Saturday, August 27, 2011

Mille-feuilles (French Vanilla Slices)

Assalamualaikum wbt...

salam ramadhan buat semua...arini dpt bersiaran di malam hari...tuan rumah di landa demam tetibe...almaklumlah cuaca di jepon skg xmenentu kejapp fanasss giler...kejapp hujan lebattt giler...kejap mendung mcm nk winter....badan yg kebal keras mcm kayu ni pon leh lemah tau...tetibe aje lepas bukak posee demam....xpasai2...tp xpe sabar aje la..dugaan di bula puase...kan..
kali ni saba nk share 1 resepi yg sedapp giler..hehe..dah sedapp giler plakk tuh.....jgn jd gile sudah yer...respei ni sbny saba tgk kat allrecipes..tp saba dah olah dan melayukan resepi tuh...boleh gitu....suke sungguh menderhaka kan...sbny teringin nk makan ni sbb saba ade beli puff pastry kt eson br nih...tgk plak kulit die ade show millie-feuilles nih....berhari2 jgk laa godek..yg bahasa jepon ade..so nk senang kite tgk yg eigo aje la...tp step2 die saba ikut yg jepon punye style..okeh....layan resepi na...


Mille-feuilles (French Vanilla Slice)
Source: allrecipes
Diolah dan dimelayukan: sabar shiawasemrsbangpek
Bahan-bahan:
  • 2 cups milk
  • 7 1/2 tablespoons all-purpose flour | saba pakai 5 sudu tepung gandum + 1 sudu kastard
  • 1 whole vanilla bean | 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 3/4 cup castor sugar or superfine sugar
  • 1 pinch salt
  • 6 egg yolks
  • 1 1/2 (17.5 ounce) packages frozen puff pastry | saba pakai 2 keping puff pastry besar
  • 1/2 cup apricot preserves (optional) | saba letak strawberry
  • confectioners' sugar for dusting

 

Directions ( from allrecipes.com)

  1. In a small saucepan, heat milk until small bubbles form. Drop in the vanilla pod, remove saucepan from heat, and set aside to cool until just warm. In a medium saucepan, stir together the flour, sugar, salt, and egg yolks. Beat for a moment, then gradually whisk in warm milk. Simmer over medium-low heat until the custard thickens, stirring constantly with a wooden spoon to prevent sticking. Transfer custard to a bowl, and allow to cool, stirring from time to time.
  2. Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Roll out the puff pastry into a single sheet about 1/2 inch thick; it should be the same size as a 17x14 inch baking sheet. Place the pastry onto the baking sheet, and prick all over with a fork.
  3. Bake in preheated oven for 28 minutes. Remove from oven, and cool pastry on the baking sheet.
  4. When the pastry has cooled completely, transfer it from the baking sheet to a hard surface, and cut lengthwise into three 4 to 5 inches wide strips. Spread one strip thickly with custard. Place a second strip directly over the first; spread the top evenly with jam. Cover with the third strip, and dust with confectioners' sugar. With a very sharp knife, cut into 8 rectangular portions.

