Wednesday, June 29, 2011

Mango Gelato


Assalamualaikum wbt.....kling...kling....kling....kling.....sape nk aiskrimmmmm angkat muke......huhuuhh....mango gelato yg superb...resepi asal dr italy..arituh makan kt mitsukoshi takamatsu..terus jatuh cintan i.....balik terus google jumpe resepi nih...but dulu pernah buat gelato choc chip...tp xpki yogurt...sangat la mantap gelato nih....kite siap buat 1 tupperware lg...mcm xlame jek kejap jek leh habiskan...skg rsenye gelato ke aiskrim ke ape ke segala bende2 sejuk dan sewaktu dengannye wajib ade dlm peti ais..kalo x meroyan sorg2 dlm umah ni sbb nk bnd sejuk basahkan tekak..ok resepi dpt dr kak yani myresepi..tengs yee kak kite kopipes kt sini ehhhh


Mango Gelato
Source: Kak Yani Myresepi

Bahan - bahan:

  • 400g mango(3 biji) | disebabkan japan susah nk jumpe mango saba pakai 3 tin mango in syrup
  • 300g plain yogurt
  • 3 sudu mango kordial | ni saba tambah
  • sedikit buah buahan kering dan cherry sbg hisaan | saba tambah


Cara Memasak:
  1. Potong mango kecil-kecil dan bekukan.
  2. Masukkan yogurt ke dalam beg plastik. Ratakan biar jadi nipis dan bekukan.
  3. Setelah kedua-duanya beku. Masukkan pula ke dalam food processor. Mix sehingga smooth.
  4. Siap untuk dihidangkan. Kalau nak keraskan sikit boleh simpan dalam freezer lebih kurang 20~25minit.

Nasi Ayam Penyet


Assalamualaikum wbt..ohayou gozaimasu.......minna sann.......layan mata, layan anak tekak, layan perot dgn nasi ayam penyet okey....menu dinner kite semalam...seyes sedap gilerr tak terkate...kebabommmm laaa nasi ayam penyet nih...tousan nambah 3x....kite jek xnambah2...musti cube..jgn simpan2 jgn peram2 resepi yer....rugi tau....kite paling suke sambal die..tp xle nk nambah cili banyak2 almaklumlah cili padi harus berjimat cermat since jepon mane ade nk jual cili padi....hua hua hua...lepas kite intai umah kak ika....resepi asal dr kak ijan blogresepi alahai mcm wajib bertandang ari umah die sbb byk resepi yg meletops......rugi kalo x cuba......tau..ika changgggg i copy n paste resepinyee yer...

NASI AYAM PENYET
Sumber: IJAN BLOGRESEPI
Sumber 2: Kak Ika Ijayuji

Bahan2
Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik

  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat. | saba pon xdak tempe pki tauhu aje 
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing
Untuk Sambal.-kite suke! tp hati2 dgn cili tue. Edit ikut selera ye :)
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Untuk Sup.>> ikut resepi mcm buat sup tu jerr :D
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Tempe dan Tauhu Goreng. -Kite takde nie>>kita cuma ada tauhu jerr
  • 2 keping tahu – potong dadu
  • 1 paket tempe – potong nipis
  • Sedikit tepung beras.
  • Minyak masak untuk menggoreng.
  1. Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
  2. Goreng hingga garing.
Untuk Nasi-yg nie resipi sendirik. kite buat ikut resipi ala2 nasi ayam. utk 2 org makan je nie.
  • 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan  | saba pakai beras basmathi
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • dua biji buah pelaga
  • satu kelopak (kelopak ke? hehe) bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • separuh kiub pati ayam/daging
  • 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
  1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
  4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.
Cara hidangan-
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi.
*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

Tuesday, June 28, 2011

Sayur Kubis Goreng Campur


Assalamualaikum wbt...bersiaran di waktu malam....kes nk tahan ngantok nih...lepas main basikal..terus melantak nasi ayam penyet dgn mango gelato...mata ni rs mcm nk terkeluar ade semuaa222 la......adohai...tp nk kene teman tousan kite study lg..kalo x...kalo die tgk kite tido..die pon join same....sbb sayangkan laki...tahan jela mata......uwaaa layan menu sayur kubis goreng dulu yer...esok pagi2 kite update psl nasi ayam penyet plaks..hehe

