak labu tadi dgn api yang perlahan dan biarkan sehingga air sedikit kering.
  4. Sejukkan di dalam peti ais utk rasa yg lebih enak.


Thursday, March 22, 2012

Nasi Goreng Bollywood


Assalamualaikum wbt....salam khamis utk semua...n3 ni..sbny kite cube auto publish..maknenye sebelom kite beradu menutup mata..izinkan kite menaip 2 3 kerat di dalam blog yg xseberapa nih...sbny time skg ni kul 8 malam...slu kite da terbongkang dah...biase laa kite mmg tido ikut waktu malaya...kul 12 malam....tp malam ni..ottosan pakse kite tido lambat sbb nk teman die tgk tv...hahha...klaka kan....bini ni da kuyu dah....gagahkan jugak...kesian die tgk tv sorg2..kite mmg jenis xmelayan tv sgt..sekali kene pakse..gelisah aje la...tpkse p update blog tetibe malam bute nih heheh...

kali ni kite nk share resepi yg simple...nasi goreng aje...tp ni bkn nasi goreng biase2 tau....nasi goreng bollywood lg....haa jauh tuh mai....sekali da makan terasa duk india pon ade..hihih...sedap...terangkat...lagi2 kalo pedas..uwaaa...thanks buat kak azlita di atas resepi ni....mtk halalkan resepi ni yerr kak....


NASI GORENG BOLLYWOOD
By : Chef Zaidah
2 sudu besar garam Marsala
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukup rasa
150 gm daging ayam ~ di bersihkan dan cincang atau potong kecil
Sedikit minyak masak
2 sudu besar puri tomato ~ ita guna tomato buah
1/2 biji lada bengala oren ~ buang empulur dan dadu kecil
80 gm sayuran campur
5 cawan nasi

Bahan Hiris
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau

Campurkan daging ayam bersama garam marsala, garam dan lada hitam
Perapkan selama 10 minit
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris hingga wangi
Masukkan ayam yg telah diperap tadi dan kacau rata hingga ayam masak sempurna
Kemudian masukkan puri tomato, gaul rata
Selepas itu masukkan lada bengala dan sayuran campur.
Akhir sekali masukkan nasi dan kacau sehingga rata
Sedia dihidangkan.





Wednesday, March 21, 2012

Nasi Ayam Ipoh

Assalamualaikum wbt..ohayou minna san..selamat pagi...ape khabar semua arini yer....arini alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik..mood nk mengupdate pon masih baik..hehe..arini masih seperti smlm...sand storm smpi xnampak pape...sejuk pon sejuk jgk...cuace mcni...wajib jg kesihatan sbb dlm news ckp sape ade asma ke allergic ke senang dpt penyakit...so far kite xdek semua tuh..cume perlu jaga demi akachan kesayangan nih...

arini saba nk share menu yg dah basi jgk...sbny da lebih 10x buat sbny...tp xpnh ade kesempatan nk snap2 dan update gambar nasi ayam ipoh ni...so far....lps pertama kali percubaan mmg kite ikut resepi ni jek...da xgune yg lain...suke sbb nasi die bau harum..hehe..ok mekasih buat kak quinnie yer..mtk halalkan resepi ni yer kak...



Nasi Ayam Ipoh
Source: Quinnie

Bahan-bahan ( sekeluarga )
*BAHAN NASI*
  • 4 mug beras
  • 4 1/2 mug air rebusan ayam
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang putih*
  • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 helai daun pandan
  • 4 sudu mentega
*BAHAN AYAM*
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
*BAHAN SUP*
  • air secukupnya
  • 4 bawang putih diketuk
  • 3 inci halia di hiris
  • 3 helai batang bawang
  • 1 biji sengkuang dipotong dadu
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
*BAHAN CILI*
  • 10/15 biji cili burung
  • 6 biji cili merah
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 5/6 biji bawang putih
  • 1 biji limau kasturi/nipis
  • sedikit air dari air rebusan ayam
  • garam n gula secukupnya
*BAHAN KICAP*
  • 5 biji cili burung
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 4/5 biji bawang putih
  • kicap secukupnya
  • air rebusan ayam secukupnya
  • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
*BAHAN TAMBAHAN*
  • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
  • utk sos kicap tu..letak 2 sudu besar sos tiram..saya tertinggal bahan ni rupanya...sorry pada semua yg dah mencuba resepi ni...saya tak perasan...boleh tambah kicap pekat jika ada...