Cara Memasak ( Ini Cara Saba Buat):
  1. Panaskan oven sehingga 190 darjah.
  2. Rollkan pastry dgn menggunakan penggelek kemudian lapiskan dgn cooking sheet di bahagian bawahnya.
  3. Kemudian, cucuk2kan pastry tersebut dgn menggunakan garfu pada seluruh permukaan dan kemudian letakkan sehelai lagi cookimg sheet pada permukaan atas pastry. Setelah itu, letakkan sheet pan ( pan besi ) di atas cooking sheet tersebut utk dijadikan sebagai pemberat. (proses ini untuk mengelakkan pastry naik terlalu tinggi dan terlalu fluffy).
  4. Kemudian, panaskan puff pastry tersebut selama 20 minit.
  5. Setelah permukaan puff kelihatan keemasan, keluarkan puff kemudian potong kepada 6 bahagian. (untuk mendapatkan 3 lapis bg setiap millie)
  6. Setelah dipotong, taburkan sedikit gula aising di atas permukaan puff pada kedua-dua belah untuk mendapatkan puff yg agak manis.Kemudian, bakar selama 8 minit pada suhu 150 darjah.
  7. Setelah masak, sejukan puff di atas redai.
Untuk Membuat Kastard:
  1. Di dalam pan, panaskan susu sehingga mendidih. Kemudian tutupkan api supaya susu tersebut menjadi suam)
  2. Kemudian, satukan kuning telur, tepung gandum, tepung kastard,garam, essen vanilla dan gula. Kacau sebati.
  3. Kemudian tuangkan adunan kastard tadi ke dalam susu suam tersebut dan kacau sebati. Buka kembali api dan kacau sehingga adunan kastard agak likat...dan pastikan ia tidak berketul2.
  4. Setelah masak, sejukkan adunan kastard tadi.
  5. Setelah kastard tadi sejuk, pipingkan adunan kastard ke atas permukaan puff pastry di selang selikan dengan strawberry sehingga habis ( puff- kastard- strawberry-puff-kastard-strawberry - puff)
  6. Setelah siap, taburkan gula icing ( ayak dgn menggunakan penapis halus) di atas permukaan puff. Kemudian hiaslah dgn strawberry atau mengikut citarasa.



ni puff pastry yg saba gune..boleh didapti di mane2 kedai eon..

Thursday, August 25, 2011

Ikan Tempra Nyonya

Assalamualikum wbt..arini br dpt bersiaran...td sibuk kemaskan brg2 sikit2...lame2 jd bukit laa kan..dah feeenatt kite rest dgn menatap wajah ikan ni kejap....uhuhuhu br nk update padahal dah lame buat nih..

ok saba nk update laju2 arini..masih manyak kirije...nk mengukis arini tergendala br terigt stok tepung jagung dah habis...keciwe...kalo dah siap awal2 igt soonang laa hati mak..adoii saba jela..resepi ikan ni saba godek kt umah kak diana...oohooooo gilerrr sedap.....mule2 bile tgk resepi kene ltk asam jawa..mcm xyakin suami kite akan makan ke x..last22 die laa paling byk kan...sedap katenyee..hehe..saba rs 2 thumbs up utk resepi nih...kesedapan die mayb tang bawang yg digoreng kot..sbb lak nii wangii betull....jepon lalu pon kene toleh kepala 2x hehhe...kpd kak diana mtk halalkan resepinyerrr yer...

Ikan Tempra Nyonya
Source: Kak Diana

Bhn²
4 ekor ikan selar atau ikan kembung _ d bersihkan
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah )_ Tak bubuh pun tak apa

Bhn² A ( D goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris

Bhn² B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai _ d titik
2 biji cili merah _ d potong menyerong

Cara²
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa.. Goreng d dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bhn² B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah d masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit d atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

Wednesday, August 24, 2011

Kuih Tako

Assalamualaikum wbt..salam ramadhan...arini dah 24 ari kite berpuase kan....mmg tak terasa lgsg masa cepat betul berlalu..kan.....
oh yer..smlm n3 mgm tgh huru hara...kan..arini dah lega dah sikit...saba da dpt tukar tiket kpd 15hb...so saba dan ottosan laa paling lambat balik.hua hua hua...dah lega satu hal..tgl tensen psl rumahhh aje..hehee.
kite stop cite sbb saba xmo cite panjang2....ini menu dah basi tau...tp saba update laa slow2 yer..mane sudi mengikuti blog nihh mekasih lah yer...even dah hampir nk bersawang dah pon hehe..
saba amik resepi ni dr junjs11 myresepi..sedap...cume saba xdak sengkuang tuh saba tukar kpd buah pear..layan resepi tau...n mtk halalkan juga kpd kak jun di atas resepi ni yer..

Kuih Tako
Source: junjs11 myresepi

Bahan-bahan ( 8 bekas kecil2 )
  • Lapisan bawah:-
  • 30gm tepung Hoen Kwee
  • 90gm gula
  • 300ml air
  • 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu
  • Lapisan atas:-
  • @270ml santan
  • @20gm gula
  • @20gm tepung beras
  • @secubit garam
  • Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.