Sayur Kubis Goreng Campur

Bahan - bahan:

300 gm kobis | dipotong
100 gm kobis bunga |ipotong
1/2 batang carrot | dipotong
300 gm cendawan shimeji
200 gm asparagus
200 gm isi ayam | dipotong nipis
3 biji cili padi
3/4 bawang besar
2 ulas bawang putih | diketuk
garam
minyak

Cara Memasak:
  1. Potong sayur mengikut citarasa. basuh kemudian toskan
  2. Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
  3. Masukkan semua sayur, sedikit air dan perasakn dengan garam
  4. Sedia tuk dihidangkan.

Kek Pisang Lembap Marble


Assalamualaikum wbt....dari lauk pauk kite tgk kejap kek yer...takut muntah plak tgk laukkkkk aje...kite buat kek ni semalam....kes sabtu lepas p beli pisang kt supa...kt sini pisang agak mahal selalu 2 atau 3 biji 98yen.. xmcm tmpt kak ayu...98yen 5 biji...(uwaaaaa i jeles tau) tp kt supa super centre arituh ntah mcne ade plak die buat diskaun gile22222 punye...8yen sebiji...try kite kalo 3 biji br 24yen kan....uwaaa kelabu mate i arituh....bantai laa amik seikat pisang byk gilerrr kes dtg nafsu tamak...ni tousan kite laa suh p berebut dgn makcik2 jepon tuh.....kite yg xmalu ni join laa skali berebut2...pestime tgk jepon x reti berdisiplin....hahahahha mayb da rambang mata tgk rege ++ takot xsempat...arituh apple mango pon sme...kunun kite baik xnk berebut smpi turn kite da habis.....mmg masuk mimpi laa malam tuh xdpt beli apple mango.....saba jela......
ermm byk laa cerite kite...kite layan resepi plak yer....lepas p main cak cak kt umah kak ika terus tergoda i tau...mmg duk pk mcne nk habiskan pisang nih...rugi kalo bg free kt cik tong....wawawa....resepi asal ni dr abg mat gebu kite...hhihi  gomenasai abg mat....td kite p tag kak ika...sekali che mat gebu p like photo nih kt facebook...uwaaaa malu...i lupe kpd empunye resepi.....jgn mara naaa....

Kek Pisang Lembap Marble
Source 1: Che Mat Gebu
Source 2: Kak Ika Ijayuji

BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

1 sudu choc emulso utk membuat marble | kite tambah


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....


Ikan Buri Bakar Portugis


Assalamualaikum wbt...haaa ini pon set menu dinner semalam..resepi asal ikan bakar portugis...kite jenguk kt umah kak dayangjack sebenarnya...tetapi...disebabkan pakai ikan siakap..kite terpakse laa ltk nama ikan buri bakar portugis....ok layan resepinyer jek..akak mintak halal resepi tau...

Resepi Asal : Ikan Bakar Portugis ( Ikan Buri Bakar Portugis)
Source: Kak Dayangjack
  • 1 ekor ikan bawal/siakap atau ikan apa2 yg disukai | saba pakai ikan buri
  • 1 helai daun pisang - kalau tiada boleh guna aluminium foil
  • 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
  • 60ml atau 1/4 cawan minyak
  • garam dan gula secukup rasa
bahan-bahan dikisar halus :
  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji buah keras
  • 8 biji bawang merah
  • 1 batang serai
  • 1/2 sudu teh belacan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 helai daun limau purut

cara:
  1. layurkan daun pisang di atas api kecil sehingga lembut. Ketepikan.
  2. panaskan minyak di dalam kuali
  3. tumiskan bahan2 kisar di atas api yang kecil sehingga wangi
  4. tambahkan jus limau, kicap, garam dan gula secukup rasa
  5. kacaukan rata
  6. lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkuskan ikan dengan daun pisang atau aluminium foil
  7. bakar pada suhu 180C selama 20 min atau panggang di atas bara api 



Masak Lemak Cili Api Telur Itik


Assalamualaikum wbt....bersambung lg menu kedua...utk dinner semalam...wah tiap2 minggu masak lomak..habih laa kite..kalo dah tousan request kite masakkan aje....lemak ketawa geli hati dah dlm badan kite...huhuhu geram jgk rasenye...maka tiap2 malam wajib berbasikal utk bakar balik lemak..alhamdulillah masih maintain lepas trun 1.5kg hihihihi...lemak sudah kalah.....