Cara-cara

  1. mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.
  2. selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
  3. Cara utk masak nasi: mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
  4. Penyediaan ayam: ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan * yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. Cara penyediaan cili: masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. Cara penyediaan kicap: blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah.
  7. Cara penyedian sup: baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup.
  8. selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.

Tuesday, March 20, 2012

Trifle Istimewa Mat Gebu



Assalamualaikum wbt....ohayou gozaimasu minna san...keon wa totemo samui ne....waaaa sejuknyee arini ntah knp laa sejuk sgt ++ ade ribut pasir lg kt luar...smpi bangunan sebelah pon xnmpk pape...even sejuk pon alhamdulillah masih bernafas kt bumi Allah ni....tp sejuk2 ni jgk laa penyebab vitamin M makin bertambah...hua hua hua...sbny malas gile nk menaip arini...dah bpe jam..taip 2 kerat...pause....taip 3 kerat...p makan....taip 4 kerat...tgk tv...uwaaa mood sudah mule menghilang laaa...mcm nk stop blogging pon ade...*tetibe*...huhuhu...tp xpela..kite try jgk arini update...lps ni kalo xupdate sure ottosan tgk n tny..pas kene sengkeh br jalan balik laa kot...as usual nk manje2 dulu hahahaha..

arini kan ..alhamdulillah cek penimbang dah berat da xnaik...syukran..sbb kite da start makan beras utk diabetes mcm herba poney tuh..pastu milo tanpa gula...no juice...just amik buah pear/pisang...biskut, roti bykkan sayur......just amik iron dgn kalsium....alhamdulillah xnaik.....waa lega mak..kalo x..ari2 susah hati....harap2 berterusan mcni..naik cukup2 1kg utk next month....doakanyer...ok laa dah penat cite psl kite...kite semak resepi plak yer..arini saba nk share 1 resepi yg dah basi dah...tp lupe nk update..kes lupe nk transfer gambar laa ni...sbny buat ni sbb tgk kek coklat ade lebih sikit.maka tangan ni gatai laa nk godek2 bg kasik lebih menarik...terjadilah trifle yg menarik ni..cukup2 2 gelas...cungg ajee..mekasih kat abg mat gebu di atas resepi yg istimewa ni..sedapp tau....mtk halalkan resepi yerr abg mat..



Trifle Istimewa Mat Gebu
Source: Tiffinbiru ~ Che Mat Gebu

BAHAN KEK SPONGE :-)
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

** saba xbuat kek sponge ni sbb saba pakai lebihan kek coklat k...
BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-)
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.-------------> saba skip buat ni sbb saba pakai lebihan kek coklat yer...
  2. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.
  3. UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
  4. UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
  5. Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

Monday, March 19, 2012

Mee Goreng Mamak



Assalamualaikum wbt.....samat tengahari semua...waaa dah tengah hari br k update...harap2 semua sihat2 laa semua ehh...kite alhamdulillah syukur masih dikurniakan kesihatan yg baik...2 3 arini mmg x bukak blog...just approve komen aje kt hp...almaklumlah bile weekend je musti busy...smlm hubby coti  sbb nk pg check up baby....alhamdulillah semua sihat dan okey....arituh suspen aje igt berat kite naik 5kiloooo.....waaaaa mase tgk penimbang nk nanges golek2 pon ade.....mmg xpcaye....kalo ikutkan kite ni sbny xmakan byk even masak mcm nk kenduri pon....dessert ke kek ke...kite buat khas utk hubby or utk tempahan kawan..punye laa gerun kan nk jmp doktor..almaklumlah doktor arab...kang die marah......waaaaaa menangis banjir kang xpasai2 hospital tuh.....tp alhamdulillah...bile check rupenyee kite silap kire...kite kire berat sebelom preggie....sbny naik 3 kilooooo aje...haaaa 3 kilo pon byk tuh dlm sebulan setgh....doktor xckp pape...bile explain cara pemakanan kite...die ckp...just stop vitamin dgn fruits juice...hehehehe kt sini...errmmm kalo sape pnh pg mekah...musti pernah rasa juice yg pure brand Rani tuh...ala carrefour malaysia pon ade...imagine kite minum juice tuh dkt 1 liter sehari..mcm2 perisa..semua sedap2 belaka....mane x gileee kannn..kalo juice die berjenis2 kalo pg  kedai sure rambang mata...so tuh kene stop..just amin fresh fruits aje...bab nk gigit2 ni yg kite malas ni...kunun nk jaga gigi...hua hua hua....ntah pape nye alasan kannn...hahaa...harap2 semua ok smpi tarikh kite bersalin..doakan yer....smlm happy sgt bile scan tgk muke baby....waaahhh rs nk menitis airmata pon ade sbny....tgk baby bergerak aktif dgn tangan die mcm tgh semayang...pastu dgn kaki die yg menendang2....hebat sungguh ciptaan Allah kan...

ok kite stop cite psl akachan..jom kite semak resepi lak yer.....menu simple tp feveret semua kite rs..sape xmkn mee goreng mamak mmg rugi hihih..resepi ni kite refer kt umah kak hanielieza..halalkan resepinyeee yerrr kak liza..