Tuesday, August 23, 2011

Yong Tau Fu

Assalamualaikum wbt..salam ramadhan...kejap aje da 23 ramadhan dah kan..tgl lg seminggu kite berpuase...mcne dgn persiapan yer??ape persiapan???? waduh jgn ckp la...persiapan saba 0%...okeyy....mmg xdak semangat lgsg nk rayo tahun nih...berbanding tahun lepas..even raya kt japan jgk..tp suasana dan mood raye sgt berbeza..tahun nii pose mcm hambar aje..bkn hambar dgn makanan ke dgn ibadat ke ape yer...hambar sbb dah nk balik byk bebenor nk kene pk....psl umah, tiket,dll..paling xbest ape tau..dulu ade geng 1 kepala mase nk prepare raye..same2 berganding bahu..same2 seronok dan same2 ade kerjesama dgn mood nk bersilat kt dapo..tahun nih...waduh...semua bwk diri masing2 dan yg xbest xdak kerjesama...bile ikut kepala sendiri..then bile xtau nk masak ape kite plak yg fenin memikirkannye...

pasal balik plak..tiket saba sbny 10hb..tup tup dpt info dr kaisha ottosan kene balik pd 14hb...waduh...dala saba da xle nk tiket tukar sbb da hull...tiket yg ade pon regenyee 83,000 yen..ohh i xmo membazir ok..nk balik aje kene byr smpi 3k lebih...maka kene laa tgu waiting list kot2 ade yg sudi nk tukar tiket..boleh laa balik same2...yg lg pening sbny pd 10hb...ari saba balik tuh..ari mover nk dtg amik brg ...so mcne tuh....dah bace ni pon rs pening2 tuh kan....saba ni lg laa pening...booohooo...

stop cite psl mood fenin2 nih...kite sambung psl makanan plak...byk n3 saba tertangguh lately...dala auto-publish..tak terpublish...fenin kan..maka saba update aje laa mengikut mood dan masa..boleh gitu..huhuh..lepas terumpe ade org jual kangkung kt kagawa nih..aduhaii betapa rs bertuahnyee rs sbb dah lame kepinign nk makan kangkung...bukak peti kalo nmpk ikan kering sure terigt kangkung...dah dpt ni ape lg..dah rembat 2 paket..berkangkung aje laa saba ari2..puueehhh hati.hehee...ok layan resepi nih yer....kalo yong tau fu wajib ade kangkung kan....dah ade kankung wajib buat yong tau fu...hehe resepi ni saba amik kt umah kak nor....sedapp..mmg same mcm kt pasar malam lah...hehe...mekasih atas resepinyee yer..




KUAH YONG TAU FUResepi Asal: MINAMI MyR
sumber : Ika@Arah & K.Nor

Bahan:
10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
gula melaka atau kurozato >>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
bijan goreng
gula(kalau kurang manis) >>Lebih kurang 1/2 sudu besar
1 s.k garam
3 cm belacan >>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air >>yg ni terpulang
sedikit ajinomoto ~ k.nor tak letak

Cara:Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
Untuk kuah sup pulak kita guna resepi yg biasa kita gunakan, resepi dr sorang kawan cina kita kat sini :-)


KUAH SUP
Resepi Asal : Arah
sumber : kak nor secubit garam
Bahan:
1000ml air
15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume
5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
1 labu bwg sederhana besar
Leek tak masukkan pun tak pe
Kicap cair
Garam
Gula
Secubit atau 2 cubit stok ayam
Lada sulah

Cara:Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. Kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..
Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-)

Sunday, August 21, 2011

Strawberry Tiramisu / Tiramisu a la fraise



Assalamualaikum wbt..salam ramadhan yg ke 21 semua yer.....harap2 semua sihat walafiat laa hendaknya...gomen ne...sbb lame x update...bukan gantung kuali..tp terlalu busy dgn macam2 benda...eceli ade berbelas resepi saba xsempat nk update...maklumlah...org dah nk balik malaya nih..mcm2 kirije nk kene buat...smlm br aje shopping rayo!.haha..sempat lg tuh..yelaa kan..shopping utk souvenir, brg2 org kirm dan juge brg2 sendri..sbny brg2 sendiri yg lebih tuh..huhuhuh...