Masak Lemak Cili Api Telur Itik

Bahan - bahan:


4 biji telur itik
3/4 bawang besar | diblend halus
9 biji cili padi | ditumbuk halus
2.5 cm kunyit hidup| ditumbuk halus
1 batang serai | dititik
1 keping asam gelugor
500ml santan pekat
sedikit daun kunyit
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:
  1. Satukan bahan yg telah ditumbuk, diblend  bersama serai dan santan pekat di dalam periuk. Didihkan
  2. Masukkan air secukupnya kemudian perasakan
  3. Pecahkan telur satu demi satu kemudian masukkan daun kunyit dan asam gelugor.
  4. Perasakan dan sedai untuk dihidang




Omurice ( Omelete Rice)


Assalamualaikum wbt...konichiwa minna san....kabare semua yer? alahaii sini manyak fanasss ooooo arini...kite br balik dr supa...sbb arini supa kt utazu-cho ni iaitu vivre ade kasik discount ari selasa maka wajib laa sedekahkan duit kt situ..hihi..tp alangkah tensen nye kite...asal masuk natsu...simptom2 pelik da dtg...time fanas2 mcnni la...tertinggal payung laa......ape la..smpi kene patah balik...tensen i tau....mcne leh terlupa daaaa.............huhuhuhu marah dgn diri sendrii arini....ok layan resepi omurice...omelete rice jipon ni yer...makan lunch semalam sorg2 jek..kite ni kalo duk nihon lunch mmg xmasak kecuali weekend...kalo sorg2 makan jek roti ntah mcne laa smlm xle tahan....'termasak'' la j omurice nih heheheh


Omurice ( Omelete rice)

Bahan - bahan:

2 mangkuk nasi jepon | saba pakai beras malaya jek
200 gm isi ayam | dipotong dadu
1 ulas bawang putih
3/4 biji bawang besar | dipotong dadu
1 sudu cili kisar
150gm cendawan shimeji @ apa2 cendawan
1 batang sosej
sedikit mix vegetable
1 biji cili padi | ikut selere org melayu wajib ade
sedikit negi halus
sedikti minyak
sos cili  |hiasan
2 biji telur | dikocok


Cara Memasak:

  1. Didalam frying pan, lenserkan minyak dgn kitchen towel kemudian masukkan telur yg telah dikocok...biarkan telur dadar tersebut sehingga masak kemudian ketepikan di dalam pinggan.
  2. Di dalam kuali, panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan isi ayam, dan sosej biarkan sehingga masak.
  4. Kemudian, masukkan cili kisar, cili padi, cendawan dan mix vegetable. Biarkan seketika.
  5. Masukkan nasi dan tabur negi di atas nasi tersebut.
Cara penyediaan:

Masukkan telur dadar tersebut ke dalam mangkuk yg agak dalam..kemudian masukkan nasi , tekan2 sehingga padat.
Terbalikkan omurice tadi di atas pinggan makan, dan hias dgn sos cili/ sos tomato mengikut citarasa..

ok selamat mencube yer...

Monday, June 27, 2011

Sotong Sumbat Bersos

Assalamualaikum wbt...menu yg terakhir utk arini...kot......huhuh...da rs penat dah nk naip....tgh berperang dgn panas plak tuh..adooyai....layan resepi jela yer...malas nk ckp byk...kite dpt resepi dr umah kak diana skyblue halalkan resepinyerr tau..