Mee Goreng Mamak
Source: Kak Hanieliza


Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging ) hiris nipis
100 gm fish cake )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
1 cawan putih telur
3 biji cili hijau [hiris nipis]

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan


Friday, March 16, 2012

Bubur Cha Cha bersama Keledek Manis


Assalamualaikum wbt...salam jumaat yg barakah buat semua...selamat pagi dan ahlan wasahlan...ohayou...haa ape lagik....hehehe smg hari jumaat ni memberikan barakah buat semua pengunjung shiawase.....sebut betul2...shiawase...hahaha bahagianyee...hihih...arini alhamdulillah masih diberi peluang utk bernafas kt atas muke bumi Allah lagi....di bumi tanah aran plak tuh kan...rs sgt2 bersyukur dan nikmatnya bila tgk cahaya matahari baru je nk memancar nih..kt hotel ni...ngadap laut...kt sini ade tmpt name dubai creek...so suasana pagi die tuh..wahhh mmg cung melecung gitu....ari2 mood pon rs syok aje....melainkan kalo x cukup tido ke....kek merekah ke ape ke hihih...

haaii da melalut ke mane ntah..arini saba nk share 1 resepi ala2 simple gitu...pejam mata pon boleh buat kan...heehe....saba ni sbny bukan penggemar sgt dgn bubur ke..pengat ke...sbb saba kurang sikit bnd manis yg berkuah...kek manis xpe..ntah xtau laa knp mmg xle nk telan...kalo pengat durian sanggup kite tambah air panas kasik tawar hehe..pelik kan...tp kali ni ntah mcne...baby in my tummy ckp...nk bubur cha cha...nk bubur cha cha...haha...berangan2....haa kire mcne tuh la...nasib baik laa ade bwk cha cha yg da ready made tuh dr malaysia..kalo x..jenuh laa nk buat sendiri kan..kalo dulu mak saba ajar mmg buat sendiri...kdg2 dr tghari smpi ke petang laa nk siap ...hua hua hua...ok resepi ni...saba rujuk dr majalah rasa tau...gabungan keledek manis..kite pakai keledek kuning perghh lg manis...mmg sedap dan mengenyangkan...jom tgk resepi yer..


Bubur Cha Cha Bersama Keledek Manis
Source: Majalah Rasa


 
Bahan-bahan:
300gm keledek | dipotong kiub dan direbus empuk
100gm cha-cha
150gm gula pasir
100gm gula Melaka
300ml santan
2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpul
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1. Satukan isi keledek, cha-cha, gula pasir, gula Melaka, santan, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau rata.
2. Pastikan bubur dimasak dengan api yang perlahan dan dikacau selalu.
3. Akhir sekali perasakan dan didihkan sehingga masak.
4. Sedia untuk dimakan.




Tips dr majalah : Untuk mendapat tekstur cha-cha yang gebu dan elok, ia perlu direbus terlebih dahulu dan direndam di dalam air sejuk.


Thursday, March 15, 2012

Sup Tom Yam Putih



Assalamualaikum wbt...ohayou gozaimasu minna san..skg da kul 9 lebih dah...br dpt bersiaran..mane taknyee kirije umah belom beres xkn nk mengadap blog dulu kan.....aiiihhh kalo bukak blog jek...kene tampar laju2 laa pipi kite ni...sbb xsedor2 lg kene umah semakin menimbum menggunung....heheh..sbny tgh buntu nk mengarang ayat..pagi2 ni agak blur aje...smlm lepas check up....smpi pagi ni sakit kepala xhilang2...pelik pon ade...harap2 cepat2 laa ok....isau nnti kene gantung kuali...haaaii naya...kesian plak ottosan kite kan..

arini kite terpakse update menu yg dah basi dulu..alahai kesian tgk die da lame kene peram dlm folder huhu...mcne laa leh terlepas pandang menu yg teramat sedap ni..kpd penggemar tomyam u should try this..mmg sedap..selain dr tomyam yg kaler merah yg kdg2 letak tom yam paste ke ape ke tuh..bile cube tomyam yg ltk sos ikan sedap laa plak...br rs mcm real tom yam kt kedai hehehe..resepi ni kite nk ucap mekasih bebyk kat che mat gebu kite.......wahhh tabik laa che mat...................xlupe jgk resepi asal dr kak rozie rembau dan juge kak ina kl...mekasih yer smua...mtk halalkan laa ek...