gomen ne jgk....buat kawan2 yg kepeningan sbb selalu update byk2 tuh .....bkn ape...blog saba ni mmg ade byk masalah...tak caye try tny kak ayu...selalunyee kak ayu yg slu dapat detect blog saba ni ade problem huhu xle nk link laa cmm2...nk auto-publish pon lgg la...xboleh...sbny da byk kali nk buat auto-publish..tp mmg xkar2...xtau laa pe mslhnye..tp will try update slow2 la...sambil bikin kuih raye, sambil kemas brg...sambil update boleg gitu??

ok saba nk share resepi yg sgt22 best...kalo kt japan nih...kwn2 jepon sure tau kan....dessert2 kt japan nih..mmg cantik menarik tertarik betol....kdg2 mcm xcaye tuh makanan..igt hiasan...jepon nyee dessert, shorcake and paling penting...japanese yg choclate adalah yg terbaik di  dunia!!! ohh sgt laa tak caye kan..sbb saba pernah blaja buat coklat xtau laakk yg kite duk ngr jepon nih...cooklat jepon paling best..aduhaii nyesal...br ni ade jalan2 kt abc cooking studio..gilerrr nk masuk kelas..tp kelas xdek yg kene time free plak dah..lg satu..kite nii slu nihonggo wakaranai...kang payah plak...

waduh melalut lg....layan resepi strawberry tiramisu nih yer....resepi ni saba amik dr web jepon..tabimobi....tp dah diolah dan diderhaka laa tapinyer...ikut sedap anak tekak kite..hehe...utk bahan2 tuh saba dah gandakan 2x ganda sbb sikit xcukup huhuhu...then utk puree tuh saba tambah sikit jem strawberry..hehehe layan k..

Strawberry Tiramisu
Source: tabimobi

Bahan-bahan:
200g of strawberry puree | saba blend fresh strawberry dan 1 sudu jem strawberry
Finger Biscuits secukupnya
250 gm cream cheese
50 gm gula
10-15 biji fresh strawberry
2 biji telur 

Cara Memasak:

1. Asingkan putih telur dgn kuning telur.
2. Kemudian, rendamkan finger biscuits ke dalam strawberry puree tadi...dan boleh di masukkan ke dalam cawan atau bekas yg sesuai. 3. Putar cream cheese bersama 25 gm gula. Kemudian masukkan kuning telur..Putar sehingga sebati
4. Di dalam bekas lain, putar putih telur dan kemudian masukkan 25 gm gula tadi sehingga gebu.Kemudian masukkan ke dalam adunan cheese tadi.
5. Masukkan adunan cheese tadi ke dalam cawan yg berisi finger biscuits. Hiaslahlah mengikut citarasa. 6. Sejukkan di dalam peti ais selama 2 -3 jam dan sedai utk di makan...
sedap di makan ketika sejuk.. 

Friday, August 19, 2011

Rare Blueberry Cheesecake

Assalamualaikum wbt...salam ramdhan semua yer....ampun sbb da lame membisu..sbb tuan rumah busy sgt22...almaklumlahh terkejar2 nk siap bnd tuh benda nih..kuih raya pon masih KIV lg..huhu..skg tgh fenin dgn urusan tiket...mule2 dah fix tarikh tup2 kene lambatkan sikit plak beberapa hari..tp insyaallah akan selesai jgk nnti...
sbny byk menu yg tertangguh nk update...duk transfer gamba je..nk mengeditnyee plak xsempat..saba aje la...arap2 kawan-kawan dpt memahami kalo saba update n3 terus byk gilerr yer...tuh maknenyee mase tuh aje laa saba ade free time..lain mase mmg xsempat nk jgk la...kdg2 komen pon just approve nk bls balik duk biarr aje...gomen ne...
ini kek pon mcne leh lupe daaa nk update...kek utk hari jadi ottosan...saba aje laa dah berkurun br nk update..hehe resepi ni saba amik dr buku cheesecake bahasa jepon...ok...oh yer...mtk ampun dgn bahasa yg tunggang langgang sbb saba translte dr buku ni agak terabur sikit ayat die..