Sotong Sumbat Bersos
Source: Kak Diana Skyblue

Bhn²8 - 9 ekor sotong bersaiz besar _ d bersihkan 
Daun bawang _ d cincang
Daun sup _ d cincang
Cili merah _ d cincang
Lidi secukupnya


Bhn² Inti
500 gm udang _ d buang kulitnya dan d cincang
400 gm daging ayam kisar ( i guna ramly brand ) | saba pakai ayam boneless dan kisar lumat
50 gm lobak merah _ d cincang
5 keping cendawan kering _ d rendam dan d cincang
1 tangkai daun bawang _ d cincang
1 tangkai daun sup _ d cincang
2 tbsp tepung jagung
1 tbsp kicap cair Loon Kee | saba pakai sos ikan

 1/2 tbsp minyak bijan
1/2 tsp serbuk lada putih
1 tsp garam


Bhn² Sos
1/2 cawan sos cili maggi
1/2 cawan Kimball sos cili thai
1 1/2 cawan air
1/2 tsp minyak
Secubit garam


Cara²
  1. :: Untuk inti ~ Campurkan kesemua bahan² inti dan perap selama 30 minit.
  2. Setelah itu masukkan inti ke dalam sotong dan cantumkan kepala sotong dengan lidi.
  3. Kukus sotong sehingga masak.
  4. Kemudian bolehlah d potong dan tuangkan sos d atasnya serta taburkan daun sup, cili merah dan daun bawang.
  5. Hidang.
  6. :: Untuk sos ~ Panaskan minyak dan masukkan kesemua bahan². Gaul dan biarkan ianya mendidih. Tutupkan api dan angkat

Okonomiyaki


okonomiyaki versi xdak katsuobushi dgn nori halus
Assalamualikum.....just nk tayang menu dinner malam tadik...tp versi org malas...tanpa katsuobushi dgn nori halus...kenapa? penat ktie cr dlm almari xjumpe2...xtau tousan kite p sorok kt mane...last2 simple simple gitu jek....asal sodap dan kenyang cukup la kan.....ok resepi ni kite amik dr umah kak hana ....halalkan resepinyerrr yaa tau...hihih

Bahan A:
kalau beli tepung yg siap tu, hanya perlu bancuh ikut arahan pd pek.. (biasanya air+telur sebiji)..
sayur kobis di cincang halus-halus
dried bonito flakes
dried shrimp
red ginger |
saba xletak
okonomiyaki sos
mayonis
sedikit minyak
Bahan B:
udang / squid / daging tipis |
saba letak udang dgn sossej
kalau x de tepung yg siap tu, buat mcm ni..
Bahan A:
50g tepung naik sendiri
1 biji telur
1 sudu kecil dashi powder
100ml air
sedikit bawang putih (klu suka) - tkyah pon xpe
1/4 sayur kubis saiz kecil (klu byk mmg sedap)
4 sudu kecil minyak sayur
sos okonomiyaki
dried bonito flakes
dried shrimp
mayonis
Bahan B:
boleh guna daging tipis, squid atau udang

Caranya:
> cincang / potong kubis tu halus-halus.
> bancuh tepung, telur, serbuk dashi, dan air dlm mangkuk besar.
> masukkan sayur kobis dan kacau rata
> panaskan non stick pan dan bubuh minyak
> tuangkan bancuhan tepung dan sayur kobis tadi ke dlm kuali kemudian letak kan daging atau udang di bhgn atasnya, kemudian tuang lagi bancuhan di atasnya dan bila agak kekuningan dan nampak dah nak masak, terbalikkan ia dan tunggu hingga masak.

Hiasan:
letak kan di atas piring leper dan tuangkan sos okonomiyaki dan mayonis. taburkan dried bonito flakes, dried shrimp dan red ginger. siap.

Nota:
* sos okonomiyaki leh ganti ngan worcestershire sauce
* bonito flakes=katuobushi=kat gmbar takoyaki tuh yg nipis kat atas dia tuh
* dashi powder=leh ganti ngan serbuk ikan bilis

Daging Dendeng


Assalamualikum wbt..
apakah nama menu ini? tanya kak umie saitama..hihi...menu ini adalah daging dendeng yee wahai kak umie...hehhehe...sory lerr nmpk hitam sgt smpi xtau nk agak menu ape kan...ni kes terlebih kicap pekat lerr nih.huhuh....abaikan jelaa warna itu yer...yg penting harus dicube sbb daging dendeng ni mmg soooooddaaapp....... 2 thumbs up kite bg...mgu ni saje da 3x kite buat....daging die lembut sbb selepas kite rebus, kite kene tumbuk daging nih,,..so bg yg xdak gigi ka.....yg sakit gigi ka..yg pakai gigi pelsu ka..boleh laa nk makan kan...huhuhuhok layan resepinye yer...