Sup Tom Yam Putih
Resepi Asal: Kak Rozie Rembau, Kak Ina KL
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)

15 ekor udang bersaiz sederhana, kerat hujung muncungnya dan kaki2nya juga, cuci dan toskan

200 gm daging ~ ni saba tambah
3 kuntum cendawan butang, belah 2 setiap satu
1 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
7 batang kacang sweet peas, kerat 2
1 biji tomato belah 6
1 batang saleri, kerat
10 biji cili padi thai merah, dititik
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, belah 6
1/2 inci halia, titik
1/2 inci lengkuas, titik
1/2 cawan santan
2 camca besar sos ikan
4-5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya (yang ni agak2 yea)
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya, masukkan serai, lengkuas, halia, bawang besar, cili padi thai dan lobak merah. Biar mendidih hingga sayur lembut sedikit.
  2. Tambah sos ikan, garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan saleri, santan dan kacau rata. Renihkan sambil dikacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan sweet peas, tomato, cendawan dan jus limau kasturi, kacau dan sesuaikan rasa, masak sekejap dan matikan api. Hidangkan panas bersama nasi atau dihidangkan begitu saja...i likeee!

Wednesday, March 14, 2012

Mee Bandung Muar


Assalamualaikum wbt....layankan n2 kedua utk arini yer..tp xle nk ckp byk dah..tp dah berjela2 membebel kan..heheh menu ni...kite gune mee yg da siap homemade kite buat tuh...waduh terangkat dan xtau nk ckp la...speechless bile dpt mkn mee...buat sndri plak tuh....hahaha..mmg bertambah2 berpeluh2 makan....haaaiii ni laa jadiknye kalo duk obesea....ngidam nk makan ape..bile da xdek kene laa usaha sdnri kan...hehehe.....ok jom kite layan resepi aje laa yer...resepi ni kite nyelam kt umah kak madiha...resepi asal dr sabrina...seyes sedaapp....halalkan resepi ni yerr kak..ehehe



Mee Bandung Muar
Resepi : Sabrina

Bahan-bahan untuk kuah:

Utk dimesin
5 ~ 6 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
10 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut
segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus
1 paket udang kering (2 1/2 sudu besar) ~ dimesin bersama kacang tanah
300 gram daging ~ potong nipis
4 biji telur
2 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
air secukupnya
1 ikat sawi ~ dicelur

2 helai daun kubis ~ saba xletak
4 batang jagung muda ~ saba xletak
2 bungkus mee kuning ~ dicelur
limau kasturi ~ optional
daun sup ~ optional
tauhu goreng ~ optional
bawang goreng ~ optional




Bahan-bahan untuk cili jeruk: ( saba xbuat cili jeruk)

3 tangkai cili merah ~ dihiris tebal
3 tangkai cili hijau ~ dihiris tebal (MaDiHaA guna cili hijau semuanya)
sedikit air panas
1 sudu cuka
sedikit garam


Cara-cara:
1. Sediakan dahulu cili jeruk dengan mencampurkan semua bahan2nya & biarkan cili terendam dengan bekas yang bertutup.
2. Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.
3. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging (MaDiHa masukkan dlm 1 2/3 blender air untuk empukkan daging)
4. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.
5. Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato, garam & gula secukup rasa.


Nota Sabrina: ** kalau ikutkan resepi mee bandung Muar yang asli, tak ada letak sos tapi Sab degil.. nak letak gaks.. hehehe Ampun Mak...
6. Kacau rata semua bahan dan kemudian keluarkan daging dari periuk.
7. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk (lebih selamat pecahkan dulu dalam mangkuk lain sebelum dimasukkan ke periuk bimbang jika ada telur yg busuk) dan perlahan kan api dapur. Biarkan sehingga telur masak.
8. Setelah telur masak, masukkan kembali daging yang dikeluarkan tadi.


Nota Sabrina: ** Sab buat macam ni supaya telur tu tak bercampur dengan daging, nanti buruk rupanya.. hehehe
9. Setelah siap semuanya, boleh lah dihidang dengan mee, sayur sawi dan juga cili jeruk. (MaDiHa campurkan sekali sayur2an di dalam kuah selepas telur dah masak.. kemudian barulah masukkan daging)


Nota MaDiHaA : Kepekatan kuah terpulang pada selera individu jadi jumlah air yang dimasukkan ikut keperluan masing2 ye.