Rare Blueberry Cheese Cake
Source: Buku Happy Smile Cheesecake

Bahan-bahan:

Untuk Base Soft Sponge Cake
2 biji telur
50g  gula
40g tepung kek
sedikit garam
20ml  whipping cream yg telah dipanaskan | dlm bhs jepon 'nama cream'

Cara- cara:
# Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga sebati.
# Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan garam dgn mengunakan spatula.
# Ambil 1/4 drpd bancuhan tadi dan campurkan dengan whipping cream yg telah dipanaskan.
# Kemudian masukkan ke dalam mangkuk adunan tadi kacau dgn spatula sehingga sebati.
# Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.

Untuk Cheesecake
3 biji kuning telur
200gm cream cheese
150gm whipping cream
90gm yogurt plain
150gm gula
15gm gelatin + 60ml air panas
200gm blueberry | saba pakai jem blueberry + blueberry yg telah dikisar
sedikit buah buahan sbg hiasan | ini suka hati

Cara Memasak:
# Pukul cream cheese, kuning telur dan gula hingga gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati.
# Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut.
# Masukkan gelatin ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati.

Cara Penyediaan
# Menggunakan loyang spring foam, potong sponge cake mengikut saiz loyang.
# Masukkan blueberry di atas kek sehingga menutupi permukaan kek.
# Kemudian tuangkan bancuhan cheese tadi di atas blueberry dan sejukkan kek di dalam peti ais selama 5-6 jam.
# Hiaslah dengan buah buahan kesukaan dan sedia utk dihidangkan.

Wednesday, August 17, 2011

Blueberry Crumble Pie

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan semua....arini dah 17 ramadhan....ya allah mcm xcaye dah nk masuk 10 terakhir dah....maka makin busy laa saba dah dkt nk raye dan dah dekat nk balik nih...mcm2 lg xsettle..knp laa byk sgt penyakit M skg...penyakit R bile laa nk datang nih..huuhh..
ini permintaan ottosan 2 ari lepas...kt supa skg semua blueberry tgh murah..199yen aje 1 kotak...selalu 298yen..ape lg..rembat laaa 2 kotak kalo dah dtg penyakit tamak tuh kan..kite suke mcm blueberry mctuh aje sbb tau die bagus utk kurangkan kolestrol..hehehe....
ok layan resepi ni tau....kite amik dr..SINI..resepi omputih....nnti faham2 sendiri laa ehhhh resepi die tuh..simple aje saba rase...


Blueberry Crumble Pie
Source: Kellynbakes
Crust:
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter
  • 1/4 cup ice water
Crumble:
  • 1 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup packed light brown sugar
  • 1/2 cup packed dark brown sugar
  • 3/4 cup (1 1/2) sticks unsalted butter cut into cubes
Filling:
  • 6 cups blueberries about 3 pints
  • 1 cup sugar
  • 4 tbl cornstarch
  • 1/2 tsp lemon zest
  • pinch of pepper | saba xletak
  • extra flour and butter for the coating the pie dish
Directions:
  1. Crust: For the crust in a food processor (or a bowl, to mix by hand, combine the flour, salt and butter in a large bowl. add the cold water and work by hand until the mixture comes together.) combine flour, salt, and cold butter- pulse until sand like texture. Add water while pulsing until mixture comes together. Remove from the bowl or food processor (be careful not to over mix) onto a lightly floured surface. Work into a 1 inch thick disk and refrigerate for at least one hour before rolling out.
  2. Crumble: Combine flour and sugars in a food processor (or bowl) mix until combined add chopped cold butter and mix (with a pastry cutter) or pulse until the mixture forms a crumble, being sure not to over mix. Refrigerate until ready to use.
  3. Filling: in a large bowl, combine all of the ingredients using the back of your spoon, crush about 20 percent of the blueberries so the jice mixes with the cornstarch and thickens the filling.
  4. To make the pie: preheat the oven to 350 degrees. Butter and flour a 10-inch pie tin; set aside. On a lightly floured surface, roll out the dough. Place in the pie dish, trip off excess and crimp edges (the crust will shrink in the oven once baked so don't cut off too much, I cut off enough to fold a little under to make larger crimps) Use a fork to poke holes around the sides and bottom of the crust, chill until firm, about 20 min. Cover with a piece of parchment paper and fill it with dried beans or baking beans. Bake until the crimped edges are firm, about 10 min. Remove the parchment paper and beans, and bake until the bottom is firm, about another 10 min. Fill the crust with the perry mixture, spreading evenly, and top with the crumble. Place on a parchment paper lined baking sheet, and bake until the filling starts to bubble, 1 hour to an hour and 20 min depending on your oven. Remove and cool on a wire rack.
selingan....
ni ubat ottosan semalam..caye tak rege die  10,179 yen?? hahah gilee aa bnd ni je dah 3 ratus lebih...huhuhu