Daging Dendeng

Bahan - bahan:
1 kg daging
5 sudu kicap pekat
6 biji bawang besar | dikisar halus
2.5 inci halia | dikisar halus
100 gm cili padi | dikisar halus
35gm cili kisar
35gm jintan manis | disangai dan dikisar
35gm jintan putih | disangai dan dikisar
20 gm biji ketumbar | disangai dan dikisar
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara Memasak:
  1. Rebus daging sehingga lembut dan dibiarkan sejuk. Kemudian barulah ditumbuk dalam lesung batu sehingga separa hancur
  2. Seterusnya, gadulakn daging bersalam halia, dan kicap pekat sehingga sebati.
  3. Kemudian panaskan minyaj dan goreng daging sehingga separuh masak. Angkat dan toskan.
  4. Kemudian didalam kuali yg sama, tumiskan bawang besar sehingga naik bau.Masukkan pula cili merah yg dikisar sehingga separuh kering. Pastikan api sederhana
  5. Seterusnya masukkan daging tadi kemudian perasakan.
  6. Akhir sekali, masukkan rempah yg disangai dan dikisar td dan taburkan gula secukupnya.Gaul sebati dan sedia untuk dihidangkan.

Fruity Bread Triffle

Assalamualaikum wbt...

dah petang br dpt nk bersiaran balik kan....da name surirumah ade2 je keje nk buat...arini duk sibuk benihkan anak pokok kangkung..alhamdulillah da subur dah...cili pon dah makin besar...hihih suke...ni menu semalam...dessert ni simple sambil pejam mata pon boleh buat....aikkk canne tuh....tergode tgk kt umah kak umi kuantan tapi resepi asalnye drpd..umah Treat and Trick

ok akak2 semua halalkan resepinyerr yer...sedap bangattt.....kpd yg ade masalah penghadaman boleh cube ni..sy da try kt hubby...mujarab...hihih

FRUITY BREAD TRIFFLE

Source: Treat n Trick
Terjemahan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 4 keping roti putih/roti wholemeal - sapu mentega dan jem, potong kiub
  • 2 biji pisang saiz sedang - dilecek
  • 1/2 - 3/4 cawan buah peach - dicincang
  • 150 ml plain yogurt
  • sirap dari buahan dalam tin
Cara-Cara:-
  1. Susun roti yang dipotong kiub di bahagian bawah gelas tinggi.
  2. Basahkan dengan sirap buahan biar rata dan roti tenggelam sedikit.
  3. Lapiskan dengan pisang lecek dan buah peach yang dicincang tadi.
  4. Tutupkan dengan yogurt dan letakkan hirisan buah peach.
  5. Sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum dihidang
okkkkk selamat mencube yer.....mekasih kpd empunyee resepi...

Saba no Misoni

Assalamualaikum semua.....ohayo minna san....yuhuuuu kite kembali bersiaran....da bpe arini dah tenggelam..maklumlah weekend ni byk sgt xtvt nk kene selesaikan....ni pon br nk tayang menu japanese yg tercicir aritu..hihi...xpela..kasik can laa masuk arini yer...