Mee Kuning (Homemade)


Assalamualaikum wbt.....salam siaran utk semua..arini lambat bersiaran,...huuhuh kite br aje balik dr check up baby...huaa bkn penat check nye kejap aje...cume xtau laa knp ngantok giler...smlm xtido lena sbb isau nk p check baby....hahhaa...klaka kan...arini p scan baby kt Dubai Hospital...kite igtkan mase doktor tuh ckp...special check up ni mcm 3d scan ke ape laa kan....die kate nk scan organ baby..tp tup2 haihh knp mcm scan baby biase aje...mcm kt malaya aje....huhuh sedikit keciwa jgk td....tp alhamdulillah baby cihat...beso jgk laa bile tgk...tp kemungkinan baby girl....what baby girl??? hahahah knp laaa firasat kite xbetol kali ni...kite ni sesgt22 aa rase boy smpi beli baju semua byk kaler biru...tp keje tuhan kan.....mane laa tau...hny jangkaan aje...sbny doktor tuh ckp xnmpk mayb it's a girl.....ahh xpela...girl ke boy same aje...asal baby sihat dan dpt lahir dgn sempurna nnti...amin...doakan yer semua..
arini even lmbt bersiaran kite nk update jgk la...ehhe...sbny ni tgh tahan ngantok ni...kite sbny xsuke tido siang...so bile da ngantok mule laa carik keje...kalo tido jgk..sure nnti badan jd lemah...tuh sbb kite xsuke hhehee...kali ni kite share resepi homemade mee kuning plak yer...haa kalo nk tau kt sini..sedih tau....kpd penggemar mee....kt dubai xdak jual mee ok....nk ade...kene p choitram tp yg made from japan....3 paket 20 dirham...gile mahal......mmg xberbaloi kalo beli...dala frozen kan..so bile masak kdg2 jd patah2 pastu xpuas makan...maka...kalo nk puas kene laa merajin kan diri menggodek mee sendiri...semangat tuh smpi ke merata2 shopping mall kite p carik pasta machine..arituh jmp kat lulu al karama regenye 300 made from italy....maka kite balik mcmtuh aje xjadik beli sbb mcm xberbaloi kecik lak tuh..haiii mcm2 nk ngomen last2 jmp kt shopping mall rege 169 dirham same mcm malaya...ape lg hangkut laaa kan....hahahaha syoknyeee dpt makan mee....siap buat stok....alhamdulillah mee bile buat sndri lg puas hati dan sihat kan kan kan...ok jom kite semak resepi k....kite kopipes resepi ni dr umah kak raidah...mekacih yerr kak,...resepi asalnye dr myresepi tp xdek plak link dr sape...mtk halalkan aje laa semua yer...


Mee Kuning (Homemade)
Source; Resepi Raidah

Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil air kapur

Sedikit kunyit
Sedikit garam
Air**
**Sukatan untuk air ~ 1 biji telur + air = 220ml . Kemudian campurkan air kapur, garam dan kunyit.
Sedikit tepung untuk taburan
Minyak secukupnya.

Cara penyediaan:
Uli tepung dgn tangan:
1. Ayak tepung ke dalam mangkuk, buat lubang ditengahnya.
2. Masukkan campuran/bancuhan air tadi ke dalam lubang tepung yg dibuat tadi.
3. Uli sehingga sebati dan doh menjadi kenyal.

Menggunakan mixer (saya guna yg ini):
~
Masukkan tepung ke dalam mixer. Campurkan bancuhan air dan 'on' kan mixer dan uli sehingga menjadi doh.

**Doh mee agak kering dan keras.

4. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
5. Ambil 1 bebola, leperkan sedikit kemudian masukkan ke dalam mesin (gunakan no 1)
6. Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin.
7. Kemudian pilih ketebalan yg dikehendaki (saya gunakan no 4) untuk menggelek terakhir sebelum dimasukkan ke bahagian mee.
8. Sapukan sedikit tepung diatasnya sebelum dimasukkan ke bahagian juraian mee supaya mee tidak melekat.
9. Ulangi membuat sehingga semua doh habis.
10. Setelah habis membuat mee, panaskan periuk. Setelah air mendidih, masukkan mee dan rebus/celur sekejap saja. Lebih kurang 2-3 minit.(Rebus/celur mee sedikit2, jgn letak semua sekali).
11. Tapis mee dan cuci dgn air paip. Toskan.
12. Kemudian gaul mee dgn sedikit minyak untuk mengelakkan daripada melekat. Bolehlah digunakan untuk membuat pelbagai masakan mee.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...