Nasi Hujan Panas 1 Malaysia

Assalamualaikum wbt..sebelom patik nk beradu..layankan resepi ottosan patik punye permintaan yer...org tgh sakit anak tekak nk makan ayam masak merah nk lauk ala2 kenduri...bini pening nk masak ape..last2 nasib baik bwk majalah rqasa keluaran sajian pengantin tuh...kalo tak...fenin nk masak ape kan...
ni feveret kite tau..smlm masak pon licin berkilat lagi..bukan setakat pinggan kuali periuk segala...hehe..
resepi ni agak patriotik nii kite amik dr majalah rasa..keluaran sajian pengantin..ok..layan..saba pekenakan nasi hujan panas ni dgn ayam masak merah madu tiga dgn gulai daging..pastu ade jelatah sekali...utk resepi ayam sile rujuk kt sini yer...dan utk resepi gulai daging plak rujuk di SINI...

Nasi Hujan Panas 1 Malaysia
Source: majalah rasa ~ jun 2011

Bahan-bahan:
500gm beras basmathi
750ml air
3 sudu makan minyak sapi
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
2 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun pudina
1 tangkai daun ketumbar - potong 1cm
½ tin susu cair
Pewarna merah, kuning, hijau secukupnya
Garam secukup rasa
Kismis, gajus dan badam secukupnya


Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Selepas itu masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan biarkan hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan susu cair, daun ketumbar, daun pudina, cili merah, cili hijau dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih dan pekat.
4. Masukkan air dan kacau sehingga mendidih. Selepas itu masukkan beras basmathi. Tanak sehingga masak.
5. Apabila nasi telah kering masukkan pewarna dan bahagikan kepada tiga bahagian.
6. Taburkan gajus, badam dan kismis. Angkat dan sedia dihidangkan.





Tuesday, August 16, 2011

Puding Tauhu

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan....alhamdulillah dah lebih separuh ramadhan kan...cepat aje masa berlalu...arini dpt bersiaran di tgh malam aje...ampun yee kpd akak2 yg duk mengomen kejap lgg saba balas yer...

ermm arini bz sgt sbb ottosan sakit...dah 2 ari diserang lelah....for the 1st time...hajimete....kite org p klinik kt utazu nih berdua sbb sakit yg agak teruk...ottosan sakit dada dah 2 ari dan smlm mmg lgsg xle tido sbb kene urut dada die aje...ni kes tido bwh aircond laa nih...biase saba yg tido tmpt tuh...last2 mule2 nk p farmasi saba xbagik...musti laa isau...shinpai desu ne.....last2 p jgk klinik beso ala2 hospital gitu....p klinik dah kul 5 dkt nk berbuke plak tuh saba jela...bile cek...ermmmm rupenye paru2 ottosan dan mengecut 40%..mmg terkejot beso jadiknye....dah cek dah siap semua sempat laa jgk masak nasi goreng utk berbuke...huhu kesian ottosan...dan paling best...mase nk byr ubat..kami berdua tergamam bile tgk bil..1 ubat ..mcm inhaler laa...come2 je bentuknye....regenye 10,000yen!!!....hohohoh nasib ler bwk duit..kalo tak berlari laa balik umah tadi..huhuh...

ok kite tgk resepi lak yer...resepi ni rsnye semua org tau kot..tp saba rs resepi ni lg sedap sbb kak nor ltk santan...same mcm mak saba buat jgk....cume saba blend sikit buah laici masuk dlm puding tuh...kpd kak nor..halalkan resepinyerr yer..