Saba no Misoni (Simmiered Mackerel in Miso) ni feveret hubby....kalo kt kagawa..org kagawa ni kureng sikit makan miso..diorg lebih makan udon..hihi..masing2 nye ken kan....mcm2 citarasa...eceli resepi ni kite dpt dr buku masakan jepon( ryori  no hon ) ..hehe ottosan bg adiah kt kite alaa adiah ade makne..nk suh kite blaja masakan jepon sbny huhuh...ok laaa kite p takamatsu sabtu lepas , jalan2 mitsukoshi, p arked, p kinokinuya terjumpe buku masakan dlm eigo....heppy tak terkate...tup2 tgk ade jgk resepi ni same mcm dlm tenet..tp biase lah jipon musti letak sake nye kan..kite mane leh letak....so asal dpt rase saba dlm syoyu ni cukup la...heheh ok layan resepi yer...

ngee buku baru beli siap dgn kamus baru jgk....tamak kan....
Saba no Misoni

Bahan - bahan:
4 keping ikan saba
sedikit wakegi green onion
50 gm halia | dipotong halus
400 ml air
30 gm red miso
20 gm white miso
3 tbsp gula
1 tsp soy sauce

Cara Memasak:
  1. Bersihkan ikan saba dengan dituangkan air panas kemudian dibiarkan seketika di dalam ais yg berisi ais
  2. Di dalam kuali, masukkan air, halia panaskan seketika. Apabila mendidih masukkan ikan saba dengan ditutup dengan aluminium. Biarkan selama 4 -5 minit sehingga sedikit buih2 tumbul...Buang dengan senduk buih2 tersebut.
  3. Kemudian, masukkan gula, red miso, white miso dan biarkan selama 5 minit
  4. Tuangkan soy sauce, dan taburkan wakegi green onions dan biarkan sedikit mendidih.
  5. Sedia untuk dihidangkan..
tameshite onegaishimas...

notakaki: ikan ni sedap di makan panas2 dan boleh mengeluarkan angin2 yg tersumbat tuh...haaa....dah makan jgn duk dekat2 dgn org tau..hihih....

selingan...hihihi nk tayang mama chari kite yg br dpt adiah semalam jgk....aihh mgu ni asyik dapat adiah jek...alhamdulillah murah rejeki....mama chari boleh dilipat mmg ringan n syok buat jalan2...bukan ape....basikal ade 1 jek...susah kami nk exercise...dah dpt terus jalan2 smlm....jalan jauh gile...jgn terkezut...i lost 1.5kg.....hihihihiihih....syok habis...........

Friday, June 24, 2011

Sup Miso Chikuwa & Shimeji

assalamualikum wbt..........ini diaa feveret kite...miso sup......mmg kite suke sgt2..mase mule2 dtg jepon mmg terus jatuh cinta gitu...satu periuk pon kite leh habis tau....resepi ni kite ikut kak hana..tp kite xltk asari..kite ltk scendawan shimeji dgn chikuwa...layan respi yer..

Sup Miso Chikuwa & Shimeji
Source utk sup : kak hana

Bahan-bahan
  • 400g asari @ clams - basuh bersih | saba xletak
  • 4 cawan stok dashi *jika tiada ikut resepi di bawah
  • 2 sudu makan pes miso
  • Cendawan | saba pki shimeji
  • Taufu lembut - potong2
  • Wakame
  • 1 paket chikuwa | saba tambah
  • Hirisan negi atau daun bawang
Cara-cara
  • Masukkan stok dashi ke dalam periuk. Masukkan asari dan masak hingga asari terbuka. Buang buih2 yang timbul dipermukaan.
  • Kecilkan api, bancuh miso pes dengan sedikit air dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebati. Masukkan skali taufu dan juga cendawan. Didihkan dan matikan api.
  • Taburkan dengan daun negi@daun bawang. Hidangkan panas.
  • Nota : Jika tiada stok dashi, didihkan air ikut sukatan. Masukkan bonito flakes dan juga kombu. Rebus sebentar kemudian tapis dan ambil stok tersebut utk jadikan stok dashi.

