Sunday, October 28, 2012

Popia Udang Berkeju & Salam Aidiladha 1433H


Assalamualaikum wbt...salam Aidiladha 1433H buat semua teman teman...hari ni raye ke3 dah....ermm ade yg masih beraye ke? kalo di pantai timur tentu meriah kan..saba tahun ni seperti biase la kan..masih beraya di dubai..walaupun xla semeriah di malaysia tp saba dan kawan2 kt sini masih lg menyambut dgn seronok sekali..ade jgk buat makan2 di rumah kawan saba kt sini..tp yg xsyoknye xdpt la tgk aktiviti korban..almaklumlah kan xdek kenal org arab kan huhuhu..
 
 
 
ok la saba rs mcm dah lame je xbersiaran..nk naip pon tersangkut2 mcm xdek idea huaa kesiannnn....sbny byk resepi yg nk di share kt sini..cume saba terlalu busy dgn baby..yela kan baby 3 bulan nak2 hidayat skg dah pandai terbalikkan badan..asyik nk kene bg perhatian lebih je utk die...sbb kdg2 nk balik badan xlepas tersangkut tangan meraung2 lg die menangis...huhuhu...erm berbalik kpd resepi...popia ni saba buat mgu lepas..sbny pernah buat sebelom ni mase kt nihon dulu...tetibe terasa ngidam nk makan popia berkeju heheh...popia ni sedap tau...tp saba rase wajib makan mase panas2 gituu...kalo x bile sejuk keju die dah mengeras xdpt lee marase kenikmatan keju tuh hehe..ok la mekasih buat kak juwita...di atas resepi yg best ni..kite mtk izin utk share yer....cayang kak ita!
 
 
 
 
Popia Udang Berkeju
Sumber Asal: NHK TV
Source Saba: Kak Juwita


Bahan-bahan

untuk inti
300g udang dibuang kepala dan kulitnya
1/2 biji bawang besar- dicincang halus
3 ulas bawang putih- dicincang halus
1/2 sk serbuk cili- ikut kepedasan masing-masing
1/2 sk serbuk kari
1/4 sk serbuk lada putih
2 biji telur-dikocok
1 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato sos
secubit garam

bahan-bahan lain
Kulit popia secukupnya
slice cheese
parutan kobis
lobak merah dipotong halus memanjang
daun sup sehelai2


Cara-cara
  1. Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau dan masukkan serbuk cili dan serbuk kari. Jangan menggunakan minyak yang banyak takut nanti inti berminyak.
  2. Setelah itu masukkan serbuk lada putih serta kedua-dua sos masukkan sedikit air.
  3. masukkan udang tadi dan masak sedikit serta perasakan dengan garam. Setelah rasa yang diingini sesuai bolehla dimasukkan telur.
  4. Gaul rata dan angkat.
Cara-cara mengulung
  1. Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti, serta sayur.
  2. Setelah itu letakkan separuh kepingan keju diatasnya
  3. Lipat kulit popia seperti biasa dan gamkan dengan bancuhan tepung bersama air.
Setelah siap boleh la digoreng dengan minyak yang penuh api jangan terlalu kuat takut nanti timbul geleumbung-gelumbung dipermukaan popia.
 

 

3 comments:

  1. selamat hari raya AidilAdha Saba...xde sambutan kt sana ya...takpela dpt dgr takbir pon jadi...
    sedap nmpk popia ada cheese lak tu..mau x cukup ni

    ReplyDelete
  2. nampak sedap...esok nak cuba! TQ...dan salam perkenalan...mieza followw

    ReplyDelete
  3. nampak sedap..esok boleh cuba...salam kenal :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...