PUDING TAUHU 
resipi original:
K.Nor ~SecubitGaram

Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula


Cara:utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.

Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.


Cara menghidang:Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.

Kad Raya 1st dr Kak Ayu

assalamualaikum wbt..oyeaahhh arini dpt kad raye di alam maya...suke....i like..ureshi...
kpd kak ayu.....

pen merah pen biru
dapat kad i lap u....

hehehehe.....kite pon tgh ureshi sbb br dpt parcel baju raye siap 2 pasang lagik.....hehehe.....to kak ayu..kalo rajin nti mai lerr raye kt kagawa na....hehehe

Monday, August 15, 2011

Ujikintoki @ Matcha Kakigori

Assalamualaikum wbt...kpd sape2 yg fanas.....dahaga....mood tgh rs nk marah kt org...ape kata mai sini perasa dgn matcha kakigoorii nih..hehe...sedaaappp..dgn cuace jepun yg tgh jap fanas jap arini ujan ni...best jgkk melayan kakigoori nih...
sedikit info..
"Japanese shaved ice is called kakigori. There are a variety of flavors, and a traditional kind is Uji-kintoki which is flavored with green tea syrup and anko (sweet azuki beans). Sweetened condensed milk is often poured."...
ok dah tak perlu saba terangkan bukan..musti dah faham yerrr anak2..hehehe..
ok meh layan resepi je la k...kang byk plak saba melalut nih...hehe resepi ni saba amik dr SINI
 
 
 
Ujikintoki @ Matcha Kakigori                                        

Ingredients:                                                                      

  • 1 tsp green tea powder
  • 2 tsp granulated sugar
  • 2 Tbsp sweetened condensed milk
  • 2 Tbsp anko
  • ice cubes or a block of ice

Preparation:

Dissolve green tea powder and granulated sugar in 2 Tbsp of hot water. Cool the syrup and put in a small serving bowl. Shave ice over the green tea syrup, using a home shaved ice machine. Top with anko. Pour sweetened condensed milk over the ice.
 
jenama matcha powder saba guna

 
anpanman yg menjadi pembantu..ape lgg putaqqqqq

Cendol Vanilla & Homemade Cendol

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan..ak sangka arini dah separuh ramadhan..kejap aje masa berlalu...bile dah tgk 15hb nih..maka makin xlame lg laa saba nk balik malaya...huhuhu...
arini saba agak buntu nk mengarang ayat...dah byk kali cube taip...delete...taip delete...sbb memikirkan byk lg urusan yg nk kene settle kan....
ampun yerr jika saba jarang update blog ni or saba update menu berderet...bukan ape..nk kene siapkan keje2 ottosan, kemas brg, cek brg2 yg nk bwk balik malaya..esp nnti nk masuk umah baru nk buat kuih raye,...aduhh byknyeee kirije....huhuhu..
berbalik kpd menu di atas...saba buat cendol ni 3 ari lepas..mmg rindu sgt dgn cendol....maka mencendol laa kite even xdak acuan berlubang...pakai senduk pon jadik la...tp sedihnyee tak jd panjang2...kontot2 aje mcm anak berudu pon ade....mekasih kpd kak siti maryam myresepi di atas resepi ni...disamping itu...ceh skema giler ayat...saba ltkan juga resepi cendol vanilla..resepi ni saba rujuk kt majalah rasa keluaran bulan lepas...



Homemade Cendol
Source: siti maryam ~ myresepi
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....  


    
Cendol Vanilla
Source: Majalah rasa ~ Julai 2011       

Bahan-bahan:
200ml santan
1 susu teh esen vanilla
3 sudu makan air gula melaka yg dicairkan
cendol secukupnya
kuib ais secukupnya

Cara Memasak:
# Didihkan santan bersama esen vanilla sehingga masak dan sejukkan.
# Masukkan gula melaka ke dalam gelas dan sudukan cendol secukupnya.
# Kemudian tuangkan santan tadi.
# Akhir sekali, masukkan kiub ais secukupnya dan sedia utk diminum.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...