Tamagoyaki

Assalamualaikum wbt....haa ni pon same satu set makan dinner smlm tamagoyaki..(tamago tuh telur yerr) kite xmo ckp panjang laa.....layan resepi jela yer...selalu kite pakai resepi yg cookpad..tp xle plak nk translate dlm bahasa melayu..tp lebih kurang jek mcm kak hana nye resepi yer....laayaannn

RESEPI TAMAGOYAKI
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 3 sudu besar stok dashi
  • 2 sudu kecil gula - manis ikut suka
  • 1 sudu kecil tepung katakuriko - bancuh sedikit dgn stok dashi utk mendapatkan tekstur telur yang halus - masa nih hana tak buat | ni pon saba xbuat 
  • Optional - boleh tambah nori halus, seaweed, cendawan, crabstick or etc | saba ltk negi jek..
Cara-cara
  • Sediakan pan tamagoyaki. Panaskan dan sapu dengan sedikit minyak.
  • Satukan semua bahan tamagoyaki dan kacau sebati. Tuang sesenduk ke dalam pan dan biarkan masak seketika.Kemudian gulung dan biarkan di dalam pan.
  • Kemudian sapu pan lagi dengan minyak.
  • Ambil sesenduk lagi adunan telur dan tuang, ratakan. Gulung lagi dan buat sehingga habis.
  • Angkat dan potong.

Poteto Sarada

Assalamualaikum wbt.....sambung lg menu dinner semalam....alahai kan kite ade ckp beras malaysia kite dah habis..nk tgu baticrom anta beras petang ni br smpi..so smlm terpakse laa dinner dgn beras jepon....maka masak laa japanese food ni...mmg xtau nk ckp ape la..lepas makan mata makin layu...terus hubby ajak p jalan2 jogging kt luar...tgk ramai sgt nihonjin kuar jogging smlm..kami join skali..tp terus ke tsyutaya p cr buku resepi ahhahahah...potato sarada salad jepon + omputih agaknye..mmg ler sedap leh ratah mctuh jek..tp leh gumuk jgk kalo slu makan ni...terbace kt buku rase kcal die boleh tahan.....aiiyakk..kene lompat bintang 400x hihih ok layan resepi yg kite skodeng kt dapo kak hana yer....

Poteto Sarada

Source: Kak Hana
Bahan-bahan
  • 3 biji kentang ( direbus dan dilecek)
  • 1/3 batang carrot
  • 1/2 batang timun
  • 1/4 biji bawang besar
  • 3 sudu besar mayonis
  • sedikit garam
  • 1 batang sosej ayam ( direbus dan dihiris halus)
  • 1 paket asparagus | ni saba tambah harus dicelur terlebih dahulu
  • 1 sudu serbuk lada hitam | ni saba tambah
Cara-cara
  • Hiris nipis timun, carrot dan bawang besar, ( ros guna slicer) kemudian gaul sebati dengan 1 sudu kecil garam dan curahkan 1 cawan air, wrap kemas dan ketepikan. Biarkan selama lebih kurang 10 minit.
  • Setelah 10 minit, tapis sayur tadi bagi keluarkan air, tekan sedikit untuk mengeluarkan air yang berlebihan, di dalam bekas, masukkan kentang yang telah dilecek bersama mayonis, timun, lobak merah dan bawang besar serta sosej, gaul sebati.
  • Sedia untuk dihidangkan, tak perlu masuk garam atau gula, sesuai dijadikan menu bentou atau di makan begitu sahaja.Jika mahu letakkan satu biji telur rebus yang telah dilenyek pun boleh, lagi creamy rasa potato salad ni nanti. Selamat Mencuba

Kek Pandan Lapis Kastard

Assalamualaikum...ohayouuuuu gozaimassss.........arini japan sgt2 panassss uwaaaaaaaaaaaaaa......kt tmpt korang mcne??? subuh td kul 4.30am cek suhu dah 31 degree ni kul 9.40 am alahai bahang gile rase kt muke nih..lagi2 umah kite ni ruang tamu dan dapur mengadap matahari terbit...mmg panas la...skg da start bukak aircond dgn kipas...haiiiii nasib laa kt sini semua kaisha bayaq..kalo x...botak laaa kepala..huhuhu ok cukup bebel layan resepi smlm kite buat lepas da lame x mengekek..hguuhuhu kite skodeng dr dapo kak dayangjack mmg sedap sgt2...ijinkan kitge kopipes resepinyer yer..

Kek Pandan Lapis Kastard
Source: Kak Dayangjack

bahan-bahan kek :
  • 100 g tepung gandum*
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 50-60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka. 
  2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan  gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
  • 1 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
  • kelapa parut kering secukupnya
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.

Cara membuat layer : 
  1. Berpandukan gambar di bawah, ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. 
  2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
  3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian

Thursday, June 23, 2011

Mini Udon


Assalamualikum wbt.. haaa br dpt nk tayang menu bfast kite....smlm duk cite psl udon je dlm fb dgn kak anie & kak umie...zupp terus buat....sbny udon ni berasal dr kagawa....kt sini mane2 tempat byk gile laa kedai udon....saba pernah makan udon kt tempat2 lain cthnye kt himjei castle, kt osaka, dan dkt asasuke tokyo..seyes mmg xsame...die punye mee tuh mmg lain giler...tmpt lain mayb die pki yg dah siap..tp kt kagawa mee die mmg die buat uli sndri....kt sini udon ni diorg pijak dgn kaki tau....lebih licin kalo masuk tekak....hehehe...tang kuahnyee pon ade jgk beza,....kt sini paling femes kedai udon namenye Okasen...tuh saba pg 2 minggu sekali tau....kt kedai tuh rsnyee byk dr org luar jauh2 dtg....diorg datang kagawa semata2 nk makan udon tuh..dah byk kali masuk tv..dan tauke die siap kene buat udon kt atas star cruise pg ke US..femes kan.....
dah pjg bebell kite layan resepi yer..sbny saba pki udon yg paket jugak..yang basah punye...byk kan kt supa ade....kuahnyee kite skodeng kt dapo kak hana & kak ros jintanmanis hahhahaha..layan resepi yer...

Mini Udon
Source: kak hana & kak ros jintan manis

Bahan-bahan
  • Utk Sup Udon
  • 31/2 cawan air
  • 3 inci kombu
  • 1/4 cawan souyu (kicap jepon)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil serbuk dashi - klu xde leh gune boneto flakes
  • 2 ikat udon kering - hana gune yg basah
  • Utk Topping
  • Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan.
  • onsen tamago | saba buat onsen tamago jek...malas nk buat tempura...kt sini udon paling murah 100 yen gitu ler....die ltk onsen tamago ni.....
Cara-cara
  • Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu kembang (jika gune yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
  • Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
  • Rebus udon kering mengikut arahan peket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
  • Cara penyediaan, masukkan udon ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dhidang.

Jus Tembikai


Assalamualaikum wbt....kawan2 japan skg dah panas kan...uwaaaaaaaaa br bulan 6...lom lg bulan 7,8,9 dah suhu 32 33 degree..hangat yg xhingatnye......tahun lepas pon panas mcnih jgk..tp rsnye tahun terlalu awal laa panasnye...kang jd mcm abg kite kt qatar die cite kat sane pernah suhu 50 degree ++ tau..so kalo duk offshore kene minum air setiap 15min..kene test air kencing selalu utk cek dehydrate ke x....sbb kalo xminum air leh jd heat stroke...alahai takot kann dengar...so ape kate kite sejukkan tekak minum jus tembikai hehe..sekali sekala...kalo da ternampakkk tembikai murah kt supa tuh ape lg...p la rembat cepat2...ni pon saba beli yg dah potong separuhnye dlm 298 yen..kalo yg sebiji beso tuh maunyee smpi 3000 yen...90 hengget tuh.......uwaaaaaaaa saba jela....

Jus Tembikai

Bahan- bahan:

1/2  biji tembikai
3 sudu gula pasir+ 150ml air panas | larutkan menjadi sirap gula
1 liter air
ketulan ais
hiasan sakuranbo atau ikut pilihan hati


Cara Memasak

  1. Larutkan gula bersama 125 ml air untuk dijadikan sirap dan sejukkan.
  2. Kisar isi tembikai menggunakan pengisar atau mesin pemerah jus sehingga halus
  3. Tapis ke dalam jag. Campurkan dengan 1 liter air ke dalamnya. Tambahkan sirap dan kacau.
  4. Tuangkan ke dalam gelas, masukkan ketulan ais dan hiaskan dengan sakuranbo atau sedikit lebihan tembikai untuk dihidangkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...